Jumaat, 11 Januari 2013

Jadi Model Kelas Atasan

Wah gitoo kateko tok. Model kelasss hatasan lah sangggat kan. Walhal muka habang-habang buruh binaan.  Ada hati nak jadi model. Sokor alhamdulillah rezeki awal tahun 2013, atok telah berjayo mendapatkan projek shoot product untuk satu butik nih. Produk baju lew hape lagi. Dah namo eh butik. Tak kan lak butik jual ikan pulek. Kernn. Gito kekdahnya.

Satu butik ni telah memborikan kepercayaan pado atok dan team untuk shoot gambar-gambar koleksi bajunya. Butik ni nak buek promosi bosar-bosaran melalui medium internet, macam blog kito ni lah kan. Jujur eh, atok memang tak hado pengalaman lagi shoot produk. Cumo sebolum ni, atok familiar dongan bidang jurufoto perkahwinan, pertunangan, pre wedding, post wedding, potrait, landskap, cukur jambul, khatam Al-Quran, birthday dan terbaru newborn shoot. Bolum ponah shoot produk lagi. Tapi shoot produk ni ala-ala macam newborn shoot jugak. So, atok pratikkan pengalaman tu kek situ.

So, sehari sebolum hari bersejarah tu, atok dan kawan atok ni tadi try error main white studio kat rumah atok. Pakai set lighting yang atok dah boli tahun lopeh. Dan kertas kanvas kaler putih. Pastu atok pun shoot. Dan hasilnya.............




















wah gitooo...tak cukup kain kateko jah....




posing dongan kucing kekdahnya...


Atok dah risau dah ni. Apo yang atok perasan berdasarkan contoh kedua sampel di atas, jelas kelihatan tema white studio tu masih tak bertepatan. Masih lagi tak ado umphhh. Background kat belakang tu masih lagi kelabu.

Pastu, keesokannya atok terus buat research kateko. Belajar balik, di mana posisi lighting yang betul. Dan jarak sepatutnya antara subjek dengan kamera dan background. Kann. Dan, malamnya atok dan kawan tadi terus ke butik dan setting up peralatan ikut research atok siang tadi. Dan hasilnya.....
























Amacam?....ok tak?.....kalau Ecah nak order baju ni, nanti blog owner butik tu dah siap, atok akan war warkan ek....Sekarang ni pun, dio dalam peringkat setting up balik sumo produk-produk eh. Oklah, atok dan ngantuk sangat. Dari pukul 8 pagi bekojo sampai pukul 5 potang. Pastu sambung dari pukul 6 potang sampai pukul 10 malam. Demi mencari sesuap nasi uolsss. K papaiii....


p/s : Bagi Ecah yang tak tahu lagi tu, selain blogger suam suam suku hidup segan mati tak mahu, atok jugak adalah jurufoto sambilan atau bahaso omputeh eh freelance photographer. Nanti senang2, Ecah singgahlah dan LIKE lah kat page photography atok tu ek di www.facebook.com/sweet.apple.photo
Tak like, tak mau kawan!



16 ulasan:

eqbalzack berkata...

aik? mana muka model??

mekjangok berkata...

a'aah la tok...muka model takdo ko?x syok la...hikhikhikhik...

Suhami Ahmad berkata...

eqbalzack : hihi...model muka habang lori....maluuuu

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : model kono bayar....mahai...ngeee

pena rozie berkata...

Tahniah dpt projek br...

Aien Alien berkata...

wow. terpesona dengan baju tuhhh. dah nama pompuan..pantang nampak. haha

KuNanGKuNanG berkata...

wah..makin bertambah rezki..tahniah..

Aziela berkata...

perghh...berjayalah nie ekkk

Ain Dzaya berkata...

atok edit guna adobe pulak eh gambar bawah tu....lopeh nie dah jadi model..upload2 la dalam belog..mano taw eh..nenek ecah berkonan ngn atok..boleh jadi atok tiri..muehehe

teacher bonda berkata...

rezeki awal tahun kan tok..alhamdulillah..cuuc tumpang hepi..:) nk book baju kaler grey blh>hihihhi

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Mokasih PR...huhu

Suhami Ahmad berkata...

Aien Alien : Kernn...x nak hoder kew

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Alhamdulillah :)

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : In shaa Allah kak...amin

Suhami Ahmad berkata...

Ain Dzaya : Atok haplot pakai potosop

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Nanti dah siap blog owner ni, atok kasi link ek :)