Khamis, 13 Januari 2011

Eksperimen

Once upon a time....


Maso atok dahjahanam darjah enam, atok telah diamanahkan oleh cikgu subjek sains a.k.a Cikgu Zailani Bin Idris untuk membuat ekpserimen berkaitan tindak balas pokok terhadap cahaya dan ruang. (T_T'). Memandangkan atok peminat panatik subjek tersebut, atok pun tersenyum girang tayang gigi yang kerompong depan cikgu tu. Atok memang dah tak sesabar nak buat eksperimen ni.

So, bermulalah eksperimen dijalankan. Pokok yang hendak diujikaji tu bukan pokok balak atau pokok jati tapi atok menggunakan pokok taugeh. Err...taugeh tu kita panggil pokok ek? Ha, taugeh tu. Tapi mulo-mulo tu atok carilah tin susu cap jungjung yang tidak digunakan laie. Pastu  atok gigih masukkan tisu lembab (bukan tisu bayi tu do, ni tisu biaso pastu lembab ngan air). Ok medium dah siap! Sekarang ni giliran menabur benih taugeh. Benih taugeh tu kacang soya an? Ok, ado duo eksperimen yang kena buat.
  1. Mengkaji kadar limpahan cahaya terhadap pokok.
  2. Mengkaji faktor ruang
Lebih kurang macam tulah tajuk eh. Atok pun ingat-ingat lupo. Ok maksudnya kat sini atok kono sedia an 4 mediumlah. 2 untuk kadar limpahan cahaya. 2 lagi untuk faktor ruang. Bagi kadar limpahan cahaya, 1 medium tu atok biarkan terdodah kepada cahaya matahari. Lagi 1 tu, atok tutup pakai kotak. Dengki tak aku? Dengki tak?
Ok, eksperimen yang kedua tu pun samo jugak. Satu medium tu atok tabur benih jarang-jarang (maksudnya 4 5 ulas lah), yang lagi satu tu atok taburkan banyak-banyak benih (kalau boleh satu guni aku nak taburkan).  Maksud eksperimen ni nak uji pasal persaingan antara pokoklah. Lagi banyak pokok, lagi banyak persaingan. So, pemerhatian pun berjalan di rumah. 

Hari pertama benih tak tumbuh. Hari keduo baru nampak tunas sikit. Hari ketigo dah naik dah. Hari keempat dah nampak perubahan masing-masing. Err...kecuali eksperimen yang kedua tu. Yang tabur 4 5 ulas benih tapi taugeh masih keding. Sepatutnya kurang benih dia jadi gomok-gomok sebab kurang persaingan. Ini atok punyo taugeh keding gak sama seperti benih yang banyak persaingan tadi. Haish, takpolah atok pun dengan kompidennya bawak hasil eksperimen tu ke sekolah semulo padi hari kelima.

Sampai-sampai je dalam kelas, atok tengok kawan-kawan atok semuo banggo dengan esperimen memasing.  Pot pet pot macam pasar poie jaja kehebatan taugeh memasing. Semuo menjadik seperti sepatutnya. Atok sorang yo tak menjadik.

Ishh...tak bleh jadi ni. Aku punya ujikaji dah jadi lain ni! Atok pun apo laie. Pikir punyo pikir apo nak buek ni. Ha! Atok dapat satu idea. Atok pun usha-usha la budak-budak ni punyo hasil eksperimen. Mano yang nampak paling cantik dan menjadi tu atok aim siap-saip. Jaga kau! lepas rehat ni kau punya taugeh jadi kurus!!

Lepas je waktu rehat, atok tengok budak pompuan tu dah melalak dah. Taugeh dia dah jadi kurus. Aku ler yang menukar!


Larikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk........................

Lebih kurang macam nilah keding taugeh tu

6 ulasan:

Rafina Mimi Zairul Murni berkata...

uih..x baik atok buek gitu..cian kek budak ppuan tu tau..hehe :)

Suhami Ahmad berkata...

:P
Alaaa....atok maso tu budak2 laie...hihi...nakal an?

_s1t1 n0rb@1t1_ berkata...

nakal itu perlu atok..haha..

NuNu BeBeH berkata...

nakal ey atok!!hehehe

atok...
taugeh bukan gune kacang ijau ke??

shamsuria berkata...

ha aku pun penah wat xperimen tu...nasib baik mase tu x satu sekolah ngan ko...klu x mesti taugeh aku pun kene curi....

Suhami Ahmad berkata...

Shamsuria : Ish Sham Sham...ha, naseb baek sekolah rendah tak samo skolah yo tak....tapi maso upper 6 ado yo eksperimen den campur larutan Benzena kat eksperimen ko..


larikkkkkkkkkkk.!!

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih