Selasa, 29 Mac 2011

Harapkan pagar....pagar tak jadi pagar!

Once upon a time,


Maso atok belajar di tingkatan duo di Skolah Menongah Seri Perpatih. Maso tu baru lopeh waktu rehat. So, masing-masing bau ketiak. Kami ramai-ramai duduk berpusat di bawah kipas yang diputar kelajuan maksimum, 5. Mengalahkan kipas helikopter. Kalaulah kipas tu tercabut, kompem kami mati syahid kat bawah tu. Kebetulan cikgu tak masuk kelas atok waktu tu sobab apo atok tak ingat dah. So, berpestalah classmate atok terkinja-kinja dalam kelas tu. Baik laki mahupun pompuan. 2 x 5!

Ni bekas sekolah atok ; SMK Seri Perpatih
Tetiber duo orang classmate atok, Ana dan Adilah datang kat mejo atok. Mereka duduk kat kerusi berhadapan atok. Atok ingatkan dua sahabat baik ni nak ngorat atok. Tapi bukan. So, si Ana ni mulokan perbualan.
"Cikgu Fatimah nak jumpo kau"
"Bilo?,"balas atok
"Sekarang!"
Dado atok tetibo berdobar-dobar.  Eh, apo pulak salah yang aku buat ni? Kenapo cikgu tu tetibo nak jumpo aku. Aku ado tak siapkan kojo sekolah dio ko? Aku ado curi pen dio ko? Macam2 andaian bermain-main dalam fikiran atok. Jadi, tanpa membuangkan maso, atok terus pergi ke bilik guru jumpa cikgu Fatimah ni tadi.

"Tok! tok!,"atok ketuk pintu. Pastu cikgu tu suruh masuk. Dia pandang atok ateh bawah. Then direct dio tanyo atok camni.
 "Saya nak tanyalah. Kalau kawan-kawan awak buat bising, apa yang awak buat?," tanya cikgu Fatimah. Atok dah termangu-mangu. Ni soalan bocor final exam ke hape ni? Len macam je bunyinya. Then atok terus jawab.
"Kalau diaorang bising, saya tegurlah. Cakap budak kelas sebelah nak belajar,"sungguh budak nerd nak kena pelempang jawapan aku kan. Cikgu tu terhangguk-hangguk macam puas ati dengan jawapan atok.
"Kalau awak jumpa budak panjat pagar nak ponteng sekolah?,"soal cikgu Fatimah lagi.
"Saya report kat cikgu disiplin"
"Kalau awak terserempak budak merokok?"
"Ish, saya bagi nasihat. Tak leh merokok dalam kawasan sekolah,"alahai sungguh anak ikan jawapan haku kan. Comel!
Atok pun dah kompius dah. Macam-macam soalan dia usha atok. Lepas satu soalan, satu soalan lain. Atok time tu dah ler pemalu. Tersipu-sipu aku menjawab soalan maut cikgu tu. Apakah motip sebenar cikgu itu sebenarnya. Last2 cikgu tu cakap camni.

"Kalau saya lantik awak jadi pengawas nak tak?,"katanya. Tetiber dengar bunyi cengkerik. Atok terus diam membisu. Agak lama jugak atok terdiam. Pastu entah cmno, secara automatiknya mulut atok jawab camni.
"Eh, saya kalau kawan-kawan bising, saya pun terbising cikgu. Biasalah, pengaruh rakan sebaya kan. Kalau yang ponteng tu, saya senyap2 sudah. Takut kalau saya mengadu, pastu budak2 tu tunggu saya kat luar pagar sekolah, kalau merokok tu, no komenlah cikgu. Itu hak asasi masing-masing kan!!!," jawab atok penuh kompiden. Cikgu tu terus buntangkan bijik mata.
".......................................???,"cikgu tu pandang atok ateh bawah lagi. Selangkah demi selangkah atok mengundurkan diri. Kemudian cabutttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt!!! 








cabuttt woiii...cabuttttttttttttttt


 Pesan atok : What sweet memory ever =)

14 ulasan:

Novelgurl berkata...

Salam..hhaha..biar betul berani eh,.

Eqmal berkata...

hahaha,,,kenangan terindah,,

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...mula jawapan dah sopan...ciisss....

ayat manis....sekali kena lantik..

haaaa..kantoi....hahaha...

faiz berkata...

heheh...jwpn taknak jadi pengawas...

Farhana Jafri berkata...

hahaha xnk jadi pngawas pny psal.. hahaha trbaik la atok ni! hahaha lawak2!

jom singgah sini ANASAURUS :)

LadyBird berkata...

kalu lady, lady terime jerk :P..

amry berkata...

hahahahahahahhaa...kelakor kelakor.....nasib baik cikgu tu tak suruh atok jadi ketua murid.kalau tak jahanam.wakakakakaka....jangan marah aaa :P

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Atok berani berani kentang je tu

Suhami Ahmad berkata...

Eqmal : Besh.... ^_^

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Kesopanan terus hilang..hihi

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Tau xpo faiz. X maulah atok

Suhami Ahmad berkata...

Farhana Jafri : Mimpi ngeri kalo atok jadi pengawas

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : tapi atok pemalu...macam tak layak je...

Suhami Ahmad berkata...

amry : Kalaulah atok jadi ketua murid, alamat lingkup sekolah tu amry oiii

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih