Khamis, 2 Jun 2011

Dengan kasihku kepadamu……IBUMU…

Ini kisah sedih seorang ibu. Takkan ada seseorang lain yang akan dapat menggantikan tempat seseorang ibu di dunia ini. Dapat cerita ni masa malam kebudayaan kem kepimpinan jabatan masa belajar dulu. Dan kebetulan terjumpa di blog Ilatomey.

Cerita ni dalam bentuk luahan hati seorang anak yang kesedihan akibat kelalaian atau dengan kata lain kederhakaannya kepada seorang ibu!

Cerita si anak.....

Ibuku buta sebelah mata! Aku benci ibuku… Dia amat memalukanku! Tugas harian dia ialah memasak untuk pelajar dan guru untuk menyara keluarga kami.

Pada suatu hari semasa di sekolah rendah, ibuku datang ke sekolah untuk bertanya khabar. Aku sungguh malu. Mengapa dia sanggup melakukan ini kepadaku?! Aku tidak pedulikan dia dengan menunjukkan wajah benci kepadanya dan terus lari.

Keesokan harinya salah seorang rakan darjah berkata, “EEEE, ibumu hanya ada satu mata!" Ketika itu aku hanya ingin membenamkan diriku. Aku juga mahu ibuku hilang dari hidupku! Oleh itu aku berjumpa dengannya dan berkata, “Jika engkau hanya mahu menjadikan diriku bahan ketawa, alangkah baiknya kalau kau mati saja?!!!”  
Ibuku hanya berdiam diri!!! Sedikitpun dia tak marah sebaliknya hanya tersenyum padaku.

Aku tidak pun sejenak berhenti dan berfikir akan apa yang telah aku katakan kepadanya kerana aku tengah marah ketika itu.. Aku langsung tidak peduli akan perasaannya… Aku ingin keluar dari rumah itu…Oleh itu aku belajar bersungguh-sungguh dan akhirnya dapat melanjutkan pelajaran ke Singapura. Kemudian aku berkahwin. Aku membeli rumah sendiri dan mendapat anak. Aku amat gembira dengan kehidupanku.

Suatu hari ibuku datang menziarahiku. Sudah lama dia tidak berjumpa denganku dan tidak pernah berjumpa cucunya!. Bila dia berdiri di depan pintu rumahku, anakku mentertawakannya...Aku menjerit kepadanya, “Sanggup engkau datang ke sini dan menakutkan anakku!"KELUAR DARI SINI SEKARANG!!! 
Dengan pantas ibuku menjawab
 “Maaf, Saya tersilap alamat” dan terus menghilangkan diri.

Satu hari surat jemputan untuk perjumpaan pelajar-pelajar lama sampai ke rumahku..Oleh itu aku telah memberitahu isteriku yang aku akan pergi untuk urusan perniagaan…

Selepas perjumpaan itu, aku telah pergi ke rumah usang ibuku hanya untuk ingin tahu!!!.Jiran memberitahuku yang ibuku telah meninggal…Aku tidak menitiskansetitik airmata pun!! Jiran itu telah menyerahkan kepadaku sepucuk surat yang ibuku ingin aku membacanya…

“Anakku yang dikasihi, Ibu selalu teringatkan kamu setiap masa…Ibu minta maaf kerana datang ke Singapura dan telah menakutkan anakmu. Ibu gembira kerana kamu akan dating ke perjumpaan pelajar-pelajar lama…Tetapi ibu mungkin tidak dapat bangun untuk berjumpa denganmu. Ibu minta maaf kerana sentiasa memalukan kamu semasa kamu sedang membesar. Kamu mungkin tidak tahu…. Semasa kamu masih kecil, kamu telah mendapat kemalangan dan hilang satu mata........Sebagai ibu, aku tidak sanggup melihat anaknya membesar dengan satu mata...Oleh itu… Aku memberi salah satu mataku kepada kamu…Aku amat berbangga kerana anak lelakiku dapat melihat dunia ini dengan mata ibumu ini……

Dengan kasihku kepadamu……IBUMU…

Astaghfirullahalzahim…subhanallah….jatuhlah status anak derhaka padanya........Sahabatku yang disayangi, peluklah ibumu sementara dia masih ada.....sementara dia masih bernyawa......sayangilah sepenuh jiwa.....  =’(


Sabda Rasullah Shallallahu ‘alaihi wasallam: Dia memberitahu kamu supaya taat kepada Allah dan RasulNya sentiasa. Selepas itu taatlah kepada ibumu kemudian ibumu kemudian ibumu kemudian ayahmu!
  

12 ulasan:

faiz berkata...

walaupun buruk camner makbapak kita,kita tak patut malu...

Tanpa Nama berkata...

macam penah tengok drama kat tv lakonan sheila rusly.. =)

hawiz berkata...

hurm..rindu ibu hawiz........

amir aizat berkata...

good advice!

sahromnasrudin berkata...

ye la..mcm pernah tgk citer kt drama..tv3 rasanya huhuhuhhh

CT NoArIzAh ArIs berkata...

Errmm sejibik mcm drama kat tv3 tu...kisah tauladan untuk semua yg bergelar ANAK .

Suhami Ahmad berkata...

faiz: Atok setuju. Dia tak pernah malu pun lahirkan kita di dunia ni

Suhami Ahmad berkata...

Azmie : Haah, Shiela adaptasikan cerita ni kat TV

Suhami Ahmad berkata...

haziw : Alhamdulillah... =')

Suhami Ahmad berkata...

amir aizat : Advice kita bersama =)

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Ye, lakonan Shiela Rusly dan pelakon muda tu

Suhami Ahmad berkata...

CT NoArIzAh ArIs : Betul. Kenanglah jasa ibu sebelum mereka pergi buat selama-lamanya

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih