Khamis, 8 September 2011

Bandar Utama Cheng Phase 2

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Ini isu pembelian rumah. Dulu atok ponah utarakan isu ni. Atok bukan cakap tak serupa bikin tau. Tapi atok ni jenis teliti sikit bab pembolian aset ni. Yelah, kau nak pakai rumah tu sampai pencen, kono kaji betul-betul sumo aspek. Kono tanyo orang yang berpengalaman. Jangan main cincai je. Dulu kan atok cadang nak beli rumah kat Sendayan tapi tak jadik. Sebab dengar cite situ nak dijadikan pengkalan tentera. Atok takut kena goda kat abang tentera masa feeling tengah siram bunga rose kat depan rumah. Bley??

Tapi kali ini atok nak beralih arah ke Melaka. Kalau kau perasan gambar atok kat pesbook banyak shoot kat melaka. Atok dah jatuh hati dengan negeri tu. Atok nak berhijrah kek sanun. Antara sobab musabab atok nak boli rumah kat melakau adalah seperti berikut ;

  1. Kampung-Seremban selalu jem walaupun bukan musim perayaan, itu tak termasuk kalau ada babi tergolek tengah jalan lagi, tapi Kampung-Melaka jalan clear ditemani pepohon hijau daunnya rendang.
  2. Kampung-Seremban amik masa 1 jam 45 minit jika atok drive bobot purata 80-90km sejam. Kalau Kampung-Melaka amik masa cuma 1 jam 30 minit pada purata kelajuan yang samo. Kau mampu?
  3. Seremban umah mahal. Ko keluar duit 170,000 pun dapat rumah saiz jamban kat kampung atok. Kalau kat Melaka kau boleh dapat seakan saiz semi D.
  4. Jiwa atok tak taste kat Seremban. Melaka, oh i fall in love woif u. Aiyark. Worf! worf!
Pastu atok tanya kawan atok yang bekojo kat Majlis Perbandaran sana. Dio bagi cadangan beli rumah kat bandar utama Cheng. Sobab situ kawasan perindustrian dan dekat jugak dengan bandar melaka. Kadar sewaan tu boleh tinggi pado maso akan datang. Harga pun akan melonjak dalam 3 4 tahun ni. Ini rumah yang atok plan nak beli tu.





Tapi lot tengah la. Kau nak suruh haku beli corner lot, alamat aku buat part time tanam sawah padi kat tanah lot tepi tu. Nak bayar duit bulanan punya pasal. Korang tahu tak harga dia berapo. Dalam rm175,000 termasuk fi guaman suma. Bagi atok agak berbaloi dengan bukaan seluas 22 x 80 tu...

Kalau kat Somban nih, harga rm175,000 tu hanya boleh dapat bukaan 20 x 70. Pastu design simple n bahan binaan ntah hapo2. Atok tahu faktor tanah menyebabkan harga sesebuah rumah tu melambung tinggi. Pasal itu lah Seremban rumah dah start mahal. Sebab orang keje KL beli rumah kek Somban. Tapi itu sajok yang atok termampu. Lagipun dekat dengan kampung. 

Pastu atok berani la nak beli sebab hujung tahun ni kwsp dah stop potong payslip. Atok dah dapat taraf berpencen. Dan ura-ura mengatakan juga, gaji kakitangan kerajaan akan diselaraskan semula dalam masa terdekat. Lagipun rumah tu siap dibina lagi 2 tahun. Atok rasa insyaAllah time tu kehidupan dah stabil sikit. Sabtu ni atok nak turun site jumpa salesgirl tu. Korang raso cmno? Berbaloi x agak-agak? Ke kau nak suruh aku duduk kat rumah orang tua-tua je?


p/s : Arini besday atok yang ke 84   =)

31 ulasan:

faiz berkata...

rumah dekat Cheng mmg murah..abang den rumah dekat situla..dekat dgn TESCO..

blog-tips-kurus berkata...

selamat membuat 'kajian tempatan' ye atok. bagus beli rumah masa muda. :-)

*ada orang cakap, buatlah istikharah even nak beli rumah.

Tanpa Nama berkata...

SMKSERIPERPATIH > SELAMAT HARI LAHIR SUHAMI AHMAD PAT KAWEN

Jue berkata...

Wa suka gak melaka sbb wp ada stgh tmpt pnuh ngan tourists yet still mdamaikan. Kira murah beb umah tu, den beli umah kat kl ngan tmbhan 3ribu, den cuma mampu dpt condo

Happy birthday atok! Moga pjg umur, murah rezeki =)

umie mia berkata...

slmt ulangtahun kelahiran ke 84 ^_^ umi bln ni stop potong kwsp dan dh plan nk buat rumah kt kg..InsyaAllah.. umi umah semiD kt panchor jaya dulu puas cari buyer bln lepas baru dpt.. syg rumah tu luas..kaw tepi,depan dan blakang pun luas tp dek kerana dh nak duduk kg tepaksa jual.. InsyaAllah setel semua proses tukar nama dan tutup loan dulu dapatlah proceed wat rumah kt kg.. wah atok nak berubah angin keje kt mlk ye.. elok le tu untuk tambah pengalaman baru kt negeri org plak ^_^ semoga terus maju jaya ^_^

teacher bonda berkata...

hepi besday my dear feveret atok!!
bagos tau bli umah muda2..nnt x kena potong byk, n blh cepat abes. lgpon harga umah akan naik setiap masa. so istiharah dl eh tok..TB doakan yg terbaik utk atok.

Hanie_Dew berkata...

atok nak berhijrah kat melaka. jarang dapat pegi melaka. sampai sekarang tak dpat nak jumpe keindahan melaka.
ish!.

murah tu umah yang atok plan nak beli. keluasan pun selesa tambah design moden dengan harga cenggitu. mana nak dapt.

ORLANDO AHMAD berkata...

jangankan kek somban, kek pilah ni lagi la jem teruk...

Aziela berkata...

Ehm..ehm....Hepi Besday atokk!
Welcome to my club la tok. Samolah kito... orang nogori yg dah jatuh centa ngan melako.. Akak sampai2 biji umah kek melako. And salah satunya..jeng3... di Tmn Bukit Cheng. Hahahaha...berjiran sangat2 lah kita nnt tok oiii... Tak sobar nak bawak askar serbu umah atok time rayo..hahaha. Ok, berbaloi beli rumah kat melaka. Untuk nak tinggal dan beramah mesra dalam rumah la. Frankly, kalau untuk investment, hartanah di Melaka susah sikit nak jual sebab rumah2 baru semua pun murah2 jer. Tapi untuk tinggal dan hidup, memang best. Kehidupan desa di dalam bandar. Ha..mano nak dapek kan? Kualiti rumah, memang ok sangat2. Tambah2 di Cheng. Developer dia memang ok sangat. Kok ado rezeki, Sabtu nie buleh rayo kek umah akak.

KUREKURE COMEL berkata...

owh...tu dekat sgt dgn kg mina..hehehe...

tp kalau nk diikutkan masih mahalkan harganya...mina pun dh beli rumah...
rumah doubleSTr...lebih kurang je harga...dan keluasan pun lbh kurang..

cuba cari rumah lelong...kat paroi...
kebanyakn rumah kat situ rumah yg belum org duduk lg...

sbb maksedara beli rumah 22x95 baru RM100 000...untung wooo...hehehe..

nyanyisunyi berkata...

kira oklah hargo tu..kalau kat sepang ni dah cecah 200k..

KuNanGKuNanG berkata...

hepy besday atok...mudah2han pe yg dihajatkan akan tercapai...beli rumah jgn xbeli..sok kawen senang.he3

Zie berkata...

atok epi besday ya....saya punya besday semalam 7/9...hehehe sama bintang lah kita yo

::budak:: berkata...

hepy befday atok..wah, tgh kumpul aset nampak tok..jgn le pegi rumah org tua, pegi le umah org muda tok :)

~SaL IjOu~ berkata...

84..tahun kelahiran sy tu tok..haha..selamat panja umo!~

siyes sgt xreti bab2 beli rumah ni..
nak kene amek tau gak ni~

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Memang murah faiz dibandingkan dengan kat seremban...harga dah tak masuk akal

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Betul tu, masa muda ni lah nak kumpul harta. eerrr muda ke? Opss

Suhami Ahmad berkata...

TANPA NAMA a.k.a Eton : Thanks Eton

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Aiyoyoooo kondo katanya

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Wah, bestnya ummie mia....atok pun plan macam tu lah..nanti nak jual umah tu pastu nak duk kat kampung yang mendamaikan

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Timo kasih TB...insyaAllah atok akan cuba pilih mana yang terbaik

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Kat melaka je dapat Hanie_Dew . Kan n9 keluasan macam tu mungkin cecah 200k

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Boto3...dia kat seremban tu sampai ko pilah jem teruk

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Kak, atok dah survey umah tu. Macam ke bawah sangat la kak. Pstu ada kuil n taman tu betul2 sebelah highway. Mesti bising

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : 22 x 95?? Aiyooo untung la mak sedara Mina tu

Suhami Ahmad berkata...

nyanyisunyi : Tahu xpe. sama cam semban

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Kawen??? errr.....cabutttttttt

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Haaa....beza sehari jo.

Suhami Ahmad berkata...

::budak:: Itulah, atok tahu dah tua2 nanti mesti kena tendang2 macam bola

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Haaa...atok lahir tahun 1927 gitew...bley?

Tanpa Nama berkata...

aloo atok.. saya pn ado beli dekat rumah bandar cheng tu.. atok nya rumah lot mano mano la tau jiran ke..
kira harga yg tok dapt tu murah. la ni harga sudah 180kje puiii..

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih