Jumaat, 18 Mac 2011

Earthquake and Tsunami Hit Japan

Bandar raya Tokyo kelam-kabut
  • Berjuta-juta warganya mula menyimpan beras dalam jumlah yang banyak ekoran ketakutan terhadap radiasi dari loji nuklear Fukushima Daiichi yang terletak kira-kira 240 kilometer dari sini. Lebih memburukkan, negara itu berdepan dengan masalah bekaan elektrik beberapa bulan lagi.


Malaysia bebas kesan radiasi
  • Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Maximus Ongkili berkata, berdasarkan model-model trajektori yang dihasilkan melalui mekanisme tindak balas kecemasan persekitaran yang diaktifkan oleh Pertubuhan Meteorologi Sedunia menunjukkan trajektori bahan cemar itu bergerak ke arah timur negara Jepun iaitu menghala ke Lautan Pasifik.
  • "Oleh kerana pelepasan radioaktif adalah rendah, tidak mungkin ia akan sampai ke negara kita," tegasnya.


Empat helikopter curah air di loji nuklear
  • Sebanyak empat buah helikopter tentera Jepun digunakan bagi mencurahkan bertan-tan air ke loji jana kuasa nuklear Fukushima Daiichi di Fukushima semalam bagi tujuan menyejukkan batang bahan bakar daripada berlaku kebocoran radiasi.
  • Operasi itu dilakukan bertujuan supaya batang bahan bakar dalam reaktor dan kolam penghadang ditenggelami air bagi mengurangkan pendedahan bahan pada udara dan menyebabkan bahan radioaktif tersebar ke alam sekitar.
Sumber : Kosmo (bacaan lanjut, sila dapatkan akhbar kosmo hari ini)Loji nuklear Jepun dalam keadaan stabil
  • Keadaan di loji nuklear Fukushima, Jepun tidak menampakkan sebarang petanda buruk dalam tempoh 24 jam kebelakangan ini.
  • "Loji kuasa nuklear Fukushima Daiichi masih kekal dalam keadaan yang serius namun tidak ada tanda-tanda keadaan itu bertambah teruk sejak semalam,"kata Andrew
Sumber : Utusan Malaysia Online (bacaan lanjut, sila dapatkan akhbar kosmo hari ini)Japan quake : Missing Malaysian found
  • Malaysian Paul Tiong Lee Foong, 24 has been found well and alive after going missing at Sendai Port following the aerthquake-cum-tsunami disasters in Japan on March 2011. Tiong is currently at the Malaysian embassy in Tokyo and waiting for a plane ticket to fly home.
Sumber : The Star Online (bacaan lanjut, sila dapatkan akhbar The Star Online hari ini)


Gambaran satelit bencana Jepun 2011


8 ulasan:

KUREKURE COMEL berkata...

mklmt jepun dgn negara barat bercanggahkan....


hope negara jepun baik spt sediakala...

Mohamadazhan hjDesa berkata...

barat berdengki dengan Jepun tu..pesaing ekonomi

Tanpa Nama berkata...

Salam..erm..orng malaysa kt sne x yah bawk balik ke ? huu~

faiz berkata...

nampaknya keadaan semakin stabil kat Jepun..

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Barat. Takkan Mina tak tahu. Kompem ada agenda lain. Masa nilah nak amik kesempatan jatuhkan Japan

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : Tau xpo. Inilah maso eh dio amik peluang.

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : So far atok tak dengar khabar. Rasanya selamat laie.

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Alhamdulillah...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih