Khamis, 5 Mei 2011

Nama-Nama Mulia Dalam Islam Untuk Bayi

Assalammualaikum dan Salam sejahtera,


Terlebih dahulu atok rasa macam nak pengsan nangis sebab sekarang ni pengikut blog Apo2 Yolah telah mencecah 777. Atok tak boleh nak berterima kasih pada pengikut ke 777 tu saja. Tanpa 776, 775 dan lain-lain tu, 777 tak mungkin wujud. So, atok hargai sangat pengikut Apo2 Yolah dari pertama sampai ke 777. Mekacih...Atok cayang cume...  =)
*motep ayat gedik??

Baiklah, kito terus pada topik kita hari ni. Korang sedia maklumkan bahawa Angah atok baru selamat melahirkan bayi ketigo. Macam ni, Angah atok tu ada call atok baru-baru ni. Dio koba baby baru dia tu ada iras muka atok sikit. Yelah, dah nama pun Apak sedara kan. Mestilah tu jugak tuang kromosom dia. Baby ni muka dia kan berubah-ubah.

Memandangkan di rumah, atok ni terkenal dengan idea bernas tapi kadang-kadang penuh kegilaan then dia nak atok bagi cadangan namakan anaknya. Tapi nak short but ada makna bagus. Wahhh, ala-ala penyimpan mohor di raja lak atok rasa sekarang ni. Apalagi, atok pun try google nama-nama bayi yang bagus. Antara nama yang atok cadangkan seperti berikut : 

  • Adam Firdaus :  Ikutan, Tauladan, Nama Nabi, Nama Syurga
  • Ahmad Wirdas : Yang Terpuji
  • Amirul Mustaqim : Yang Terpuji, Pemimpin Yang Lurus
  • Ibnu Sina : Bapa Perubatan
  • Isma Alif : Pemeliharaan, Yang Mesra, Kawan Rapat
  • Muhammad : Yang Banyak Terpuji
  • Wafi Iman : Pedang Setia, Iman
Itu adalah cadangan dari pihak atok. Kalian rasa mana yang terbaek? Atau ado cadangan yang lain ke? Baby tu baby boy. Jambu macam atok. Jangan kau suruh atok letak nama Kulop, Punardi, Sukaridi, Toronto udah! Kena tujal kat Angah kang.  Atok tak pernah jumpa fruit son yang baru ni. Esok lopeh balik kojo, atok terus pecut balik kampung. Aku ngomol puas-puas. 

Pesan Atok : Atok dapat nama-nama tu kat [SINI]


22 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

Wah...yg last tu macam nama anak buah sy ler suhami...but, my nephew nama muhammad iman wafiy... ~sha_elyza~

blog-tips-kurus berkata...

Tahniah kepada Angah atok! mmm.. bajet $$ raye tahun ni tambah lagi. yeay!
*Harith? Daniel=name nabi ye? Zinedine Zidane takdo makne ek??

►AdamXis◄ berkata...

Assalam...tahniah.dah ramai dh tuu 778 dh...tahniah jugak kat angah atok...nama ahmad wirdas tuu sedap...pilih nama start "A" laa besh skit...nnt exam skolah dok depan2...hu3

Terbaru►News : Oil Prices UP Don't Worry

chii berkata...

chii prefer amirul mustaqim...
mana tau ..nnt jd mcm ustaz amirul..ehehe :p

KUREKURE COMEL berkata...

AHMAD WIRDAS...pestaim dgr nama ni..
tok bg nama tu..hehehe

Ayie berkata...

Nama teman, Naqiuddin.. Ketinggian didalam islam.. ^^

Mohamadazhan hjDesa berkata...

bagius ni, ni Atok nak letak nama anak apa ya nanti =)

Novelgurl berkata...

err..pilih2..hehe

zazaw berkata...

zazaw suka nama wafi iman
:)

taliff berkata...

Nama baik itu penting dalam islam.

Singgah Dari :I Think OF

faiz berkata...

letak faiz je..heheh...kejayaan..

Suhami Ahmad berkata...

Sha Elyza : Bagus gak kan nama Iman Wafiy tu...Akan dipertimbangkan

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Kompem raya nanti atok buat-buat demam. Ha? zinadine zidane?

Suhami Ahmad berkata...

►AdamXis◄ : Waalaikumsalam. Mekacih Adam. Erk...nanti kena enjet BCG pun kena panggil dulu. hihi

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kan. Masin mulut chii. Atok dah bagi cadangan. Ni terserah kat angah nak pilih

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Bagus kan. Lagipun Ahmad tu nama ayah atok...Wirdas...sedap kan

Suhami Ahmad berkata...

Ayie : Wah, sedap n maksud baik gak tu. Nanti atok usulkan gak.

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : Mohamadazhan hjDesa usik atok lagi kan. Suka usik atok. Mencik. Kih kih

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Selonggok 3 hengget

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Nama abang sulungnya Iman Naim....ada kaitan gak kan =)

Suhami Ahmad berkata...

taliff : Betul. Panggilan masa kat padang masyar nanti

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Kan. Simple tapi makna yang besar. =)