Jumaat, 15 April 2011

Cucu pilihan atok ke - 9

Novelgurl : Cucu Pilihan Atok minggu lepas
cucu pilihan atok ke-1 : Makcik Rehan
cucu pilihan atok ke-2 : Jiwa Pena Marhean
cucu pilihan atok ke-3 : Mat dan Mina
cucu pilihan atok ke-4 : ShaLLeyShaLina
cucu pilihan atok ke-5 : Mohd Faiz
cucu pilihan atok ke-6 : Zazaw
cucu pilihan atok ke-7 : Tips-Petua
cucu pilihan atok ke-8 : Novelgurl
cucu pilihan atok ke-9 : ???

Cucu pilihan atok pada minggu ini merangkap Cucu Pilihan Atok ke-9 jatuh kepada......................

Tuan tanah kedaung blog tersebut namanya Mohammad Azhan Hj Desa. Tanda dagangan blog ini adalah "Bacalah Dengan Nama Tuhanmu Yang Menciptakan. Blog Azhan ni kaler putih suci macam muka atok. Sejuk je mata mandang kan....Eh! Azhan pun pakai tulisan link kaler biru muda lah...Tiru atok ek....larikkkk selamatkan diriiiii!!

Apa yang atok perhatikan, kebanyakan entry Azhan adolah berkaitan dengan isu semasa. Contohnya Azhan ni berjaya mengupas isu pasal pilihan raya di Sarawak, video skandal seks "pemimpin pembangkang" tu, isu pegawai Kastam tu, gempa bumi di Jepun, Libya dan macam-macam ado. Kalau sesetengah blogger ni dia main copy paste je enrty kat berita online kan. Tapi istimewanya blog si Azhan ni, dia akan mengupas sendiri isu semasa tersebut menggunakan ayatnya berdasarkan fakta dalam pelbagai sumber paper online tu. Kadang-kadang Azhan ado jugak menyelitkan firman-firman Allah, hadith, dan pendapat peribadi pasal isu semasa tersebut.

So, tak perlulah kita percaya bulat-bulat apa yang paper dan berita kat TV tu sampaikan. Kita kena baca dan faham dari semua sumber tentang sesuatu isu itu dan bukannya satu pihak sahaja. Then barulah kita boleh buat pilihan yang tepat. Tak gitu Azhan?? 

Haaa.....Azhan dah kembang dah tu. Merah dah muka tu. So, tanpa membazirkan masa lagi, atok dengan rasminya menganugerahkan watikah "Cucu Pilihan Atok ke-9" ini eksklusif untuk Azhan! Terimalah....tadaaa...








Haaa, mari ramai-ramai kita sewa bas bawak rombongan cik kiah p terjah rumah Mohamadazhan kat [SINI]

18 ulasan:

chii berkata...

owh..chii suka org mcm ni...tidak copy paste bulat2 dr berita yg disampaikan..chii setuju ngn atok..kadang2 berita yg ada tu pun,lum tentu sahih nya...erm..bleh la chii nak usha2 cucu atok yg ke-9 ni :D

Farhana Jafri berkata...

blog cmni la bgus.. xd copy paste blat2 dri paper.. klau cmtu sume pon boleh bce ye dak?!! t nk snggah la! ^^

jemput singgah ANASAURUS :)

faiz berkata...

mcm bgus je...jom terjah ramai2..

wanacesh berkata...

mcm best je,,kiter suka org buat crita sndiri x copy paste sbb nanti sama dgn org bosan je nak bca,,nk join terjah skali!

sahromnasrudin berkata...

yup..suke baca blog yg ada idea sendiri..kiter nak baca nlog..bukan nak baca utusan malaysia atau malaysiakini kan

blog-tips-kurus berkata...

tok, ni cucu dari nenek no berapa? konpius! hehe..! ^_^

Novelgurl berkata...

haha..lwk y blog-tips-kurus tuh ckp~

waah ! rajin mengulas nie..terjah2 !

Suhami Ahmad berkata...

chii : Copy bulih tpi musti kena ada link n bagi pendapat kita sikit :)

Suhami Ahmad berkata...

Farhana Jafri : Singgah Farhana, jangan tak singgah. Hihi

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Moh faiz. Hehe

Suhami Ahmad berkata...

wanacesh : JOm terjah. Hihi

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Atleast pun keluarkan sikit buah fikiran kita ke kan

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Nenek ke...er..ke....ntah...

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Tu cucu atok gak tu. Suko nyakat atok

Cik Rimau berkata...

wah tok.. dah ramai ye cucu pilihan atok.. hik3.. hurrrmmm.. cik rimau sllu jugak lepak blog azhan nie.. huhu

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Bagus kan. Muda lagi sebenarnya si Azhan ni

Mohamadazhan hjDesa berkata...

Salam atok, cucu datang terima anugerah dgn rasa rendah diri =)

Ya Allah saya terharu sungguh ni...byk pula pujian atok ni, bodek ka ni.hehe. Saya ni baru merangkak2 dalam dunia blog, byk lagi nak kena menuntut kat atok ni.

Apa pun terima kasih byk2 atok, moga ukhwah berkekalan dan dirahmati-NYA ('',)

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan hjDesa : Salam...Patutnya atok yang kono ucap mokasih kat Mohamadazhan hjDesa tau sobab selalu singgah baco blog buruk atok ni...huhu....

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih