Rabu, 29 Jun 2011

Atok Bukan Favourite

Once Upon A Time...


Kejadian ini berlaku maso atok berumur 11-12 tahun kalau tak silap. Maso tu subjek Bahasa Melayu yang di ajar oleh Cikgu Zainab. Untuk pengetahuan kalian, atok memang seorang yang pendiam dan pemalu sejak dari sekolah rendah lagi. Bawaklah sampai sekarang. So, atok antara pelajar yang bukan favourite cikgulah masa tu. Pendek kata tak top pun. Kalau ada yang tak kenal nama atok tu, dah biasa dah. Atok tak amek kisah pun. Sebab itu memang diri atok. Atok tak suka menonjol dan terjojol!

Nak dipendekkan cerita, satu hari tu keputusan peperiksaan pertengahan tahun untuk subjek bahasa melayu diedarkan pada hari tersebut. Atok dah cuak ni. Sah sah la atok dapat markah paras hidung lagi. Yelah, atok kan bukan favourite cikgu. Secanggih manapun karangan yang atok buat, markah still paras-paras hidung. Mungkin bila cikgu-cikgu tengok je nama atok, mungkin diorang pandang sebelah mata kot. Kot. Yelah, dulu atok budak gemok. Tak comel. Hodoh kan. Hitam longot. Hingus meleleh. Nak marking paper aku pun mood dia dah lari. Kot.

Namun, hari tu keajaiban berlaku. Atok dapat markah paling tinggi untuk subjek bahasa melayu tu. Hoyeyyy....Atok pun tak sangkalah kan. Sebagai ganjarannya atok dapat hadiah bekas pensel tu. Lengkap dengan perkakas yang lain. Atok kembanglah kan. Semua kembang time tu. Yelah, rasa diri ini dihargai. Sebelum ni atok cuma rasakan atok hanyalah watak sampingan dalam dunia ni. But time tu atok rasa macam atok sedang berdiri kat puncak gunung everest sambil memegang paper BM tu dan lampu2 sportlight terus beam muka atok ala-ala baru memang anugerah Oscar kan. Bangga sangat.

Lepas dapat keputusan tu, cikgu Zainab ni tadi terus minta kami buat karangan lain. Ini bukan exam lah cuma latihan dalam kelas. So, atok pun terujalah nak buat kan. Barulah atok tahu, sebenarnya atok boleh lakukan. Cuma tak yakin je. Pastu baru je mood tu nak datang, cikgu zainab tiba-tiba berdiri depan meja atok. Atok ingatkan dia nak kasi hadiah pemadam, pengasah pensel ke kan. Tapi tak. Dia cakap camni...

"Mentang-mentanglah markah tinggi, sampai lupa nak buat rangka karangan. Hebat,"






Adehh. Atok dapat rasakan chili boh yang kaler merah tu dilumurkan kat muka atok time tu jugak. Peeddddih. Sentap. Baru nak bangga...baru nak tanamkan sikap kompiden...Dah kena perli...tapi atok tak salahkan cikgu zainab pun...Dia kan cikgu...dia mesti tahu apa yang terbaik untuk anak muridnya...Masa tu jugak atok terus koyak mukasurat tu, dan mulakan dengan rangka karangan yang baru......Sedddddeeehhh......






12 ulasan:

chemay berkata...

ololo..
takpe lah tok.
mesti sekarang atok dah okey bm kan?
sebab cikgu tuh dah ingatkan atok mende penting sebelum buad karangan
:)

faiz berkata...

samola kito atok..den ni pon pendiam dan pemalu skit..bila dah berniaga baru la dpt develope sikit keberanian tu..tapi btol ke atok pendiam...mcm mustahil je..heheh

liyana berkata...

wah..nice story tok..

~SaL IjOu~ berkata...

sy pun x pemes masa skola dulu tok..kwn2 lain sume ade cikgu kesayangan masing2..sy plak mcm melukut di tepi gantang je..sedey..sedey..

amry berkata...

hohoho..kita serupa la tok...ngan member lain kurang cakap,kecuali member yang bebetul rapat ngan saya..kategori pendiam la tu kan....hehe
pergh..kena perli macam tuuu..kalau saya dah lari tejun banggunan wooo..pedih gilor laaaaa

ziza999 in d house berkata...

ele chill out derr... apa brg BM kn?? lh nih atok pogang akaun taw... lagi mencabar.. asik nk cari balance ngn balancing jer koje nyer... tk balance tk bleh balik..hohohoho

Suhami Ahmad berkata...

chemay : Butul2.....sebab tulah atok mempelajari proses sepatutnya =)

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Atok memang pendiam la faiz...tapi kalau dah lama kenal atok peramah gak

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Hihi....kenangan silam

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Alooo siannya...xpe2, kite geng k!

Suhami Ahmad berkata...

amry : Aiyooo...jangan terjun bangunan..tak cium bau syurga...

Suhami Ahmad berkata...

ziza999 in d house : Huhu...lari bidang terus kan...kih kih