Selasa, 21 Disember 2010

Apabila hujan pun turun...

Once upon a time, sang kancil dan sang buaya ketika atok lingkungan 6 7 tahun kalau tak silap suka mandi ujan ngan emi, jiran atok. Kira best fren la time tu. Kalau ujan yo, atok musti pakat-pakat bogel berjoget-joget kat depan umah mandi ujan. Tapi sebelum mandi ujan, atok kono mintak lampu ijau dari ayah atok dulu. Kalau tak kena zasss! Selepas ayah atok mengkaji balai cerap bahawa kadar petir menyambar adalah zero!, maka ayah atok izinkan.

Maka bermulah episod bermain ujan bersama-sama jiran sebelah, depan dan belakang umah. Kalau ari ujan mesti air parit naik an. So, atok dan rakan-rakan akan main sampan terapung. Sampan tu pun yang daun kering atau apo2 yolah yang boleh dijadi an sampan. Pastu kami main lumba-lumba sampan sapo yang paling laju. Bawak dari parit (bahasa kasarnya longkang) umah atok sampailah parit selang 3 4 dari umah atok tu. Time tu masing-masing menjerit kononnya dengan menjerit kuat boleh menyebabkan sampan terkejut dan akan bergerak lebih laju.

Sampai je ke garisan penamat, atok dan rakan-rakan akan tepok tangan sebab sampan berjaya sampai ke destinasi. Atok tak tahu apo motip main menatang tu. Bila dipikir-pikirkan balik macam buat keje b*d*h je. Ujan masih lebat lagi ni. Atok berada di lokasi kira-kira 3 4 selang dari umah. Jauh dari pemerhatian ayah atok. Apo laie, atok dan rakan-rakan berkubang kat parit bawah jambatan. Ala, macam kobau berkubang kat lumpur tu. Ha! macam tulah atok masa tu. Pastu bajet berenang-renang kat bawah jambatan tu padahal tak bergerak pun sebab air cetek paras lutut! Ujan makin lama makin tak lebat. Ada dua tiga kawan atok mula balik umah masing-masing. Tapi atok ngan jiran atok si emi tu masih syiok berenang kat parit a.k.a longkang tu lagik.

Sesudah penat berenang, barulah kami sedar ujan dah lamo berhenti. Kami pun plan nak balik umah. Belum sempat plan kami tu nak tertunai, atok nampak kawan-kawan atok sumer pandang atok. Diorang dah smart-smart time tu sobab baru lepas mandi. Atok ngan emi ni pulak dah macam spesis kobau baru lepas berkubang. Eh! apsal lak mandang-mandang nih! Getus atok dalam ati. Tetiba sebaik yo atok menoleh ke belakang, zassss! Kono sedas kat ayah atok. Adoiiiii! Budak-budak lain dok pakat gelakkan aku. Tak guna punya orang!

Cepat-cepat  atok terus larik pecut balik umah meraung. Tak cukup sekali, kena dua kali tu pakai getah paip. Atok apo lagi, cepat-cepat cari perisai semulajadi. Mak atok! Seb bek mak atok cover baik punya. Hehe. Pastu mak atok cepat-cepat suruh atok masuk bilik air pegi mandi.

Kalau diingat-ingatkan balik. Nak yo atok ulang balik zaman dulu. Tapi...kehidupan mosti diterus an yo tak? Dah lamo dah atok tak mandi ujan. Rindu pulak raso nak mandi ujan. Tapi kalau sekang ni atok berjoget-joget mandi ujan kompem orang kampung kata aku gilo. Tapi last time KONO ujan malam tadi!

6 ulasan:

LadyBird berkata...

wah..bestnye ada pengalaman macam ni..

SHA berkata...

ooo nakal rupanyer dulu eh...ish ish

IMANSHAH berkata...

salam atok

haish konpius, betul ke atok..takpe nanti masa mennetukan..

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Tulah...untung atok dilahirkan kat kampung :)

Suhami Ahmad berkata...

SHA : Hihi...ala atok masa budak tu

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Betulkah atok ape? nebes nih..huhu

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih