Jumaat, 14 Disember 2012

Ayah Ainan Tasneem Peluk Atok!

Assalammualaikum,


Alkisah eh, pado tanggal 11.12.12 sampai 13.12.12 yang lalu, atok tolah dipilih sebagai salah seorang dari 70 orang posorto yang terlibat dalam aktiviti team building di Gunung Ledang katanya. Team building kali ni melibatkan tigo negeri selatan, iaitu nismilan, melako dan johor. Atok represent sebagai pesoto dari melako. Gitoo kan. Melaka katanya. Derhaka pada tanah air nismilan kan.

Heloo...
Kita satu Mesia hokey. Walaupun atok bertunjang akar asal tok moyang dari sumatera barat dan den lahir di nismilan, kini menotap di melako maju negeriku sayang, tapi loghat nismilan tinggalan nenek moyang haku tak kan lupus hokey. Gitoo kan. Takut kena sumpah kat nenek kan.

Team building ni bukannlah bertujuan nak meminang Puteri Gunung Ledang. Tapi nak memantopskan lagi organisasi kami di wilayah selatan nih. Psttt...even ada jugek atok dengar cerita yang mengalami peristiwa pelik sepanjang 3 hari tu. Ups. Nanti atok ceritakan entry yang lain.

Pastu, yang menariknya atok nak share dengan korang nih. Consultant yang bertanggungjawab untuk aktiviti kami kali ni ialah dari KGC Consulting Sdn Bhd. Dan tetamu khas ialah Dr Redzuan, iaitu ayah kepado Ainan Tasneem. Ko kenal tak sapa Ainan Tarzan tu??.....Tasneem tu??....Dia tu penyanyi macam Najwa Latepss. Atok baru tahu, yang emak Ainan ni berpurdah. Ainan ado 2 orang abang lelaki dan seorang adik lelaki. Makno eh Ainan Tasneem ni anak ketigo dari ompek adik beradik dan satu-satunya pompuan. Ko paham tak nih?



haaa...inilah Ainan Tarzan....eh...Tasneem!


Sepanjang aktiviti yang dikendalikan oleh Dr. Redzuan ayah kepado Ainan Tasneem ni, kami tak  kering gusi tergolak. Mano yang pakai gigi palsu tu, dongan gusi-gusi sekali nak tertanggal bantai tergolak. Ayah Ainan Tasneem ni memang kelakor. Semua modul aktiviti berjaya dilaksanakan dengan gaya yang menarik dan tak bosan. Dan mencapai objektifnya!

Namun, ado satu aktiviti tu dio menunjukkan cara-cara bersalam yang berlainan bagi setiap pelusuk donia. Orang koba, lain padang lain belalang, lain orang lain miangnya...eh yo ko ni??...lainlah ragamnya.

Dr Redzuan ni nak tunjukkan contoh bersalaman berbeza la ni kan. Pastu, dio joling atok. Atok tak sodap badan tibo-tibo. Sah! tindakbalas kimia dalam badan atok tu ado sobab eh. Dio panggil atok sebagai role model. Mencik tau. Selalu haku je yang kena jadi bahan hujikaji. Kena jadi bahan contoh. Tak suke tau. Mencikkk. Eh?

Mulo-mulo, Dr. Redzuan ni tunjukkan cara-cara bersalaman orang melayu. Pastu dio suruh atok hulurkan tangan, macam mano orang melayu bersalam. Atok hulurkan tangan kanan, tangan kiri lipat ke siku. Gitoo kan. Melayyyyyu terakhir sanggat kan. Walhal...................plastik.













tapi haku takdelah taksub sangat salam cenggini  kan...upsss


Kemudian, Dr Redzuan ni tadi tunjukkan cara bersalaman bagi orang Indonesia. Orang Indonesia bersalaman di hujung jari. Dua tangan dirapatkan, lepas tu hanya hujungnya saja menyentuh. Dr. Redzuan kata itulah caranya kalau bersalaman cara orang Indonesia. Tapi gi mana jika berlainan jantina?...tanya Dr. Redzuan pada atok. Pastu dengan kompidennya atok kepitkan tangan macam tadi, pastu sentuh hujung tangannya salam macam biaso, pastu Dr. Redzuan melarikan tangannya.

"Ya udah pak, ngak bisa sentuhin. bukan muhrimnya,"katanya. Sumo hadirot dalam dewan tergelak. Mencik tau. Malu atok. Merah pink babi muko atok.







"Ya udah pak....bukan muhrimmmmm!!!!"

Yang terakhir sekali Dr. Redzuan tunjukkan pulak caro bersalaman orang arab. Dio kato, cara bersalaman orang arab nilah sepatutnya. Kerano sunnah Rasulullah. Dio suruh atok salam macam biaso, pastu peluk erat-erat. Lago pipi kanan dan pipi kiri. Macam orang pompuan selalu buat tu. Tapi orang laki jarang buat cam tu kan. Sobab tulah maso atok buek kat Dr. tadi orang dalam dewan bantai tergolak. Hellooowww...









laga pipi camnih....pastu buat muncung 5 days mc.

Maso kami berpeluk tu, Dr. Redzuan pegang belakang atok...pastu jerit

"Hoiii...pakai coli ke hape ni?!,"diikuti hilai tawa hadirin dan hadirot. Coiii...

Atok malu lagi. Merah padam muko den. Pastu atok pun cepat-cepat duduk kat kerusi dengan muko yang tebal sambil sengih-sengih kerang busuk. Kali ni bukan hadirot dalam dewan yo tergolak, dengan fasilator dan Dr. Redzuan sendiri tergolak. Suma suka nyakat atok.

Mencik tau.

Baidewai, he is the best consultant yang atok pernah kenal setakat ni. Congratulation Dr. Redzuan!


Okeh, dah alang-alang tu moh skodeng serba sedikit biodata Ainan Tasneem ;

Nama penuh beliau: Ainan Tasneem Redzuan
Nama panggilan beliau: Ainan
Tarikh Lahir: 4 November (berumur 20 tahun)
Pendidikan: Penuntut jurusan Kejuruteraan Bioproses, Universiti Malaysia Perlis (UniMap)
Kediaman: Bukit Jalil, Kuala Lumpur
Hobi: Menyanyi, makan dan bermain gitar



Sumber : SINI

kaki kepoh : pssssttttt...dongar cito, Ainan Tasneem ni makwe kepada salah seorang cucu atok jugekkkkkkkk!...Belajar di UNIMAP jugekkk....Blogger melets....ye kew?...jawab...jangan tak jawabbbb...

13 ulasan:

Ca Ezah berkata...

hahaha..xsemena2 atok kena yo..best la kalau pandai wat lawak kn..xla dgr ceramah sambil terlopong je mulut sbb ngntok..hehe..

*wah3..gosippp panass..siapa kah blogger terxebut?? :P

zazaw berkata...

KAHKAHKAH ! osahh sakit bonaaaa poghot denn ni haaa Tokkkkkkk

Nurmujahidah Ismail berkata...

muja guna reload ngan kawan. bila dapat, bukak bband, buy subscription. ada pada page yang mula2 keluar bila bukak bband tu,,, then, terpulang pada yang mana satu kita nak. :)

blog-tips-kurus berkata...

why u? why u?
(bajet ensem le tuh!!)

*muka FB tu tukarlah pos ke kanan tok,nanti > gojes! (>.<)

♪ Azu ♫ berkata...

laki aku pun kena samo cam engkau la atok... time pegi kursus pasca perkahwinan bebaru nih..... :D kensian kat laki aku..merah padam muka...nasib baek bini cover gelak dalam ati...kan terasa ati laki aku tu kanggg...

Tanpa Nama berkata...

Tq jazakallahukhairan krn anda seronok berkursus di bwh kendalian sy. Yg penting ada pengajaran di sebalik kesantaian. Namun jgn banyak gelak sj dan tiada lesson yg dipelajari.Semoga kita berjumpa lagi di Kursus2 yg lain. Dr Hj Redzuan.

Suhami Ahmad berkata...

Ca Ezah : sebona eh atok laie suko kursus yang santai tapi berilmiah cenggitu.

p/s : blogger tu melets gak tau...adelerrr

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : bawak mengucap zaw.....bawak mengucapppp

Suhami Ahmad berkata...

Nurmujahidah Ismail : err...salah parking nih

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Hatok pun x tahu...mungkinkah atok mempunyai aura yang tingggi???? choiii

Suhami Ahmad berkata...

♪ Azu ♫ : haaa gitoo...tapi seronok kan?

Suhami Ahmad berkata...

Dr Hj Redzuan : Omaigottt....Dr Hj Redzuan sendiri yang komen ler...hampun dr.....ngeee

Tanpa Nama berkata...

Sy pun slah sorg peserta team building dr melako..hehe