Isnin, 11 Julai 2011

8 Tuntutan Bersih

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Wah minggu ini atok agak sibuk. Tak cukup masa. Tak cukup tanah. Tak cukup tido. Tak cukup makan.....err....yang last tu aku tipo ko.....Ini semua gara-gara atok telah set 8 tuntuan bersih yang atok kena buat pada hujung minggu ni. Kesian kan. Orang lain keluar dating, atok plak membuat 8 tuntutan bersih....Hah, moh layan, 8 tuntutan bersih itu.

1. Membersihkan bilik tido.
*Hah! Ini memang rutin mingguan. Bilik atok kat kampung tu wajib kena servis sekali. Cadar kasi tegang. Bantal kasi jemur. Sawang-sawang kena buang. Bilik kena sapu. Kena mop. Barangsiapa yang masuk bilik atok dan membuat onar selepas dibersihkan, atok rembat kaki dia pakai ekor ikan pari. Selalunya anak ikan buah atok.

2. Membersihkan pakaian.
*Baju kerja dan baju yang atok pakai seminggu tu, atok kumpul letak dalam satu baldi khas. Pastu atok biarkan mesin basuh jalankan tugasnya. Dia siap tu, mak datin offer nak sidai. Baik kan mak haku. Cayang makk.

3. Membersihkan bobot
*Bobot ni gedik. 2 minggu sekali mesti nak kena cuci kasi bersih. Lagi-lagi kat bontot dia tu selalu je kena selut lumpur. Nak kata drift kat sawah padi tak pun. Ha, so wajib di cuci luar dalam sekurang-kurangnya 2 minggu sekali.

4. Membersihkan bangsal cendawan.
*Ye, yang ni wajib tiap-tiap minggu. Sebab cendawan ni sensitif dan tak boleh kotor. Tu sebab atok balik kampung tiap-tiap minggu sebab atok mesti kena bersihkan. Selalunya atok guna klorok, di gaul mesra dengan dettol dan sabun basuh. Sental lah lantai bangsal tu sampai tulang belakang aku bunyi "crack".

5. Membersihkan buchuk macham D90
*Kalau atok tak outing minggu tu, atok akan peruntukan sedikit masa untuk cuci buchuk macham d90 nih. Memanglah kena bersih sebab lens dia cepat berabuk. Atok bersihkan pakai kit yang sesuailah. Dah bersih tu, masukkan balik ke tempat asal.

6. Membersihkan jamban.
*Yang ni tak tentu jugak. Kalau dah datang mood malas tu, tak buat pun. Tapi kalau ado maso atok peruntukan sedikit masa kasi cuci jamban ataupun bilik air. Alah, cuci lite-lite je. Takde lah sesungguh auntie kat opis ni cuci tandas.

* Alaaa.....mesti ko kate aku takde keje lain kan. Haah, kadang-kadang atok pi cuci kucing-kucing kat kampung tu. Mana yang bulu kotor tu, atok kasi syampoo pastu campak atas atap kasi kering. Atok ado sekor kucing kurang upaya (KKU). Hah, yang nilah selalu jadi mangsa syampoo sebab dia tak pandai jaga diri sendiri. Kalau dah ngantuk tu, dalam longkang pun dia tido. Bulu pun kaler putih. Aku klorok la, pe lagi!

8. Membersihkan diri
*Tu dia. Yang ni paling wajib. Dah kotor-kotor tu, atok pergilah membersihkan diri. Kasi servis apa yang patut. Kang tak jaga penampilan kang, orang tak nak kawan kan. So, benda ni harus dititikberatkan.

Itu saja 8 tuntutan bersih atok. Kalau nak tahu 8 tuntutan bersih yang lagi satu tu klik [SINI]
Cepat-cepat! joint contest anjuran atok di [SINI]

24 ulasan:

Azham Vosovic berkata...

Kucing Kurang Upaya (KKU) hahha mmg best term tu!

teacher bonda berkata...

ya BERSIH!!!

umie mia berkata...

seminggu sekali je ye basuh baju hehehehhe tapi rajin gak atok ni ha.. cendawan tu makan sendiri ke jual?

Aisyah Abdullah berkata...

cayala BERSIH!!!!

Far8 budak baik berkata...

hahahahaha
aku gigit hidung kau
karang atokkk =p=p=p

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

kku?..terbaek!..haha

amry berkata...

fuh..memang bersih la atok ni..hehehehe....den kalau rajin jer...kalau malas....jangan harap la....tapi kalau malas pon, bilik den wajib bersih...kalau tak ayo.....tapi tak der la bersih mana kan...setakat baju seluar kat lantai tu biasa la kan..heheheh

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Tuk sebulan sekali datang bersihkan umah sey boleh tu umah sey kocik jo kojap dah siap dah sey belanjo atok mkn papa chop mama grill nanti..nak tak tok ?????
:D

faiz berkata...

den jarang sekali buat 8 tuntutan bersih di atas...dasar pemalas kan..

Shahrul Izwan berkata...

semoga semuanya BERSIH nanti! hahaha :D

chii berkata...

bagus bagus..
owh ye..atok xde bersihkan keliling umah mcm dlm iklan tu ke :p

liyana berkata...

wah..atuk dh join bersi..haha
bgusla tok suke BERSIH BERSIH..
bersih itu menenangkan

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Hihi....comel kan

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : BERSIHH!

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Baju tu atok bawak balik kampung....cendawan tu jual...kecil2 kecilan je umie mia....

Suhami Ahmad berkata...

Aisyah Abdullah : Yeay! huhu

Suhami Ahmad berkata...

Far8 budak baik : Hihi.....gigit laa...aiman tak kisah >_<

Suhami Ahmad berkata...

RATU QASEH SAIFUDIN : :P

Suhami Ahmad berkata...

amry : Haish, samo ngan atok...kok datang maleh tu, berlambak baju di lantai

Suhami Ahmad berkata...

CT NoArIzAh ArIs : Wah....ganjaran menarik...tapi atok BERSIH kan kucin yo, leh tak? hihi

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Hihi....ala, atok pun seminggu sekali paling rajin...kok maleh, sebulan sekali

Suhami Ahmad berkata...

Shahrul Izwan : Insyaallah....

Suhami Ahmad berkata...

chii : Haa, part yang tu atok dah pencen...serah tugas pado adik atok

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Yes, gunalah pencuci daiya... +_+

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih