Rabu, 30 Mac 2011

Qatar iktiraf majlis pemberontak Libya

DOHA - Qatar semalam menjadi negara kedua selepas Perancis mengiktiraf majlis pemberontak Libya sebagai wakil tunggal yang sah negara itu sehari setelah majlis tersebut mengumumkan satu kontrak minyak dengan Doha dimeterai.
Majlis Peralihan Kerajaan Sementara Kebangsaan (PTNC) mendakwa mewakili Libya dan rakyatnya selain mengumpulkan wakil-wakil dari seluruh negara itu yang diterima oleh rakyat.
Majlis itu disertai oleh 31 orang yang mewakili bandar-bandar utama di negara Afrika Utara itu.
Majlis itu sudah menandatangani satu kontrak dengan Qatar untuk memasarkan minyak mentah dan menjangkakan pengeksportan minyak akan dilakukan dalam tempoh kurang seminggu, jelas wakil pemberontak, Ali Tarhoni yang bertanggungjawab berhubung isu ekonomi, kewangan dan minyak.
"Kami menghubungi syarikat minyak Qatar dan mereka bersetuju untuk mengambil semua minyak yang dieksport dan memasarkan komoditi tersebut bagi pihak kami," kata Ali. - AFP

Sumber : Kosmo!

2 ulasan:

teacher bonda berkata...

sibbaik atok bgtau..kalo x, TB x tau pon cite nih..bz tanda exam paper bdk2. smpaikan nk tgk berita, bc surat khabar pon payah. apatah lg nak hapdet blog..:)

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Itulah TB. Dunia makin tenat dah ni...Macam2 berlaku

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih