Rabu, 14 Mac 2012

Zaman hingus meleleh

Once upon a time....


Hampir doploh tahun yang lopeh....Lopeh yo balik sekolah terus bogel tanggal seluar baju sekolah ganti ngan baju rumah terus pose atas kerusi makan. Omak masak tolo masak kicap pun sodap. Sampai menjilat jari. Lopeh makan terus corner baring kat sudut umah menanti matahari redup. Pantang matahari redup, atok terus berlari pecut ke rumah jiran. Omak yang tongah nonton cito hindustan tengah hari tu dah geleng kepalo.

"Emi! Emi!, jom main mak mak police ten three (eh ye ke aku eja??),"jerit atok pada kawan sebayo sebelah rumah.
"Jom!"

Main sampai ke potang. Ajak budak-budak kampung yang lain. Meriahlah dopan rumah atok tu potang-potang camtu. Dah ponek main games police ten three tu, terus lak main nyorok-nyorok. Alatan yang diperlukan hanyolah tin susu yang ado batu di dalam eh. Misi untuk membunyikan tin tu sementara si pencari mencari budak-budak lain. Gitew. Kawan2 atok suko try n mix games. Manekan polis ten three, nyorok-nyorok, kalau sompek kang main lak rondes. Mainlah games sampai matahari terbonam. Masing-masing bau tengik. Selagi omak masing-masing tak bawak penyapu lidi kasi sosah, selagi tulah main tak hengat donia. 

"Balikkkkkkkkkkkkkkk!!!!, kang antu tetek disorok eh!,"jerit omak 80 marhalah dari rumah.

Seronok kan zaman kanak-kanak lewat 80an sehingga awal 90an. Banyak permainan yang best-best. Manekan keladang, layang-layang, gasing, pondok-pondok, tutup oren, main baling selipar, main baling tin, main guli, main getah, main lori kayu (lori tu diperbuat dari kayu pastu ko heret satu kampung pakai tali rapia), main power rangers, main pondok-pondok, main tayar, main panjat-panjat, mandi anak sungai....

Tapi.....sekarang ni dah lain. Bukan setakat permainan tradisi dulu semakin dilupokan, bahkan gejala main games komputer di rumah. Lagipun bahaya kalo anak-anak dibiarkan keluar sensorang tanpa pengawasan. Virus terbaru sedang melanda masyarakat kita sekarang. Virus manusia berhati syaitan. 








 



Kenal tak siapa kanak-kanak comel ni??





Kanak-kanak ni telah dibunuh dan dibakar dengan kejam oleh syaitan bertopengkan manusia!!!
Awal bulan lalu ini kita digemparkan dengan kehilangan adik Dirang atau nama sebenarnya Nadhirah. Dan minggu ini kita menerima perkhabaran berita adik Dirang telah ditemui mati. Dan mayatnya dibakar.

Semoga roh arwah adik Nurul Nadhirah Abdullah, 5 tahun dicucuri rahmat Allah. Eloklah kau pergi dulu dik menunggu ibumu di pintu syurga. Dunia ni sangat kejam untukmu meneruskan hidup. Al-Fatihah....Moga orang yang membunuh adik ni, dipancung lehernya kemudian di bakar seperti mana yang dia lakukan pada insan kecil yang lemah tu.....Rasanya manusia dah tak takut melakukan kesalahan apabila hukum Allah diketepikan.

27 ulasan:

inazamri berkata...

mmg best permainan bdk2 zaman 80an dulu.Polis sentri(akak pggil nama ni).main sorok2,maik masak2/mak2,main kawin2 pun ada gak,kawan akak yg rambut panjang mesti jd pengantin,akak jd pengapit je hihi.mmg nostalgia sgguh.

Zaman skrg mmg takut nak biarkan anak2 main tanpa pengawasan.Semoga manusia berhati syaitan dapat pembalasan.

~SaL IjOu~ berkata...

zaman sekarang manusia makin gila..menakutkan..di manapun melangkah perlu sgt berwaspada~

zaman dolu2..selamba je g mana2 sensorang..masuk hutan cari bujik getah..nek beskal ronda2 kampung..sgt rindu kenangan silam~

sahromnasrudin berkata...

al fatihah utk adik nie..syurga juga tempatnya yang kekal lg abadi

faiz berkata...

mmg nostalgia btol permainan tu...lg satu ketenteng atok..

Munnafendy berkata...

erm..makin hari negara malaysia yg dicintai makin tak aman rasanya...dlu kecik2 bebas nk g mana je tp skrg takut2 nk kuar...jgn kata budak kecik..budak besar aka mak budak pun takut nk kuar sorang2

Ca Cik Duyung berkata...

bangga menjadi budak yg lahir di zaman 80-an walaupon 80-an yg paling akhir..sbb dpt merasa semua mainan2 ni yg budak skang mmg tak pandang da..hihi..mmg best..mainan zaman2 kita biasanya kena BUAT dulu baru main.mainan skang kena BELI baru main. ^^

little daisy berkata...

btul la atok. masa kita dulu memang bertuah dapat kemana-mana main2 tak ingat dunia. sekarang ni...

sedih betul dengar berita kematian adik tu.tak terbayang rasanye kesedihan mak bapak dia. Al-Fatiha utk adik Nadhirah.

mas saari berkata...

tulah, zaman kanak2 kita dulu memang seronok... tapi sekarang dah lain!

al-fatihah utk arwah adik Dirang..

blog-tips-kurus berkata...

kasihan kanak-kanak jaman sekarang ni. < aktiviti riadah luar tu yg ramai obes. korang jagalah anak masing-masing elok-elok ya. kena modified sikit konsep 'jaga tepi kain orang' itu..

c'axoera ヅ berkata...

mmg binatang orang yang buat keje ni!!!!!

chii berkata...

chii panggil polis sentri...mmg best permainan tradisional ni..kalau dulu..mak ayah mmg kasi lepas main sorang2 kat padang..

tp skrg ni..sgt bahaya..pantang lepa..nnt x pasal2 ada yg menjadi mangsa..

semoga roh arwah adik nadirah di tempatkan di kalangan org2 terpilih..al fatihah

LadyBird berkata...

lady hidup time permainan ni :D.. tp sekadar 8 thn je.. lps tu khdpn ldy terpaksa bermain dengan wayar2 yg berselirat di atas katil hospital.. :P

Faidhatul Arfah berkata...

hye,
already follow u teehee :)

Jue berkata...

mcm2 kan beb pmainan zmn dulu
la ni, smua dok guna ipad, ps3, psp sgala..aku yg bsar bagak ni br nak merasa haha

yg last tu, mmg sungguh kejam org tu
urghhh!!

Suhami Ahmad berkata...

inazamri : Main pondok pondok yang best tu kan. ATok selalunya dapat watak cari kayu api T_T

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Kalau atok dulu cari bijik getah untuk main congkak...

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Al-Fatihah...

Suhami Ahmad berkata...

Faiz : Hah...lupo...lagi satu ketenteng....dan congkak...

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Sobab apo? Sobab undang2 tidak terlalu ketat

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Kalau atok dulu, sampai ke kampung jiran pun atok berjalan...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Al-Fatihah...

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Orang dolu2 jaga tpi kainlah anak2 selamat nak merayau kan

Suhami Ahmad berkata...

c'axoera ヅ : Manusia bertopengkan setan

Suhami Ahmad berkata...

chii : Errr...polis sentri ek....erk

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Hah, masuk spital??

Suhami Ahmad berkata...

Faidhatul Arfah : Mekasih, atok follow balik ek

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Orang tu patut dihukum mati

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih