Khamis, 29 November 2012

Pengalaman Bercuti : Pengalaman Menarik Langkawi Episod 10

Assalammualaikum,

Okey, ini boto-boto dah episod akhir. Untuk episod akhir ni, atok nak cerito sikit perjalanan pulang kami dari Langkawi ke Seromban. Bas double decker dari Kedah-Seremban kalau tak silap atok jam 10 malam macam tu. Okeh bebeh, skodeng link ni dulu bagi Ecah yang belum mengikuti percotian sebelum ini.

Episod 1 : Bas double decker
Episod 2 : Naik Feri
Episod 3 : Terjumpa Mak Jemah
Episod 4 : Power rangers
Episod 5 : Cheerleaders
Episod 6 : Manja Aspalela

Kami abis berjimba di tasik dayang bunting kalau tak silap atok dalam jam 10 pagi. Sila rujuk episod dulu. Perjalanan naik bot masa nak balik ke rumah mak cik awe tu raso sayu sangat. Maso tu dalam bot sumo orang diam. Lesu. Kosong. Letih. Infiniti. Sumo orang dalam bot senyap. Atok melayan perasaan dengan terimbas peristiwa zaman kanak-kanak dolu. Zaman nakal-nakal dolu. Mana bulih bagitahu kau, pecah lah lobang nanti!....cittt..poddah...Tapi memang sayu sangat bakal meninggalkan pulau lagenda tu. Atok dah tak pedulik dah rambut dah serabai maso tu.




last kenangan di dopan rumah acik awe. kat sinilah kami feeling candle light dinner sambil golak-golak besar berkongsi cerita. di sinilah kami duduk berehat mengambil angin potang. oh atok sangat rindu!

Mak cik Awe dan kak ana takdo dalam gambar ni sobab depa dah menuju ke jeti. Bot dah tunggu untuk hantar kami ke pulau langkawi. Kami yang lain-lain ni jalan kaki sambil menikmati pemandangan kampung selat bagan nyior buat kali terakhir  :(  Lepas nih dah tak jumpa lagi cik lembu, tak jumpa cik hayam, lepas nih dah tak jumpo lagi manja aspalela, pasnih dah tak jumpo laie mak jemah...eh!

Kat jeti tu mak cik awe dengan kak ana dah tunggu kami. Atok nampak mata mak cik awe dah merah. Atok lagilah sedih kan. Pastu salah seorang team atok ni tadi wakil kami serahkan sesuatu pada mak awe. terus meleleh air mata orang tua tu. Dia tak nak sumo tu. Dio tak mintak pun. Dio cumo suko sangat kami datang rumahnya. Tapi kami paksa, makcik awe terima jugak.




lambaian terakhir seorang ibu angkat yang penyayang dan lemah lembut. we miss you mak cik Awe. really miss u....




Pastu, dah habis sesi nangis neng yatimah tu, kami tiba di jeti kuah untuk naik feri ke jeti kuala kedah pulak. Bab yang ni atok paling tak suko naik feri ni. Asalnya atok dah habis setting rambut atok ala-ala David Beckham. Dah abis kacak dah tu. Kalau Zakuan Adha tengok kompem dia nanges. Rambot ala-ala balong ayam tu. Tapi bilo dah 2 jam dalam feri nak ke tanah besar, pastu membuto pulak tu, akibatnya rambut atok dah jadi macam David Tersungkam. Zakuan Adha pun golak bosar kalau tengok.




Damn!...dah macam bumbung rumah minangkabau aku tengok.....muka toye bangun tido...omg why my muka like that?....kak ana sebolah tu pun muko lotih.



Dari jeti kuala kedah ke pekan rabu, kami naik bas lompat-lompat. Yahooo...atok suko...suko....dah lamo tak naik bas cenggini. Kebotulan dalam bas tu cumo ado group kami yo. Seolah-olah eksklusif untuk team power rangers kateko. Ko hadooo??....Tak hado kan...jeless lettew.




Haa...inilah bas lompat-lompat ittew...tambang main kupang-kupang uols......atok ingatkan makanan eksotik tu


Akhirnya kami tibo di Pasar Pekan Rabu, Alor Setar Kedah. Bukan hari Rabu je dibuko tau, atok poie maso ni pun hari ahad, still bukak jugek. Kat dalam ni ado macam-macam barang yang menarik dan susah nak jumpo kat tompek lain. Yang pemes kat sini tak silap atok , ikan masinnya, keropok-keropok moni nya, makanan-makanan lain lah...kat sini ado laksa kedah, tapi atok tak sompek nak ngap pasal maso tu kodai tutup...sedehhh....




Ini pemandangan dopan Pekan Rabu....memandangkan atok rabun malam, atok nampak macam tulisan PEKAN RABUN





Menariknyo, selain terkenal dengan ikan masin dan keropok lain-lain, atok tertarik dongan tulisan yang lebih kepado kato-kato hikmah ni. Kato-kato hikmah ni di tampal di dinding-dinding beserta dongan tarikhnya. Tak silap atok nota bertarikh awal 90 an pun masih kemas melokap kat situ. Kata-kata yang sangat memberi semangat dan kato-kato perangsang.




antaro kato-kato hikmah terdapat di situ, "wahai (KPR) Janganlah buat undang-undang ini, kanda yang bikin".....eh, apo la camtu tu....ni macam luahan perasaan nih....bukan kato hikmah ni...


Dari Pekan rabu ni tadi, kami terus naik bas lompat-lompat laie menuju ke stesen bas terminal sahab perdana, Kedah. Kat situ ramai sangat orang. Bas atok dalam pukul 10 malam, tapi kami tibo pukul 8. Atok apo laie, badan dah berlemuih terus mandi n buek apo yang patut lah kan. Dah siap-siap bubuh bedak salji sumo tu...eh....dah siap2 mandi tu, atok dan kawan-kawan ni tadi berkumpul di stesen sahab perdano tunggu bas. Sambil-sambil tunggu tu, kami dok skodeng gambar percotian dari awal-awal datang sampai abeh. Sedih dan sayu percotian dah berakhir.




walaupun masing-masing keponekan, tapi masih laie sompek menyakat cip.....(tudung hitam tu)
Tibo-tibo atok terdengar bunyi hon hon hon.....rupo-rupo eh bas kami sudah tibo...oh sayu sungguh hati ni raso. Sebolum melangkah kaki naik bas, acara wajib yang perlu dilakukan mustilah....................





bergambar dolu...........peace.....papaiiiiii........
Babaiii KEDAH.......

Dongan itu berakhirlah episod percotian di Langkawi 2012. Lain maso kalau ado rejoki lobih, atok datang laie yo. In Sha Allah.


-T.A.M.A.T-







p/s : Sedekahkah Al-Fatihah pada ayanhanda tersayang kak ana kerana telah pergi ke rahmatullah pada 25.11.2012 yang lalu. Semoga rohnya ditempatkan dikalangan orang yang beriman. Amin. Sabar ye kak, walaupun lagi seminggu majlis perkahwinan akak akan berlangsung, tetapi terpaksa menghadapi dugaan yang besar ni. Sabar ya......

Untuk lihat album langkawi yang penuh dari A-Z sila klik [SINI]

2 ulasan:

eqbalzack berkata...

Bagus2 sampai episod ke-10! Lepas ni cuti2 Malaysia kat mana pula tuan?

-eqbalzack-

Suhami Ahmad berkata...

eqbalzack : adelewww...sepressss...hihi

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih