Isnin, 18 April 2011

Ni nak kira nasib baik ke, nasib malang??

Tu dia. Kau main dengan feng sui pulak ye tok. Haram percaya tu. Atok bukan apo, pagi tadi masa atok nak pergi kojo tu atok dongak ke langit, awan dah mendung. So, atok berkira-kiralah nak bawak bobot (kete) ke adam hitam (moto)? Pikir punya pikir atok bawak adam hitam je lah. Sebab esok baru nak bawak bobot. Esok atok overtime sampai pukul 12 malam tau. Mau kau tak meninggal. Pasal atok kena stand by, kat unit atok ni diorang buat renovation wiring. Tak pasal-pasal atok dah ter overtime 7 jam esok.

Ok sambung balik. Lepas je atok bawak adam hitam tu hujan rintik-rintik...naga kepala tujuh....Atok pun memecutkan halaju adam hitam melepasi 110 km sejam. Then atok buat break emergency. Depan tu terapik lem kaler merah. Entah macam mano, tibo-tibo bedebushhhhh....Woarghhhh! hujan wooo! Takda bagi amaran lagi dah. Dari rintik-rintik halus terus macam rintik-rintik atas lagi dari kasar!

Kebetulan, kat situ ado highway bertingkat. So, atok pun cepat-cepat berteduh kat situ. Jam dah pukul 7.55 pagi dah ni. Kompem tak sempat kejar pukul 8.00 am. Kok naik flight Air Asia pun tak sompek dah! So, atok pun pusinglah keliling melihat persekitaran. Rupo2 eh ramai jugak yang tersangkut macam atok. Atok raso diorang pun masuk pukul 8.00. Kojap-kojap joling jam. So, atok terus mesej boss atok koba atok lambek sampai sobab hujan.




Agak-agak dah rintik halus balik tu, atok terus start adam hitam dan memecut ke tempat kojo. Tetibo pulak, di pertengahan jalan hujan mengganas balik. Nak tak nak atok teruskanlah. Jam dah pukul 8.15. Baju pun dah kuyup. Alang-alang tu atok teruskanlah. Sampai-sampai yo kek opis atok terus mencelinak cari punch card. Atok tak mau rekod buruk. Time is a gold! Then mata atok tetiber kelabu.












Rupo-rupo eh, punch card terpadam. Tak ado letrik. So, ni nak kategori apo ni? Nak kategori nasib baik ke nasib malang?? Cer koba kat atok haaa.......


28 ulasan:

nelly berkata...

ni malang ~

aeshcame berkata...

hehe ni cabaran hidup..hidup tanpa cabaran bosan..ada cabaran br best..huu~

faiz berkata...

mcm malang je..elok redah hujan sekali punch card padam plak..

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...tak malang la...pe lagi tok selamat la...sbb letrik padam...


tok tulis je kat card puch tu..hehehe

MSOM berkata...

Bilo baco blog mu ni, aku teringat
lagu lamo...Opo kono Eh Jang...Kau monung ajo.....ke sawah kito.....Nostalgik tahun 80-an!

wanacesh berkata...

hahaha! kelakar la atok ni,,,dah takdir atok terkejar2 hari tu nak wat camana,,ada punch kad ke takde ke,,mmg gitulah kalo keje mkn gaji tok,kena sentiasa sharp lainla kalo kiter bos huhu

cik azeya berkata...

benasib baik. hee

Aziela berkata...

apo laie...tu kiro joki la tu tok..tulih yo kek kad tu sampai kol bapo...peh tu usung kek bos..soh dio sain...ha..lagi cemorlang cam tu...

| gad1s s0ypans | berkata...

hikhik.....
xpe....
majikan at0k paham tue.....

yela...dh tu02 cm at0k nie mna bley bwek k0je pantas.....

dh mmg situasi at0k setiap masa cm tue p0wn.....s0,x da yar malang nya.....

c(:

ucopp berkata...

apo laie tok.. meset la boss koba an..

boss.. I'm sorry boss.. letrik tadak nih.. den nak punchcard pon tak lopeh...

tapi botu ni daen sampai awal nih.. walopun ujan lobek den ghodah yo..

abih basah kuyup kepeh den... =p


agak2 apo yang dijawab ea nanti?.. =p

Pirate berkata...

yeayyyyyyyyyyyy ... kekkekeke

Suhami Ahmad berkata...

nelly : Waaa....tang kono ujan tu malang...kuyup!

Suhami Ahmad berkata...

aeshcame : Boto, atok stuju. Cabaran ni lah yang bagi warna kat hidup kita ni kan

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Hihi...nak kejar punch card sampai basah lenjun

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Itulah. Bila atok pandang dari sudut positif, tak malang pun. Leh tulih kul 7.59...hihi

Suhami Ahmad berkata...

MSOM : Hihi...atok pun dongar lagu tu...teringat jaman mudo2...hihi

Suhami Ahmad berkata...

wanacesh : Itulah, atok tak tahu sampai bilo atok nak makan gaji camni...

Suhami Ahmad berkata...

cik azeya : Kan. Sobab dapek tulis punch card. Jadi, tak lewat...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Itula. Rejoki atok lh tu. Kalau tak, maun mengamuk dek bos atok tu...20 minit lambek....kok dikojar eh tongah2 hujan tu

Suhami Ahmad berkata...

| gad1s s0ypans | : Ooo, perli atok ek....hihi....ala, bos atok baik...bluekkk!

Suhami Ahmad berkata...

ucopp : Dio jawab...."saya pun kuyup jugak!"


erkk!

Suhami Ahmad berkata...

Pirate : Ooo, suko yo Pirate....hihi

Mohamadazhan hjDesa berkata...

bahaya tu atok..hujan rempit 110km/j lagi. pakai baju hujan ja...sekarang musim hujan tak menentu~

Suhami Ahmad berkata...

MOhamadazhan hjDesa : Itulah. Atok nak kojar maso punyo pasal. Ujung2 punch card takdo letrik. Sodih

Novelgurl berkata...

erk..haha..nasib baik tu boleh la balik umh balik.tido..haha

Cik Rimau berkata...

kalau cik rimau la kan, rasenye nasib baik kot.. hik3.. ape susah.. naik jmpe boss, mintak die tulis and sain.. bos kecik tmpt cik rimau senang dibodek.. hak3.. and ag satu tok.. lau atok jahat la.. atok bole tipu mase masuk kalau mesin rosak or xde letrik.. haha (idea jahat.. jgn ikut..)

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Erkk! Xleh..nanti kono sosah kat boss

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Nak ikut gak...hihi

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih