Isnin, 31 Oktober 2011

Kami budak nakal

Once upon a time,


Maso atok sekolah menengah dulu, atok memang rapat dengan classmate lelaki. Al-maklumlah, kami spesis yang hampir pupus. Cumo 7 orang sajok lelaki, 2/3 yang lain pompuan. Ke mano poie, mesti nak melekap. Blaja sesamo. P kantin sesamo. P jamban sesamo. Balik dari kelas tusen, musti merewang 7 orang ni keliling kampung.



Kami memang suka menyakat orang. Selalunya budak-budak yang pasif lah. Ala, atok bukannya jahat pun. Budak2, biasalah nakal kan. Kami niat nak gurau menceriakan suasana. Kami suka cuit orang yang pasif ni. Lobih-lobih laie ada makcik sorang ni kantin kat sekolah. Makcik tu pendiam tau. Dia jaga bahagian air. 

Satu hari tu, macam biaso, tujuh-tujuh orang ni melekap ke kantin nak makan. Kami 7 orang selaku pelajar senior berjalan penuh gaya ala-ala kumpulan K-Pop tak berapa nak K-Pop. Kelihatan makcik pendiam sedang menjual air kepada budak-budak sekolah yang lain. Salah seorang dari kumpulan kami tersenyum nakal kat atok. Budak ni terlebih nakal tau. Rasa macam nak cubit-cubit je pipi dia. Pastu sosah kaki dia pakai kayu besbol. Dia menghampiri makcik pendiam tu. Mata bertentang mata. Sesi jual menjual pun bermula.

"makcik sihat?,"usik kawan atok.
"sihat yo ha..."

Kawan atok tadi mengangguk. Kami dok perati dari jauh ja. Budak ni sengal sikit. Bahaya dok dekat-dekat kalau dia dah bagi isyarat tersenyum nakal.

"makcik, saya nak air satu!"...........air tanpa plumbum!"

(.................bunyi cengkerik..................)









"Apo! Kau ingat aku bla bla bla.................pot pet pot pet.........cilaka zass bla bla bla.......!!"jerit makcik tu kuat.


Kami pun apa lagi...........terus







Lari sekuat hati selamatkan diri.....

16 ulasan:

Zul Fattah berkata...

haha..? sama r tok.. kawe dulu pun, 7 org jugak.. sampai cikgu panggil kami, 7 samurai.. g kat mana pun x boleh berpisah.. haha..

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

whoa!!..7!..kami dulu masa skola ade 6 orang je..macam ni laa jgak!..haha!..daa macam team koir pon ade jgak..semua kaler oren je baju skola..almaklum laa..librarian..haha..=)

faiz berkata...

ambik kau..sekali kuar sifat sebenarnya makcik tu..

Tanpa Nama berkata...

7 org =
SUHAM
SAIFUL
HAFIS
RAZALI
FAZRUL
FIRDAUS
ERKK LG SORANG X INGAT

umie mia berkata...

hehehhe walau apapun seronok kan zaman sekolah dulu2 ^_^

Aziela berkata...

abehh...mcm kambing tu ker...bertempiaran? hehehehhe....nakal ekkk...

Tok..akak tag atok yo..harap2 tu sudilah...

http://therainbowjourney.blogspot.com/2011/10/it-comes-back.html

little daisy berkata...

member kamcing kat skolah dulu tak la seramai geng atok nih. kurang 2 org jer. kitorang sumer low profile, tak la glamer cam atok... huhuhu

Hanie_Dew berkata...

haaaaa..padan muka. aku ingat tadimakcik tu cool je. sekali jadi hulk.

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Musti budak kelas pompuan ramai ni an?

Suhami Ahmad berkata...

RATU QASEH SAIFUDIN : Suma librian? huntung laa

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Start aritu atok dan team terus tak mau usik orang dah. huhu

Suhami Ahmad berkata...

tanpa nama : Ni musti classmate atok ni an? lagi sorang tu shahril

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Memang seronok. Rasa macam nak ulang tayang jek

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Lobih dari kambing tu. Hihi. wah, tag apakah itew?

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Glemer ke geng atok tu? huhu

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Kan. Harus bertempiaran larek macam kambing tu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih