Isnin, 21 Januari 2013

Etika Di Meja Makan

Assalammualaikum,


Jemahat minggu lopeh, atok dan beberapo kawan opis tolah dipilih untuk terlibat dalam kursus etika di mejo makan di Kolej Komuniti Bukit Beruang, Melaka. Haaa kan. Macam tak beretika pulek haku ni kan. Takdolah, atok gurau yo (ghisau budak opis memegahti entry nih). Memang atok ado mintak kursus etika dan protokol ni pun tahun lopeh. Tup tup tahun ni namo naik. Syukran.

Sebona eh, ini kali pertamo atok menghodirkan diri untuk kursus etika di mejo makan ni. Yolah, selain mencukupkan kursus setahun minimum 7 hari, dapeklah jugak atok tahu serba sedikit etika maso kat mejo makan ni kan. Bolehlah atok feeling golongan atasan ala-ala bangsawan inggeris kannn. Walhal.....lidah belacan ko kan tok!..puihhh.

Haa, ado beberapa tips dan ilmu yang atok nak kongsikan dongan Ecah. Antaronya kat bahagian napkin yang atas mejo tu. Kadang-kadang diorang bentuk napkin bontuk piramid, kadang-kadang bontuk bungo, kadang-kadang bontuk bangunan...Haaa, napkin ni kegunaan eh bukan untuk perhiasan mejo do. Napkin tu kegunaan eh untuk dilotakkan di poho Ecah. Kot Ecah feeling budak kecik baby bawah 3 bulan, bulihlah sangkutkan kat leher. Tapi kebiasoannyo, napkin ni akan dilotakkan di atas peha untuk elakkan makanan terjatuh ateh poho. Kok tangan orang lain yang 'jatuh' ke poho maso nak makan tu, bulih lah di cucuk tangan tu kai garpu.

Selain tu, takdo pantang larang nak gunokan sudu sebolah kiri atau kanan. Bagi yang biaso tu, selalu eh garpu kito pogang pakai tangan kiri kan. Haaa..bagi yang kidal, biaso eh pakai garpu tangan kanan. Jangan pulek ekau p sembur orang yang guna garpu sebolah kanan. Tak golongan atasan koba eh. Jangan di togor. So, takdo salah eh do guno sebolah mano hokey. Gunokan pisau, sudu sup, sudu, garpu mengikut situasi yang sesuai ek. Jangan pulek ko makan sup menggunokan garpu. Memang ko ni waris-waris puak Amazon Selatan.

Haa...ni lagi satu tips dan yang terakhir yang sompek atok kongsikan dongan Ecah. Kalau nak kiro bil, jangan di suwit suwit waiter tu macam panggil tikus!..marah orang kalau panggil camtuh. Kok panggil orang tino yang feeling hot suwit-suwit tak po. Sobab dio tikuih. Eh. Tapi tak sumo la ore tino camtuh yang suko di suwit-suwit yo. Kok mano ore tino yang suko kono suwit kak ore jate tu, tu tak dapeklah den nak koba an. So, kalau nak kiro bil, panggil waiter dongan melambai sambil cakap excuse me/adik/waiter, pastu buek isyarat macam tokan kalkulator.

Banyak bonar lagi tips dan etika di mejo makan ni. Kadang-kadang bilo difikirkan balik, menyusahkan lagi ado lah kan. Mano jonih orang yang pelahap di mejo makan tu, tak dipedulik eh do etika bagai nih. Tapi kan, selopeh atok hadiri kursus ni, barulah atok tahu serba sedikit pasal etika di mejo makan ni. Banyak yang atok tak tahu ghupo eh.

Tapi kan, yang elok eh bagi kito orang Islam nih, molek sangatlah kalau kito ikut sunnah Nabi Muhammad kito. Makan sebolum konyang, berhonti sebolum lapar. Kunyah perlahan-lahan dan lamo. Makan buah dulu sebolum makanan berat. Capai makanan yang paling dokek dulu. Dan....gunokanlah kelebihan yang Allah dah cipto limo jari kito ni yang fleksibel boleh jadi sudu dan garpu semulojadi nih, makan dongan menggunakan tangan......Itu lobih bertetika kan.

Wasalam.....

18 ulasan:

||Sis aLeaSaRa|| berkata...

slm atok.akk mmg dr dulu x suka sgt makan kt hotel n restoran mewah sbb sudu garfu x leh berlaga,bising nnt malu.kena reti ambil sudu ikut susunannya.nak hirup sup ada caranya.pegang gelas bertangkai ada caranya.masa tu feeling mcm puteri diraja sedang bersantap,gitu!

Lagi suka makan kat kedai biasa atau tapau je,lepak kt rumah smbl layan tv hehehe.

Wan Ahmad Izudean berkata...

kalau makan stik, saya memilih untuk suap guna tangan kanan :) ikut sunnah..

cik RQS berkata...

penat nye laahaiii nak makan ikot etika ni..penah join jgak dulu..bayangkan laa kalau daa 5 sudu atas meja tu..kena pilih mana nk guna sesuai ngan hidangan..*nasibbaik i terer..:D* pape pon seronok kan?..selamat mematuhi etika yg telah dipelajari tu yea..=)

Azham Vsvc berkata...

Bon appetit Atok!!!

Seronoklah join kursus dapat tambah ilmu pengetahuan :)

aNiss :):) berkata...

atok !! makan dengan tangan sudahh !! hehe

Ca Ezah berkata...

ca pernah gak pergi kursus etika protokol bagai nie...time org ceramah, ca dok lentok sana, lentok sini.ngantok la hai~ dlm pale otak, lantak la nak makan cane..pakai tangan udah. :P *biasala, masa tu form 5... hihi

Suhami Ahmad berkata...

||Sis aLeaSaRa|| : Wah gitoo...ala2 puteri santubung kernn...betul la kak...kadang2 bondo tu lagi melecehkan kan. makan ikut sunnah nabi terbaik :)

Diyana berkata...

setuju..ikut sunnah yo guno tangan. tapi bilo kito buwek mcm tu org pulak pandang polikkan.tips dari acik : risau pandangan Allah ko risau pandangan manusio haaaa renung2kan semuo cehh dah mcm blog den nak bagi tips bagai :)

Suhami Ahmad berkata...

Wan Ahmad Izudean : Kernn..lagi senang kan...

Suhami Ahmad berkata...

cik RQS : Kalau atok lah kan...sudu tu lah makan nasi...sudu tu makan sup..sudu tu gak lah cedok lauk...eh

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vsvc : Susah nak dapat kursus tu Azham..tu yang atok terus grab

Suhami Ahmad berkata...

aNiss :):) : Kernnn...atok laie suko makan pakai tangan

Suhami Ahmad berkata...

Ca Ezah : Kalau ado praktikal makanan real dopan mato, musti segau bijik mate kernnn...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Diyana : Wah gitoo acik....acik, pedulik amek an pandangan orang kernn...yang ponting sunnah tu diamalkan.

ezasunflower berkata...

Helo.. nak tnya soalan tak kena mengena dgn entri.. camera apa yg u duduk tu ey(dlm gmbr header)..

Suhami Ahmad berkata...

ezasunflower : Haaa...ni nak kono babab ni tanyo soalan lain....haha...atok duduk kat canon 7D

Ain Dzaya berkata...

yang paling penting atok..makan tangan kanan tu..bila guna garpu..toksahlah ikut cara omputih..

Ain Dzaya berkata...

yang paling penting atok..makan tangan kanan tu..bila guna garpu..toksahlah ikut cara omputih..

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih