Ahad, 30 Oktober 2011

Sampai ati...Mencik!!

Assalammualaikum and salam sejahtera,

Based on the theme for today atok supposed to post entry related with "nuffnang campaign". But since atok have no idea how wanna to elaborate the BE, that just mention "Ministry Of Health"???.....* cricket sound....without any clues for atok to get some info. Plus no commercial flying at my blog for atok 'fraud click' JUST to know what is the commercial is about!!....i repeated....to know what is the commercial is telling about...but unlucky, nothing hanging there... Fine. So, no post for that BE!

See...kau nampak ni? *nada suara cerita P Ramlee Laxmana Doremi yang dia tunjuk penumbuk pasal orang tu skodeng nombor ekor....


Memandangkan takdo entry kempen dari nuffnang tu, makanya atok nak cerita diari atok untuk semalam punya. Untuk makluman, semalam atok berkursus asas fotografi lanjutan 1 to 2...untuk master dalam detail n lighting + cls....Dua benda ni atok memang lemah. Sebab tu atok sanggup berulang dari kampung (gemas) ke ledang (johor) nak menuntut ilmu hitam punyo pasal.

Penceramah fotografi tu bekas batch atok maso belajar dulu. Tapi dio dah tak kenal atok kot rasanya sebab sekarang ni muka atok dah 100% lengkap hensem dan kelihatan matang!. *Ok, mari kita sosah keting orang tua ni dengan kayu besbol. Gedebuk gedebak.......
 +_+.

Dia ajar mula dari basic bawak ke peringkat pertengahan. Sampai satu tajuk tu, dio suruh kami take 5 rehat-rehat dulu. Masa rehat time tu, dio suruh kami melukis kat sehelai kertas kosong ni. Dia cakap, fotografi ini adalah lukisan menggunakan cahaya. Kita lukis subjek tu dengan cahaya tapi penuh kesenian. Katanya,sebuah gambar yang hebat contohnya jika kita ambil pemandangan di tepi pantai, kita sendiri boleh mendengar bunyi ombak jika kita menatap gambar tu. Haaa...paham tak dek kau tu? Kesenian tu datang bila kita berimiginasi. So, dia nak kami imiginasi anything dan lukis kat kertas tu.

So, tanpa buang masa lagi atok terus ambil pen dan mula lakar. Atok bayangkan ada seorang gadis kampung ni tengah duduk di bawah pangkin. Dia duduk dengan sopan sambil mengupas buah mangga sebab betul-betul bersebelahan pangkin tu ada pokok mangga. Berhadapan dengan gadis kampung tu ada bendang sawah padi. Cahayanya kekuningan disirami cahaya mentari yang hampir terbenam. Burung-burung berterbangan di sebalik gunung-ganang nun di sebalik penghujung bendang sana. Angin meniup sepoi-sepoi bahasa menggerakkan rambut gadis desa tadi yang panjang mengurai paras bawah bahu. Sesekali gadis itu menyelak ke belakang helaian rambutnya yang menutupi paras wajahnya yang ayu. Atok terus persembahkan pada penceramah tadi. Hasilnya atok lukis camni...........


(..........bunyi cengkerik...........)


Penceramah tu kata atok lukis hantu langsuir tengah duduk bawah pangkin.....kecik ati i tau...mencik! mencik! mencik!.....

22 ulasan:

little daisy berkata...

>_< adoi!!! sakit perut bace citer atok nih! hahaha... tapi tok, mmg btul pon. tak der rupe gadis ayu, cam langsuir tu mmg sama sangat... :P hehehe

dill berkata...

haha! adoi..

tak terkata guwa

dill.

~SaL IjOu~ berkata...

atok kene buat gadis tu nampak kaki kot..baru x nampak mcm langsuir..kekeke~

Diyana berkata...

hahahaha..kok den pun koba tu langsuir tok hahaha

faiz berkata...

okla tu langsuir rehat dekat pangkin...asyik terbang je..heheh

Azham Vosovic berkata...

hentak kaki cepat....

hahhaa, comellah atok ni...

hahahhahahaha

LadyBird berkata...

bestnye atok gi kusus photography.. ade org leh rakamkan sesuatu melalui tulisan.. ade org melalui lukisan.. dan ade org melalui lensa kamera.. :D.. setiap gambar itu akan menceritakan sesuatu di sebaliknya.. best2.. :D.. teruskan melakar menggunakan cahaya.. :D..

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

haha!!..hadoi!..saket perut baca!..haha!..tapi ade laa jgak iras langsuir!..hahaha!!...=)

teacher bonda berkata...

kihkihkih......terer org tu interpret lukisan atok...

ORLANDO AHMAD berkata...

kah3... gadisku lalalala

Aziela berkata...

Adoiii...pueh den monokup mulut tak nak boghi golak den terbarai kek opis nie... atokkkk...atokkk...hahahhaha

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : sampai ati. mencik!

Suhami Ahmad berkata...

dill : Oooo nakai

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Kan. Kain dia terlebey

Suhami Ahmad berkata...

Diyana : Yeke. Mencik!

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Aiyo statement. Malam jemahat ni

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Hihi. kang atok hentak kaki runtuh umah ni kang

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Mekasih LadyBird. InsyaAllah atok akan teruskan =)

Suhami Ahmad berkata...

RATU QASEH SAIFUDIN : Qaseh pun same. Mencik!

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Cikgu atok la tu. hihi

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Choii...carut atok

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Bahaha...akhirnya atok pun tak tahan nak golak gak! >_<

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih