Ahad, 19 Februari 2012

Isu Perumahan di Melaka

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Duo minggu lopeh atok menerima satu mesej dari sahabat lamo maso sekolah menengah dulu. Katanya, dio dah boli rumah di Shah Alam. Alhamdulillah, rejoki baru kawen dan anak barangkali. Tapi jujurnya bagi atok sangat tidak mampu samo sekali apabilo rumah yang berkeluasan binaan 20 x 70 harganya mencocah RM280,000++!!!...Ansuran sebanyak 1500++ selamo 35 tahun. Atok tak mampu....

Minggu lopeh jugak, atok poie ke kojo dan perasan satu papan iklan di persimpangan tigo sementara menunggu lampu isyarat. Hargo rumah teres setingkat 22 x 70, RM190,000++!. Oh Ya Allah. Atok tak mampoo do. Bulan-bulan maun RM900 ke atas tu. Atok nak makan apo selamo 30 tahun tu nanti?

Jadinya, sebelum ni atok ponah usha harga rumah di Melaka. Still masih mampu milik. Kalau kat Lembah Klang, rumah teres setingkat dah cocah 300,000....umah teres setingkat di Somban dah cocah hampir 200,000...tapi di Melako, kalau RM120,000 ke RM150,000 masih boleh dapek lagi. Walaupun Melako dah diiktiraf sebagai bandarayo, tapi rumah kat sanun masih lagi logika. Rumah ni makin lamo makin mahal. Boss atok dulu boli rumah teres duo tingkat, cumo bawah RM150,000!...Sekarang rumah setinggan pun RM150,000 kat KL!

Seromban. Ado apo dengan Seromban. Atok bukan nak murtad ke hape k nak mengata pasal Seromban ni. Tapi hakikatnya Seromban ni ala-ala pokan koboi di waktu malam. Rumah kat sini mahal sobab warga KL mulo beli rumah di Seromban walaupun bekojo di KL. Dan Atok tak mau dok KL! Ever! Tak serasi dengan jiwa atok yang kekampungan ni.

Atok dah start mohon pindah ke Melako since tahun lopeh laie. Cumo sekarang ni atok diminta untuk menunggu giliran pertukaran. Nak ikutkan, atok senarai nombor duo bertukar dari Seromban ke Melaka. Ado peluang corah tu. Jika ditakdirkan atok dapat bertukar dalam maso terdokat, atok terus nak boli rumah kat Melaka nanti. Samado rumah dalam proses pembinaan ataupun yang second hand. Second hand pun apa ada kisah. Rumah tak macam keto. Rumah makin lamo makin mahal. Pelaburan yang bijak ialah hartanah.

Tapi setakat nak boli rumah banglo, teres 2 tingkat, Semi D, Semi final ke hape ke, atok tak mampoooo. Atok hanya mampu membeli rumah teres setingkat sajok. Asalkan mak ayah atok seleso kalau nak menumpang time bercuti ke Melaka satu ari nanti. Lagipun kampung atok dengan Melaka lagi dekat jika dibandingkan Seremban dengan kampung atok. Kat Melaka banyak soping kompleks walaupun atok sedar, jejakkan kaki ke giant supermarket untuk beli barang dapur sebulan sekali, Dataran Pahlawan boli baju 3 bulan sekali, dan singgah ke Jaya Jusco untuk menonton wayang 2 tahun sekali!

Doakan atok supaya perjalanan ini dipermudahkan yo....   :)

15 ulasan:

Zie berkata...

Atok....mmg betul ckp atok bygkan di lembah kelang skg rega teres pun setakat rm200k dapat dapur ajer...kalau org gomen baru keje beli umah di lembah kelang mmg peritlah ikat perut kecuali ada bisnes lain. Seremban,senawang,nilai rega rumah pun dh naik mendadak semenjak putrajaya ada.kalu ada pilihan mmg bagus utk ke melaka atok oiiiii tapi kpd mereka yg tk ada pilihan? Trpaksalah sesuaikan diri.apa apa pun pelaburan masa muda wpun sikit sgt bijak utk masa dpan.hiduo atokkkkkk!!!!

blog-tips-kurus berkata...

menurut cerita akak & abg senior, dulu depa pon susah. gaji kecik.. maknanya kita pon boleh berjimat macam mereka. Melaka cantik, bersih, tapi makin jem sebab tumpuan pelancong. :-)

inazamri berkata...

umah teres setingkat lot tengah kat kg akak di Meru klang pun harga dah 178k.Akak ni dah 8 thn dok di Perak,alhamdulillah dpt la beli 2 biji umah disini memandangkan harga masih lg murah.Ramai org luar juga beli rumah di Seri Iskandar ni coz bersebelahan UiTM,invest.Harga sekarang semakin tggi tapi taklah mcm di Lembah Klang tu.

Faisya berkata...

smlm akak perasan ada org nak jual rumah kat malim harga dlm rm120k camtu. murah.

kalau suhaimi dpt pindah mlka, sedap la.. akak kalau diberi pilihan pun biar dipindahkan ke melaka dari sngor or kl.mlka sgt sesuai dgn jiwa akak dan dkt dgn kg jgk.so x rs lonely.

ni nk pindah melaka, bakal org rumah org melaka ke? ;p

yad'z berkata...

umah kite pon bulan2 1000++... huhuhuu..... kecian apak kite bayo rumah.. huks..

#rumah kat melaka memang best lah. penah wat srvey kat sane gak.

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Itulah, sekarang ni dah trend orang kojo kat putrajaya tapi tinggal si Somban. Sobab tu harga rumah di Somban tak masuk akal dengan keluasan binaan eh

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Atok raso Somban pun dah start jem T_T

Suhami Ahmad berkata...

inazamri : Alhamdulillah, sekurang-kurangnya akak dah ada aset. Memang untuk pelaburan kalau boli rumah ni kan. Sobab harga rumah tak kan jatuh.

Suhami Ahmad berkata...

Faisya : Itulah kak, kalau dapat rumah 2nd hand tapi cantik n berbaloi apa salahnya kan?...ish, atok pindah melako sobab dokat ngan kampung halaman yo....~ngeee

Suhami Ahmad berkata...

yad'z : Umang ai...mahai kan....klu 1000 sebolan atok tak mampu T_T

Si BuDaK KaChAk berkata...

sy yg menyewa somban ni pun tkojut bila jiran kate dia nak jual umah dia dkt RM200K....huhuh

Zakaria's daughter berkata...

tehee.
atokk. umah banglo due tingkat kt krubong murah belakeee tau tokk!

hari tuh parents bru beli tp nak buat homestay la.

melaka rumah murah2.
sebab macam belambak sangat taman perumahan yg didirikan.

wuu. atok kire advance lettewww boleh pigi dataran pahlwan 3bulan sekalii.

eden neh dahh setawon tak pigi sebab spm. muahaha.

Suhami Ahmad berkata...

Si BuDaK KaChAk : Soghomban dah mahal

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Kan, ramai yang atok perhatikan beli umah buek homestay. Tapi masyuk gak tu. Bulih kaber ansuran bulanan kan. Itupun kalau ado uwang lobih p dataran pahlawan. Kalau takdo uwang, alamatnya 3 tahun sekali p dataran pahlawan T_T

Chenal berkata...

woo..mahalnya!
D Kuching pun samo la Atok. Tapi kito buek rumah banglo d kampung jer. Raso seleso d kampung.