Rabu, 27 Februari 2013

Trademark korang hapo?

Wah wah wah.....Allo allo allo...hola Dinaa Nazir di sini....eh!....Ke Dinasor Paleontologists di sini...Ye la khen. Atok dah gebus semenjak 2 3 4 menjak nih. Mencik tau. Hari2 joging tapi lemak tak terbakar-bakar. Puas aku joging 100km sejam. Kalah Usin Bolt. 

Okeh fine. Beria menulis entry kali nih. Starting pun dah macam......   :poop:


Excited punya pasal kan nak upload blog kateko. Dah lama dah tak hapdet. Pelbagai sumpah seranah disemburkan pado atok 2 3 minggu ni suruh hapdet (ado ko tok, ke ko propa?). Ke kau punya nuffnang dah klua BE. Tu yang rajin hapdet?..Ops mata duitan ko kan tok.

Okeh, enrty kali ni atok nak berkongsi dongan Ecah pasal apa itu trademark. Trademark atau dalam bahaso melayu eh tanda dagangan ialah satu tanda ataupun simbul untuk memperkenalkan sesuatu produk tu. Gitoo. Ni wiki wiki aa aa pedia yang cakap. Atok tak cakap.

Okeh, setahu atolah kan. Trademark atau cap dagangan atok terlotak pado cormin mato gedabak aku ni. Lihat gambar berprofil tinggi di bawah.




ini masa zaman hanak2 hekan...eh
Okeh...ini disebabkan fail surgery plastic
Contohnya pernah terjadi satu kes di mana maso atok tongah pose anggun di sebuah tempat satu ketika dulu. Pada malamnya atok dapek satu mesej misteri.

"Eh, tadi you ada lepak kat Taman Botanikal kan?,"mesej si admire. *admire lah sangat.
"Macam mana you kenal i,"balas atok. Ber "i" "u" bagai ko kan tok....atok syak, nih mesti sebab muka atok komersial ni kan. Ala-ala model pelaris produk kateko.......tup tup then dia reply...

" I cam you sebab.............."









"YOUR SPECK!"
nangesss......

Okeh fine, contoh kedua pulak maso atok tengah bersoping makanan kucing di sebuah pasaraya yang dirahsiakan. Macam biaso, atok akan berjalan ala-ala  artis Gred A Hollywood masa soping makanan kucing. Tup tup dari jauh atok di sapa oleh seseorang.

"Weiiii!....kau buat apa sini?....beli keropok kucing?....comel la ko bro!"

Demmm....dalam hati aku dah cakap. Mesti sebab spek mata atok ni dah nampak bersinar-sinar sebatu jaraknya. Sobab tu kawan atok ni tadi dah cam. So, dalam kepala atok ni nak kasi tembak je itu budak.


Nampak tak permainan di situ. Kadang-kadang 'cap dagangan' ni lah yang akan membezakan atau memudahkan orang lain untuk cam kito. Khen? Setuju tak?

Sama la jugak macam kartun Smurf nih. Kan dalam tu sumo kaler sama. Kaler biru laut. Tapi yang membezokan watak dalam tu adolah cap dagangan masing-masing. Macam papa smurf tu pakai seluar kaler merah, Smurfette tu berambut kuning, Brainy Smurf pakai spek, dan lain-lain untuk membezokan watak-watak tu.

Okeh lah, kalau macam Ecah pulak, apo trademark ataupun cap dagangan yang membezakan Ecah ngan orang lain???...meh kongsikan bersamo.

8 ulasan:

dya bunga berkata...

kalau org knl dya melalui ketinggian dya..hihi..sbb pendek..hahah

mas saari berkata...

apa kabor atok.. lama dah akak tak masuk blog atok...

trademark akak senyuman sbb senyuman akak manis..hehehee

Gee GTG berkata...

salam..
my trademark..
beg doraemon..opss.. kuang2..

blog-tips-kurus berkata...

Kesian org rabun...

man berkata...

salam apa kwn..blh kwn..sila lah dtg ke blog sy..http://ajax85.blogspot.com

Nurul EL-Huda berkata...

uitt at0kkkk...!!!
rindu nyerrr.... c(:

trademark kita annn....
cucu atok yg ke-10....

haaaa, ce cari....
klaw kenai mmg at0k bl0m sampai ke tahap nyany0kk.... c(:

Diyana berkata...

trademark acik.. #HONGEH katanya. disobabkan kat opis lamo acik sowang org n9 jd bilo acik cakap HONGEH diorang goma donga..sampa kek hari jadi pun di tulih HONGEH

Suhami Ahmad berkata...

dya bunga : Haaa...orang cakap kecik-kecik cili padi gito...ke canne

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih