Khamis, 3 November 2011

Petua Hilangkan Sakit Gigi Geraham Bongsu

Kak Milah


Hi uolls. Apa khabar bah? Sihat? Udah lama akak tak ketemu uolls. Rindu banget seh. Kalau tak silap akak, since last ramadhon akak tak jumpa uolls. Sejak ramadhon tu jugak, gambar header akak yang seksi maut kat atas tu, pihak pengurusan Apo2 Yolah tak ganti lagi. Sedeyh tau. Mencik. Akak dah bertudung uolls. Uolls bila lagi?

Oklah, akak tak mau carut panjang-panjang. Sekarang ni kakak ada tanggungjawab yang besar pada atok. Untuk makluman uolls, orang tua tu tengah merana sakit gigi. Gigi geraham bongsu dia baru tumbuh uolls. Feeling remaja la tu kan uolls. Walhal dah senja. Atok paksa akak buat entry pasal petua nak hilangkan gigi geraham bongsu. 

Sebelum tu akak nak share dengan uolls kenapa sakit bila gigi geraham bongsu ni tumbuh. Menurut sumber yang dipercayai yang digodek dari google, Gigi geraham bongsu adalah gigi molar ketiga (terakhir). Gigi Geraham Bongsu biasanya keluar antara umur 18-25 tahun. Gigi geraham bongsu atas biasanya tidak banyak masalah, tetapi gigi geraham bongsu bawah biasanya tidak cukup tempat untuk keluar,iaitu terbenam atau keluar mencondong. Nyampah akak dengar tau ayat 18-25 tu konon. Oklah, sebelum akak kene tempeleng kt atok sebab mengeji dia, akak teruskan petua-petua hilangkan sakit gigi geraham bongsu sebelum jumpa Dentist.

1. Uolls ambil 8 cubit garam kemudian rebus bersama air dan limau nipis yang di belah empat sehingga mendidih. Kemudian biarkannya sehingga suam dan berkumurlah sekerap yang boleh. Lakukan setiap hari sehingga sakitnya berkurangan. Garam tu jangan ko ambil 80 cubit. Kang gigi ko tak sakit, tapi ko kena usung kat spital sebab sakit darah tinggi uolls.

2. Uolls tahu tak minyak vicks yang panas tu? Ha, ada mokcik kat tempat akak kursus ni kata, sapukan vicks tu kat tempat gigi yang sakit. Bukan telan ye uolls. Masuk ICU kau nanti. Sapu je. InsyaAllah, kesakitan tu akan berkurangan.

3. Petua seterusnya ini hasil gabungan kuno dan moden. Uolls cari bunga cengkih. Sumbat bunga cengkih dalam gigi yang berlubang, kumur air garam, kumur dengan Listerine. Siap. Macam masak meggi lak ye.

4.Hisap ketulan ais supaya gusi uolls rasa kebas. Bila dah kebas tu, uolls kebal la macam badang. Bila dah tak kebas balik, ko jadi seladang. Ok, akak tengah carut kau. Akak mintak ampun. Sebenarnya hisap ketulan ais tu sajok sampai gusi rasa kebas.

5. Kalau cara tu suma tak berkesan jugak, akak cadangkan baik uolls jumpa dentist cepat-cepat. Dia akan bagi kita painkiller, cabut atau lain-lain. Jangan tunggu lama-lama. Sakit gigi ni bahaya tau. Dia main dengan urat saraf. Boleh effect kan saraf yang lain. Jangan main-main.

Ok, itu sajok perkongsian dari akak hasil temuramah orang tua-tua, dan nasihat uncle gugel. Sepanjang permasalahan atau pertanyaan, uolls bolehlah utarakan di ruangan komen itu. Kalau uolls ada tambahan ke atau nak puji tudung akak ke, uolls tinggalkan komen gak. Akak chow dulu. Tata titi tutuuu...


Sumber : Google

41 ulasan:

Hanie_Dew berkata...

hai kak milah.selamat berkenalan. ni fes time aku jumpa kak milah.

best jgk la petua tu. hari tu aku tumbuh gigi geraham bongsu kat bawah. sampai demam demam. oh ya aku muda lagi sbb tu baru tumbuh gigi geraham bongsu.

atok tu ntah ntah gigi geraham bonsu yang pelesu kot yg tumbuh. wakakaka

Hanie_Dew berkata...

atok la trojan nek lori tuu..

umie mia berkata...

trima kasih share..nampaknya ummie dah melepasi tahap umo tersebut ^_^

chii berkata...

alaa..lambat kak milah kongsi tips..time chii kena b4 this..mmg rasa cam nak cabut je kepala..sakitnya naik ke kepala...chii sekdar makan ubat tahan sakit yg ada jual kt kedia..lapan posen je...leh la kurang sket sakitnya...

Aziela berkata...

awww...ayunyerrr kak milah dah bertudung nie. Tapi kan kak..kok iyer pun bertudung, x perlulah pucat sangat. Nnt x vogue. Akak mintak bajet dalam seribu dua kek atok, beli mekap..heheheh. Atok sakit gigi tu..soh dia telan panadol actifast jer... Sonanggg

ORLANDO AHMAD berkata...

sakit senggugut apo ubek eii kak oi?

CT NoArIzAh ArIs berkata...

oo gitu yea sey ni selalu sakit gigi bongsu tu pasni nak terus jumpa dentist takut urat den lak yg rosak nanti.

iKhRam berkata...

baru je melepasi kesakitan sebegitu rupa

hahaha
ok la.. biarkan saja walaupun lidah suka bermain dgn gigi bingsu itu.. hahaha

teacher bonda berkata...

TB belum tubuh gg bongsu lg ni tok..umur pon dh lepas 25 thn bertahun2 yg lalu..cmno ni tok?

dill berkata...

cabut pakai playar

dill.

rozeeta rashid berkata...

hahaha. lawak kak milah ni ye. tak tumbuh lagi gigi geraham bongsu nih. nanti boleh la praktikkan petua kak milah.

Rtp Farra Arisha berkata...

sakit gigi memang sangat menyakitkan :'( i'm not willing to face this :( uhuhuhu. these tips are useful :)

Ali Kanchan aka Pirate berkata...

keji!!! gegeh akak milah mencarut atok sedap2 ngeram :p kekeke

faiz berkata...

kalo cabut mesti kemain sakit dia..

little daisy berkata...

tak tau la gigi geraham bongsu tu dah tumbuh ker belum. rase nyer belum experience lagi sakit gigi melampau camtu..

Novelgurl berkata...

prefer yang first ngn yang akhir tuh.senang sket.

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Selamat berkenalan jugak dari Kak Milah. Pssttt...memang pun, orang tua tu feel muda. Walhal gigi pelesu je tu

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Eh, atok lak yang kono jadi trojen

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Nanti ummi boleh share dengan anak-anak atau adik2 yang lain

Suhami Ahmad berkata...

chii : Ala, Kak Milah lambat 3 tahun jer.. opss

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Dulu Milah pakai mekap gak gak. Tapi orang cakap macam antu. Terus Milah tak pakai mekap dah

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Ado sengugut ko? Kalau sengugut, tolanlah panadol. Eh yo ko?

Suhami Ahmad berkata...

CT NoArIzAh ArIs : Ha, baik jumpo doktor gigi copek. Itu paling afdal

Suhami Ahmad berkata...

iKhRam : Nakalnya lidah iKhRam

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Musti ado silap di mano2 tu. Baik mandi bawah jambatan copek

Suhami Ahmad berkata...

dill : Aiyooo, ngeri

Suhami Ahmad berkata...

rozeeta rashid : Haa, baik print nota kakak ni copek

Suhami Ahmad berkata...

Rtp Farra Arisha : Farra dah tumbuh gigi bongsu lun?

Suhami Ahmad berkata...

Ali Kanchan aka Pirate : Heyyy...sebelum ni atok selalu je keji hakak tau. Akak cool je

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Uii ai, simpang malaikat 44

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Raso eh bolum tu. Kalau dah tumbuh sok, memang pedih kat gusi

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Haa, mano yang sesuai la, ikut keadaan semaso

haLyZaQiut berkata...

Good info...saya pon tgh sakit melampau2 ni...x tau sebab apa..n x tau gusi ke gigi yg sakit...semua belah kanan sakit...sampai tangkap giler urat kepala ni....adehh...

Alin Marlini berkata...

info terbaik...saya tgh menderita kesakitan ni

Tanpa Nama berkata...

Tqvm...sy sdg mengalaminya...umur 27thn...

mizzura berkata...

Thanks petua:-)

Fazliana Jamil berkata...

huhu...gud sharing

Tanpa Nama berkata...

dah 3hari sakit gigi bongsu ni...sapa taw berapa lama kesakitannya..

hiday dayah berkata...

thank kak milah..saya kmarin dulu tmbuh ggi geraham bongsu tu...smpai nk bsuh mka pon akit pp nie..mcm nk nangis kuat-2..thank atas info yg dberi........ :)

sue Suu Ahmad berkata...

17-25 ye...sy 28 br nk tmbuh geraham bongsu atas..y bwh dua2 dh naik...ni tgh menanggung sakit..gusi dh merekah tp gg x kuar lg...jd bngkak2...nk telan i liur pon skit...ni kan plak nk mkn..pipi pon cm tembam semcm seb gusi bgkak...bl la dia nk kuar ni......sakit sgt......aduih...

sue Suu Ahmad berkata...

17-25 ye...sy 28 br nk tmbuh geraham bongsu atas..y bwh dua2 dh naik...ni tgh menanggung sakit..gusi dh merekah tp gg x kuar lg...jd bngkak2...nk telan i liur pon skit...ni kan plak nk mkn..pipi pon cm tembam semcm seb gusi bgkak...bl la dia nk kuar ni......sakit sgt......aduih...