Ahad, 25 November 2012

Pengalaman Bercuti : Pengalaman Menarik Langkawi Episod 9

Assalammualaikum cah,
Dah nak sampai penghujung percotian dah. Sebelum atok membebel lebih panjang, bagi ecah yang tak tahu cerito hujung pangkal kisah percotian ni bolehlah skodeng link tersebut terlobih dahulu. In case la kan. Hik hik.

Episod 1 : Bas double decker
Episod 2 : Naik Feri
Episod 3 : Terjumpa Mak Jemah
Episod 4 : Power rangers
Episod 5 : Cheerleaders
Episod 6 : Manja Aspalela

Kami sampai kat tasik dayang bunting tak silap atok dalam pukul 9 lobih pagi cmtu....tiket feri ke jeti kuah dalam pukul doblas lebih. so atok ngan team cumo ado maso less than 2 hours untuk berjimba di tasik ini. Campur tolak perjalanan nak ke pulau tu nanti, nak mandi2, tu yo maso yang ado. Tak pueh kan. Tapi nak buek cmno, maso dah suntuk.Ini hari terakhir di Langkawi.








Dalam perjalanan atok ngan kengkawan nak mendaki bukit tu, atok terserompak dengan segerombolan monyet liar. Mulo-mulo atok ingatkan jinak lah kan. So atok pun menunjukkan skill pencinta haiwan kan. Feeling2 penuh kasih sayang konon eh. Last-last monyet tadi ramai-ramai kejar atok ngan kawan2. Terkejut beruk masing-masing. Terus atok jadi beruk lak kan. Pastu bekalan yang mak cik awe bekalkan tadi, habis di rampas oleh pihak monyet tersebut. Mangga mudo tu nak dibedal eh!




inilah barisan monyet jahat ittew. Plastik merah tu bekalan makcik awe ado mangga mudo cicah belacan.
Orang koba "macam monyet kene belacan kan"...terkaruk-karuk tak duduk diam. Atok harap monyet tu terkaruk-karuk pasni. Bahahaha gelak jahat...... Astagfirullah!! ngucap tok oiii....

Maso nak ke tasik dayang bunting tu, Ecah kono mendaki sikit naik tangga. Patutlah mak cik awe tak mau nak ikut. Agak-agak dalam 15 minit camtu, barulah kito akan nampak sebuah tasik yang sangat cantik!. Tasik nilah dinamokan Tasik Dayang Bunting. Inilah tasik tu. Tadaaa....




santek kan. negaro kito pun masih ado banyak laie tompek menarik dan santek.

Kat situ ramai pengunjung. Situ ado macam deck terapung. Ado ikan keli tak silap atok diorang bolo ikan kat situ. Ado bot kecil. Sapo nak mandi bulih, tapi kono hati-hati sobab dalam 10 meter. Yang teror beronang pun x leh lebih limit area berenang. Sobab kat tongah2 tu memang dalam. Tengah-tengah ni bersambung dengan laut. So kalau ecah tenggelam kat tengah-tengah tasik ni, nanti Ecah akan muncul tongah-tongah laut. Magik x?...ni orang tuo kat sanun kobalah. So kat sini disediokan pelampung. Memandangkan masing-masing tak bawak duit, so melopong jo la tengok orang mandi.




ko habaikan ikan duyung kat tengah-tengah tu. yang atok nak paparkan kat sini suasano meriah maso kat situ. ok, kak heri kat depan ni dah kenapa?....bawaku terbang ke hape ni?
Atok sompek baco, tasik dayang bunting ni dulukala adolah sebuah gua. Tapi proses semulajadi, guo ni tadi telah runtuh, mako terhasillah tasik dayang bunting tengah-tengah ni. Tu orang cakap air tasik ni kayo dengan sumber galian. Hok tu yang subur tu. Mano-mano pasangan yang takdo anak laie, bolehlah berusaha mandi kat sini. InsyaAllah, kuaso tuhan kan...sapo tahu kot melokek. Agak-agak dalam sojam lobih camtu, pak cik shaari terus ajak kami balik. 




"time up! time up! moh moh kito balik",kata pakcik shaari
So kami kono mendaki balik bukit untuk ke jeti sebolah sano. Maso dalam perjalanan balik tu, masing-masing dah anti ngan kumpulan monyet tadi. Atok nak yo capai batu bosar pastu baling sekor-sekor. Jahat tau. Mencik. Ngidam atok ngan mangga muda. Eh!.... Tapi memandangkan atok ni pencinta haiwan, so atok batalkan niat tu. Phewwww.


ini dah kenapa?...oo lupo2...ini scene atok menjadi duta produk ubat gigi himalaya....mesti tak laku kan?


Buat terakhir kalinya, kami sompek mengabadikan kenangan di jeti tasik dayang bunting tu....




ni sumo kaki jalan nih....

Tu dia. Dengan berakhirnya destinasi terakhir ni, mako eh berakhirlah percotian atok di Langkawi tempoh hari. Tapi nanti untuk episod akhir, atok akan ceritokan pulak perjalanan pulang kami dari Langkawi ke Somban.....banyak dugaan yang kami tempoh tau. Haaa...final episod tu yo.


p/s : Menjawab persoalan episod lalu, maso atok poie tasik dayang bunting ni atok sompek ambil air tasik nih. Untuk kasi kat akak atok yang sulong. Sobab dio dah 4 tahun gap xdo anak. Sebaiknya kito poie mandi sendiri kat tasik tu. Alhamdulillah, maso atok poie ni bulan 2, genap 20hb 11 aritu tak silap atok, along selamat melahirkan bayi lelaki. Mungkin ini hanyo kebetulan. Kuaso Allah, tak mustahil sumo tu berlaku. Cumo niat kito berusaho. Tapi jangan anggap air tasik dayang bunting ni lah yang memberikan rezeki anak tu. Awas! Syirik tu. Papaiiiiii.....

7 ulasan:

eqbalzack berkata...

9 episod semuanya...patutnya kena cukupkan 10 ni. :)

-eqbalzack-

Tulus Sweet berkata...

hupdatela kek nogori kito. ghindu n9

saifudin berkata...

Terimakasih informasi nya gan, sangat bermanfaat :)
nice post :)
ditunggu kunjungan baliknya yaah ,

Suhami Ahmad berkata...

eqbalzack : akan dicukupkan. ngee.

Suhami Ahmad berkata...

Tulus Sweet : nanti ado maso terluang , atok hapdet yo :)

Suhami Ahmad berkata...

saifudin : Hihi...mokasih singgah blog buruk atok ni.

Amsyahril Syahril berkata...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.