Khamis, 24 Jun 2010

Semangat baru *bunkface anthem

Salam rindu,
Ko rindu ke kat den? Lama dah tak naik taraf blog ni. Agaknya kalau di kira2, bersarang dah blog ni. Den dapat semangat baru untuk berblog semula setelah menjengok blog2 kawan2 yang lain. Apabila perasaan jeles menguasai diri, tu lah yang dok depan komputer then berblog tu. *Ngko ni memang spesis x boleh tengok orang lebih sikit la.....
Bermula semalam lagi den mula mengemas semula fail2 pending atas meja kerja. Pun masih tak siap lagi nih. Buat sikit2 la. Lagipun tak lari pun.
Tiba2 dok syok mengemas fail tu, den berangan kejap kisah2 lalu....
Once upon a time.........
Pertengahan 2002, masa tu umur den 17 tahun (pecah lobang umur ko bape skg), den dan rakan sekelas pergi ke makmal kimia. Masa tu
subjek kimia diajar oleh Cikgu Sham. Nama penuh lupa dah. Ampunnnnn cikgu. Selamat hari guru...theeheeee.....
Nak dijadikan cerita, hari itu Cikgu Sham ajar somthing yang related dengan jadual berkala. Tak ingat dah subjek apa tapi pasal jadual berkala laa....Cikgu Sham suruh kami hafal unsur-unsur dalam jadual berkala itu mengikut turutan logam ke apa ntah. Ok, kita amek contoh yang ni lah, sebab den pun dah lupa...
Sila rujuk jadual berkala di bawah

tak termeninggal ko nak hafal sume ni??
Pendek cerita camni (kang cite panjang kang confirm ko pangkah blog den). Cikgu Sham ajar untuk unsur logam dalam jadual berkala. Kami bebudak kelas kena hafal setiap unsur, ciri2, no. atom, petala dsb. Untuk permulaan Cikgu Sham siap tulis kat papan hitam senarai unsur logam yang perlu di hafal. Camni...
Li=Litium
Na=Natrium
K=Kalium
Rb=Rubidium (bukan acik Rubi yo!)
Cs=Sesium
Fr=Fransium
Be=Berilium
Mg=Magnesium
Ca=Kalsium
Sr= Srontium
dan bla bla bla.....
Cikgu singkatkan dan buat ayat cenggini ;
Lantai Nek Kiah Ranap Coz Fiona Baru Mandi Cat Sosej
......dan kami budak2 laki (less than 10) sepakat bina singkatan kami sendiri kat belakang kelas. Amaran! bunyinya agak lucah memandangkan kami masih hingusan time tu. Bunyinya cenggini;
Lina Nak Kawen Razali Coli bla bla bla (lupa dah)
Motif disini adalah "Razali" dan "C*li". Razali adalah salah seorang classmate kami. Setelah ayat singkatan itu dicipta (sapo lagi kalau bukan den_nakal tak??), maka tergelak besarlah kami di belakang sana. Cikgu Sham tanya, kenapa kami tergelak. Share la ayat singkatan yang kami buat. Masing2 pandang sesama sendiri, then tetiba gelak gajah lagi.
Apa lagi, naik hantulah Cikgu Sham. Dia membetulkan kain tudungnya dan berdehem berkali-kali. Dengan tone Jacklyn Victornya dia menghambur kami dengan kata-kata...
"Kalau awak semua bosan dengan kelas saya, kamu semua keluar!!!! KELUARRRRRRR! "
Ngko KELUARRRRRR!!!!!!!

3 ulasan:

Amyza_nia berkata...

suham..nama cikgu tu cikgu Rohana syam la..aku xleh lupe kat dia coz aku xleh lupe cubitan dia..bepiau perut aku..hahaha....

Suhami berkata...

Haah le, Cikgu Rohana Syam...ingat lagi dia bawak kete wira g sekolah...lepas je kena tempik kat cikgu tu, bebudak ni terus klua g Library. 2 3 kali lah kitorang tak masuk kelas dia. Nantikan episode seterusnya...hehe

Tanpa Nama berkata...

5SainsSMKSeriPerpatih >>> ak ingat time dia tengking sOh keluar kecOt gile perOt ak ak rase 1saat waktu kimia bertaOn2 lamenye bile la nak abes