Isnin, 20 Februari 2012

Asas Pemilihan DSLR





Sebelum ni den ponah buat entry "suhami's story" episod 1 yo kan. Kalau ingat entry ala-ala diari. Tapi memandangkan atok dah ada, so den buat entry berkongsi dengan kalian, iaitu DSLR. Okeh, lets start dari basic bebeh.


Untuk asas pemilihan DSLR ni, den akan bercerita sedikit mengenai beberapa kriteria pemilihan model kamera yang bersesuaian. Sekali lagi den ingatkan, segala asas pemilihan model kamera ini adalah berdasarkan hasil daripada pengalaman den yang tak sampai setahun jagung ni k. Kalau ada maklumat yang kalian rasa tidak tepat ataupun tak lengkap, jangan malu-malu nak inform kepada den. Sharing is Caring kan. Hehe

Jenama
Ni antara perkara penting yang perlu dipertimbangkan bila nak membeli kamera DSLR ni kan. Yer la, DSLR ni bukan nya perkara yang murah dan kalian boleh beli tiap bulan. Jadi, penting untuk kalian dapatkan jenama yang diyakini. Kebiasaannya, dalam bidang DSLR ni ada 2 je jenama yang hebat bersaing iaitu Canon dan Nikon. Otai2 DSLR kata kalau Canon no naikkan lagi kaler gambar. Kalau nikon ni 'sharp' kan lagi gambar. Den pengguna Nikon. Hihi.

Level (bahagian)
Untuk kamera DSLR ni, kebiasaannya ada 3 level kamera yang dikeluarkan. 3 bahagian tu ialah entry level, mid level, dan pro level. Entry level adalah untuk beginner, mid level ni untuk yang mahir dan yang pro level ni biasanya digunakan oleh orang yang cari makan dengan ambil gambar. Untuk permulaan ni, den cadangkan kalian bermula dengan entry level terlebih dahulu. Ataupun nak lebih jimat, save sedikit duit lagi pastu beli mid level terus. hehe. Den terus beli mid level. Yelah, nanti kalau beli yang entry level nak convert ke mid level dah makan kos jugak kan.

Spesifikasi
Bahagian ni paling penting dalam kalian memilih model kamera DSLR yang kalian nak beli. Kalian kena semak spesifikasi kamera DSLR yang kalian nak beli sebab setiap model kamera ni berlainan fungsi dan spesifikasi. Ada yang power bab ni tapi lack bab itu dan sebaliknya. Macam beli komputer, tak semestinya kawan pakai Acer kita pun pakai Acer. Yang utama, sebelum beli semak betul spesifikasi yang ada dinyatakan k.

Bajet


Kena ikut bajet sendiri jugak. Kalau kalian bajet beli DSLR ni sekadar hobi di masa lapang, baik beli DSLR yang paling basic. Kalau nikon tu den cadangkan beli Nikon D3100 atau D5100. Tapi kalau kalian jenis yang nak buat bidang ni sebagai sumber pendapatan sampingan, carilah DSLR yang canggih sikit macam Nikon D90 atau Nikon D7000.

Akhir kata, sebelum kalian membeli kamera DSLR kalian, pastikan kalian dah betul-betul puas hati. Jangan nanti dah beli baru nak menyesal. Biar lambat membeli, daripada beli rushing tapi rasa menyesal kemudian hari. Hoho

30 ulasan:

Miziey berkata...

Peh! nak wat entri sal DLSR jgak lah. Thnx atok sbb jd sumber inspirashit pg.
Mihmihmih.
xD

Atiqah Wadiah berkata...

klu nk beli DLSR yuna tu ok x?

mas saari berkata...

entri yang menarik! berguna untuk peminat dslr cam saya ni...

~SaL IjOu~ berkata...

mekasih utk perkongsian ni tok..sgt berguna utk sy..mmg plan nak beli dslr..soon!~ ^^

sahromnasrudin berkata...

tgh kumpul duit utk memilikinya

blog-tips-kurus berkata...

saye ade pengalaman menemani member beli DSLR di Langkawi. prosedurnya agak ganjil. baik beli dekat dengan umah/ofc kita je..

Ca Cik Duyung berkata...

papepon, nak bela sebijik kena mintak tunjuk ajar sifu dulu..xleh bertindak sendiri ye dak? :)

Zakaria's daughter berkata...

ohh gituuuuu.
bercadang jugak nak rembat 1 dslr.
bace atok punye entry neh bulehhh lahhh pamm sket sket.

maknenye nihhhh kene belii dslr yang
pro level leeee..

eheh

mekjangok berkata...

den dah beli nikon D3100..tapi x pandai2 lagi nak guno...baguih jugak atok buat entry nih...

umie mia berkata...

umie ambik kursus je tp tak kesampaian lg nak beli huhuhu atok, tahniah follower dah 1k.. dah lama tak bukak blog baru hr ni berkesempatan ^_^

Si BuDaK KaChAk berkata...

thanx tok...sgt bguna...tgh simpn duit....bcadang nk amik D7000...tp tgk je la cmne nnt...huhuhu

Woofer Storm berkata...

nak beli tapi tak mampu ni..

follow sini..

Zul Fattah berkata...

yg penting.. bajet bro.. fuhh.. duit x masuk lg

yad'z berkata...

saya pengguna dua2 canon and nikon.. =)

chii berkata...

teringin gak nak angkat satu nikon..anway..thanks..leh dijadikan rujukan kalo chii nak bli camera nnt =)

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Carot atok pepagi buta...mencik!

Suhami Ahmad berkata...

Atiqah Wadiah : Yang kaler2 tu yo? Untuk fesyen ok kot...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Wah, akak pun minat dslr? kito punyai minat yang samo =)

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Mai beli dapatkan sebijik =)

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Sebulan 200, 10 bulan dah dapek boli =)

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Sobab bebas cukai tak?

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Haa...kono buek kajian. Atok dulu amik maso berbulan2 buat research

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Hamboi...pengsan sebentar....bersama kit kat

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Try and error...musti cepat dapek...

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Mokasih Umie =)

Suhami Ahmad berkata...

Si BuDaK KaChAk : Boli jangan tak boli. Atok pun minat d7000

Suhami Ahmad berkata...

Woofer Storm : Mai kompol duit sikit2 =)

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Da masuk nanti, bolilah...leh buat part time =)

Suhami Ahmad berkata...

yad'z: Wah, beshnyo....apa perbezaan keduo brand ittew? :)

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kono buek rujukan betul2 tau sebolum nak boli nanti =)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih