Rabu, 2 Mac 2011

Barn Thai Restaurant

Once upon a time...


Masa tu atok baru lepas peksa besar, atok and the geng terus berhijrah ke Damansara untuk cari kerja sementara. Kami cari kerja di 1Utama shopping complex. Cari punya cari kerja akhirnya kami diterima sebagai waiter kat Barn Thai Restaurant sebab muka aku macam orang Thai. Atok sebagai pelayan lelaki je. Hepp! jangan pikir lain. 

Banyak kenangan manis pahit semasa bekerja kat sana. Ramai artis yang turun hinggap makan kat situ. Antaranya yang atok ingat dan pernah ambil order ialah Aziz M. Osman + Bini lama dia tu, Elly Mazlin, Intan Sarafina, Bob AF, Tam, Shiela Rusly dan macam-macam lagi. Termasuk 1st transgender Malaysian yang kahwin kat oversea tu. Memang macam pompuan betul. Erkk!

Satu hari tu iaitu tanggal 14 Febuari, kiranya hari valentines ramai kekasih yang datang kat restoran Barn Thai tu. Atok tak sambut k, tapi atok hanya menjalankan tugas sebagai pelayan lelaki sajok pada hari itu. Ramai yang datang. Mana yang dah reserve awal2 kira oklah, mana yang tak buat reservation tu.....sorilah tempat dah penuh. Masa tu jugak lampu stim dinyalakan. All background music is romantic songs. Haish!

Atok masih ingat lagi,  waktu senja baru melabuhkan tirainya. Sepasang kekasih yang telah menempah meja di tepi tingkap mengadap lake  (meja 12!!-aku ingat lagi!) berjalan penuh romantik. Si jantan cuit pompuan, tekekek-kekek si pompuan tergelak manja. Si pasangan lelaki bapak kacak, si pasangan pompuan macam kepala lori kontena. Kompem pompuan tu anak orang kaya. 

So, atok pun amiklah order pasangan romantik itu. Order punya order, atok terus hantar order tu ke kitchen. Satu salinan lagi hantar ke counter. 

15 minit berlalu...
Pasangan dua merpati sejoli itu masih syok melayan perasaan masing-masing. Genggam-genggam tangan. Main tenung-tenung mata. Pompuan tu pakai gaun kembang macam cinderella. Siap ada crown kecik lagi. Bila atok tengok balik, macam pelik je. Padahal nak poie makan je ni.

30 minit berlalu...
Pasangan tadi siap menjeling jam tangan. Namun masih lagi tersipu-sipu malu dengan gurauan masing-masing. Atok hanya memerhatikan gelagat mereka dari jauh. (yelah, time tu tade keja)

1 jam berlalu...
Pompuan lori kontena dah masam muka. Dia menghentak-hentak kaki. Jejaka kacak didepannya cuba menjadi hero. Dia bajet pandang2 siapa yang amik order tadi tapi mungkin tak ingat wajah atok. Atok pun dah cuak ni. Takkan dah sejam tak siap-siap lagi Chef Pornatrap masak. Atok pun terus pergi ke dapur. Atok tanya chef, menu table 12 dah release ke belum. Dia cakap sudah! Dah 30 minit release! Atok pelik. Atok terus semak balik order tadi. Mata atok pejam celik pejam celik banyak kali. Atok terus pergi ke dinning hall.

Pasangan tu terus angkat bontot blah. Si pompuan lori kontena siap marah-marah kat pasangan dia. Dia punya crown atas kepala tu pun ntah hilang p mana. Rupa-rupanya mereka duduk table 21, bukan 12!!!
Atok terus nyorok masuk dalam toilet.






Mencikkkk!!! jahanam punya waiter




p/s : Sekarang restaurant kat 1utama tu dah tutup kot. Sesiapa yang kenal Khilir dan Abdul Rahman yang pernah keja sana, do contact atok. Adik-beradik ni memang baik maso atok kojo sanun.

16 ulasan:

CahayaCintaIlahi berkata...

muahahahahaha
atok2.. ape da..
macam ne la bole salah adehhh
da la pompuan muka kontena tu
da hentak kaki nsb bek die tak bwak
parng kalau tak naya atok ngeee

yunNs Chronicles berkata...

haha.. atok ni.. jauh la 21 ngn 12 tu.. mst de da hangin satu bdn kt atok ms tu.. klo de cam atok,abes la atok..

KUREKURE COMEL berkata...

hahaha...tok baru lpas peksa tu..
cmno blh kompius nombor ni...hahaha..

mmg lwk...kihkihkih...

MY SouL My HeArt berkata...

hahaha...semua tu salah atok.. mesti crown kecik gadis kontena tu dah makan.. lapor sangat la katakan.. hahaha

Ohno!!! berkata...

haha....
ni mesti atok terpegun ngan gadis tu...
trus tulis salah meja....
wahaha

Meteoragurlz berkata...

hahahaha..malu yeee..kompem kan..ni terpegun tgk awek 2 pakai skirt kembang ngn crow ke???kahkah..

[ +_+ ] [ =_= ] [ -_- ] berkata...

Assalamu'alaikum.

Itu baru satu restoran kalau 10 tempat agaknya sepuluh-puluh tutup haha.

Suhami Ahmad berkata...

CahayaCintaIlahi : Uii, kalau dia bawak parang, kompem atok pecat diri sendirik

Suhami Ahmad berkata...

yunNs Chronicles : Atok silap cerita atas tu. Dio memang duduk mejo 12, tapi atok TERtulis meja 21...hihi

Suhami Ahmad berkata...

KUREKURE COMEL : Mamai gak eh lah. Adoi, sian gadis kontena tu

Suhami Ahmad berkata...

MY SouL My HeArt : Uikk. giler ganas gadis kontena. Tapi no wonderlah klu dah mengamuk

Suhami Ahmad berkata...

Ohno!!! : Aiyoyo....pitam atok baca statement Ohno!!!

Suhami Ahmad berkata...

Meteoragurlz : BUkan setakat malu, habih merah muka atok masa tu.

Suhami Ahmad berkata...

[ +_+ ] [ =_= ] [ -_- ] : Waalaikumsalam. KOMPEM! hahaha

Cik Rimau berkata...

Ish3 atok ni.. Tak ati2 betul.. Atok xkne mrh dgn bos ke?? hik3

faiz berkata...

camner atok bley silap plak ni...xpsl2 balak die yg kene marah..hehhe

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih