Isnin, 5 November 2012

Petua Mengatasi Masalah Sembelit

kak milah


Hi uols. Ko tengah buat apa tu. Makan nasik lemak kew? Lama hakak tak membebel dalam forum ilmiah ni. Ilmiah ke??...Bahaha. Ok, kali ni kakak nak kongsikan dengan uols petua seterusnya. Petua mengatasi masalah sembelit. Gitew. Ko hade??...Uols tahu tak sembelit tu hape. Sembelit tu adalah kesukaran untuk membuang air besar. Air besar tau tak hape?...kalau tak tau, akak suggest ko pergi sekolah balik. Ok, jom teruskan petua-petua tersebut.

1. Makan buah pisang atau betik selalu. Kakak percaya, selepas sahaja uols jadikan buah-buahan ni sebagai makanan pencuci molot uols, nescahaya lepas ni tak sempat nak sampai pintu jamban uols dah selamat. Tak ada lagi istilah susah nak buang air besau.

2. Ini berkenaan pisang lagi. Uols ambil 2 biji pisang yang cukup masak. Pastu uols blender kan pisang tadi ala-ala ice blanded. Amalkan minuman ini dua kali sehari sehingga penyakit sembelit uols itu sembuh. Agak-agak masa uols nak buat pisang blended tu menyedapkan, kakak cadangkan uols bukak bisnes banana shake kat pasar malam. Tambah sumber pendapatan katanya.

3. Uols cari akar temu lawak dan segenggam biji sawi. Kedengaran agak leceh kan uols. Ok, tak mau share lah petua yang ni, sebab haku pun tak kenal akar temu lawak tu acane. Next!!

4. Uols cari daun gelenggang. Kalau ko tak tahu macam mana ghupe daun tu, uols p tanya kakak gugel. Pastu daun tu tadi uols rebus dan jadikan ulam-ulaman untuk di makan bersama nasi. Wah gitoo. Petua kak nita sangggatt.

5. Akhir sekali yang paling senang, cepat dan efisiyen adalah.................ko tanya kedai uncle Lim. Mintak kat dia pil chi-kit-teck aun....bunyi dah macam terkincit penyakit taun kekdahnya. Sangat berkesan. Hakak pernah coba masa sembelit makan lauk kenduri dulu. Opss.

Selamat mencobaaa.......

7 ulasan:

inazamri berkata...

sepanjang mggu lepas mmg makan pisang je akak ni.Lawas....

eqbalzack berkata...

Info yg bagus.Kalau kena sembelit nak makan pisang byk2 (lom ada pengalaman lagi)...hehe

-eqbalzack-

Ca Ezah berkata...

haha...ca akan cepat2 cari pisang agak2 mcm xde 'nafsu' nk membuang lebih 2 hari..ops!

fandi berkata...

jom join contest terbaru afundee-photography...abadikan kenangan bersama parents tersyg :)

http://www.afundee-photography.com/2012/11/blogger-contest-i-love-my-parent-fun.html

sahromnasrudin berkata...

assalamualaikum atok..apa khabar?

semoga atok sihat walafiat ya

jeely jelly berkata...

kahkah ini lawak :D yang no 5 tu mmg berkesan. ehh ?!

blog-tips-kurus berkata...

atokkkkkkkkkkkkkkk!!

copek update! kena sembelitkah? erk!

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih