Khamis, 21 Julai 2011

Aku Tak Mau Jadi Weiiii.............

Once Upon A Time...

Masa tu atok masih menuntut di Politeknik Port Dickson. Masih laie sogar dalam kepala hotak atok kisah yang lampau. Pada malamnya tu atok tengah menyeterika baju nak ke kelas. Maklumlah esoknya ado perhimpunan Jabatan Perdagangan. Junior-junior somel-somel mesti ramai kan. Tu yang atok melaram lebih sket tu. Tapi malam tu atok rasa berat ati sangat nak joint perhimpunan keesokannya itu. Tak tahu napo. Mata dah mengantuk ni, so atok terus tido.

Esoknya pulak, ramai budak-budak jabatan perdagangan berkumpul di dewan wawasan. Seperti jangkaan atok, ramai budak somel-somel. Dan ada gak budak junior ni sempat menjeling atok pastu main mata. Nakal! So atok dan kawan-kawan pun terus duduk di dalam dewan wawasan tu. Perhimpunan kali pertama ni lebih kepada mesyuarat agong. Maksudnya perlantikan MPP lah lebih kurang, tapi untuk jabatan lah.

Episod perlantikan secara demokrasi pun bermula. Masa tu takde istilah undi-undi bagai ni tau. Masa tu main angkat tangan je. Tiba-tiba ada kawan atok sorang ni petik nama atok menjadi calon sebagai PENGERUSI Jabatan Perdagangan. Time tu jugak atok rasa mata ni berpinar nak pitam. Kau bayangkan lah ada berapa ribu orang dalam dewan tu, pastu aku kena naik atas pi perkenalkan diri. Cilako, sumpah atok dalam hati. Saat tu paling memalukan dalam hidup atok.

Pastu macam biasa, adalah 2 3 orang calon lain kan. So, kami bertiga pun bersaing merebut undian. Err...sebenarnya aku sorang je tak berebut pun. Kami bertiga dikehendaki memberi ucapan. Yang lagi dua orang calon tu beriya suruh lantik diri dia sendiri. Bila tiba time atok memberi ucapan, atok cakap cenggini.

"Janganlah lantik saya! Nanti kalian menyesal,"lepas je atok abis cakap ayat tu, berdekah-dekah budak dalam dewan tu tergelak.

Hello. Kau ingat aku buat lawak atas stage ni? Gile kau! Jawatan Pengerusi. Aku masa sekolah dulu, jadi AJK persatuan bomba pun selalu ponteng inikan pulak jawatan PENGERUSI Kelab yang mempunyai ahli beriban-riban?? 

So, proses pengundian pun dijalankan. Kami bertiga dikehendaki masuk ke belakang dewan tu. Then di panggil semula ke depan. Pensyarah pembimbing pun mengumumkan keputusannya...

"Jawatan pengerusi bagi kelab perdagangan pada semester kali ini disandang oleh saudara.............*atok dah debar-debar dah ni.....janganlah muncul nama aku!.................saudara Azmeer!!!!,"jerit pensyarah tadi.

Yahoooooooooooo!!! Tiber atok plak yang menghuha atas stage tu. Pastu cepat-cepat cover balik. Alhamdulillah. Nasib aku baik kali ni. Pastu undian secara automatik untuk jawatan timbalan disandang oleh atok sendiri. Sebab dapat undian kedua tertinggi. Mampus aku....

Tapikan atok dengar citer dari kawan atok sendiri yang berada di dalam dewan tu, secara kasarnya ramai yang angkat tangan mengundi atok. Tapi mungkin pensyarah tu lebih sukakan si Azmeer ni, then tengok aku macam budak autisme je, so dia terus kasi si Azmeer ni menang. Tak telus kan. Itu bukan demokrasi namanya. Itu kuku besi. Tapi ade aku kesah? Opss....


Pesan atok : Copek2.....dah ramai joint contest atok nih....sebelum tarikh totop ujung bulan 7 nih, baik kau joint dengan klik di [SINI]

16 ulasan:

Novelgurl berkata...

hahaaa..undi atook! teruk an pnsyrh tuh x tlus

blog-tips-kurus berkata...

ai nak masuk tapi cam biasa, mesti pada minit terakhir. teetttt!!

*mantan Bomba rupanya..

aesh came berkata...

Biasa org suke je nk kena undi...atok x pulak ye...hehe

Mohamadazhan.com berkata...

hehe.sesekali dapat pengalaman tu atok.hehe

faiz berkata...

tinggi btol pangkat atok...boleh plak atok berucap camtu..

Aziela berkata...

Budak AUTISME...Hahahahahaha...kah..kah..kah..... (gelak ketawa sampai berguling..)

IMANSHAH berkata...

Aku ok je bertanding..haha MPP tu kot, tahun 2002

Azham Vosovic berkata...

serios menakutkan... saya pon x nak hahahah

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Jangan undi atok +_+

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Haa..jangan minit terakhir tu terlepas...kih kih

Suhami Ahmad berkata...

aesh came : Atok tak suka....atok tak suka dipertonjolkan..huhu

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan.com : Tobat atok tak mahu lagi pengalaman camtu

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Atok da nebes time tu...tak pikir apa dah pro n kontra

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Iye kak...atok rasa macam atok ni autisme je kadang2...

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Ko memang la..gila kuasa..opss

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Kan. Sama ngan atok. Ada geng nih..hihi

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih