Selasa, 19 April 2011

Kerana nila, rosak susu sebelanga

Once upon a time....






Inilah sekolah atok...rinduuuu


Ini kisah maso atok form 1. Nak dipendekkan cerita, satu hari tu atok dan rakan sekelas telah ditempatkan di bilik darjah yang lain. (kelas atok telah digunakan untuk satu majlis sekolah_kelas atok leh transform jadi dewan). So, atok dan rakan sekelas pun dengan pasrah menurut kata cikgu pindah kelas lain. Dan kebetulan kelas tu kosong sobab hanya digunakan untuk sesi pagi. Kiranya senior atoklah ni. 

So, macam biaso atok berebut-rebut nak duduk bawak kipas. Sobab atok tak tahan budak ni bau ketiak after waktu rehat. So, jika berada di bawah kipas, kadar kabauan ketiak tu akan bertukar bau macam Lavender.

Menjadi kebiasaan bagi student kat sekolah atok tu, senior ni suka letakkan barang-barang seperti alat tulis, buku teks bawah meja. Yelah, kebetulan kelas tu special untuk sesi pagi saja sebenarnya. So, diorang tak takut tinggalkan barang dalam kelas.

Atok ni pulak jenis gatal tangan. Atok pi selongkar apo yang ado dalam mejo tu. Dan hasilnya....atok jumpa kalkulator! Kalkulator tu spesel tau. Dia boleh gulung-gulung. Atok tak pasti camna dia boleh gulung-gulung. Tapi yang penting kalkulator tu unik!. So, atok bagitahu geng-geng atok di atas kespeciallan kalkulator tu. Main punya main, then......tappp!! Kalkulator tu terputus dua! Atok dan geng dah cuak. Kami cepat-cepat letak kalkulator tu bawah meja balik.

Keesokan harinya, cikgu Umi Kalthom datang dengan lenggang lenggoknya rotan dua hastanya.
"Sapo patahkan kalkulator pelajar kelas 4B semalam?"
Masing-masing dah terdiam. Nak ikutkan tak tahu sapo yang jahanamkan kalkulator tu. Ramai bonar yang dok gayat semalam. Tup-tup atok tengok dah terbelah duo. Tapi.....tapi kalau nak dikaji balik, atoklah yang salah. Sobab atoklah yang jumpo dulu. Kalau atok tak gatal tangan, tak jadik bondo camtu. So, atok dah nak angkat tangan dah ni, mengaku. Tapi sekali tengok Cikgu Umi Kalthom menjegilkan bijik matanya, atok tak jadik mengaku.
"Cepat!!!! Sapa yang buat!!!!. Baiklah kalau takda sapa nak mengaku, satu kelas kena!"satu blok dengar suara cikgu Umi Kalthom.


Kalau tak ngaku, aku kerat-kerat  badan kau!
 Lagi kecut perut aku. Nak terkencing pun ada. Cikgu Umi Kalthom ni garang wooo. Dia Guru Penolong Kanan 1. Masing-masing masih tak mengaku. Budak2 laki duk pakat pandang atok suruh ngaku. Eh! bukan atok yang patahkan k.

Sekali bedesuppp!!!. Cikgu Umi dah merotan tangan budak-budak perempuan. Meraung masing-masing.! Yang lelaki kena tadah bontot. Zapppp!! Adeiii...pedih. Satu kelas kena hambat. Balik umah tertonggeng-tonggeng. Bila apak tanyo "kau kenapo". Atok koba lari merentas desa pastu kena tanduk kat kobau. Start aritu tobat dah tak mau usik apa-apa lagi pasni. Inilah maksudnya, kerana nila rosak susu sebelanga...

14 ulasan:

Novelgurl berkata...

haha..aishh2..nila2~

blog-tips-kurus berkata...

jangan salahkan nila. kesian dia.. ni mesti tangan tak mo bedung mase baby..

sahromnasrudin berkata...

nila tak bersalah..dia akan memutihkan baju huhuhuhhhh

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha..atok ni..tak baik tau...
kalau mina kompem hangin...hihihi...


kesian semua kena rotan...cikgu dulu2 mmg garang kan..hihhi

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Jahat kan itu nila...huhu

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Huhu...dush dush...kena atok sebijik

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : sahromnasrudin! bukan nila la putihkan baju..klorox!...hihi

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Garanggggg...sobab tu budak dulu2 ramai yang jadi manusia...

jee yunus berkata...

sekolah mu sekolah ku jua....heheheheh

Suhami Ahmad berkata...

jee yunus : Hihi...rindu kan sama sekolah. ^_^

dedey berkata...

tak nakal kat sekolah..tak ad story untuk cucu2 la...hahhaaa

Suhami Ahmad berkata...

dedey : Boto2. Itu sume dah jadi kenangan indah ^_^

faiz berkata...

heheh...kena tandauk kobau..reason yg paling mustahil dipercayai..

Cik Rimau berkata...

ish3 atok ni.. lain kali jgn gatal tgn dah.. huk3

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih