Isnin, 24 Disember 2012

Buat Baik Dibalas......?

Assalammualaikum Cah,


Lamo dah atok tak hapdet blog kan. Sojak zaman dinasor laie. Atok nak mintak mahap dari hujung rambot sampai ke hujung kuku kaki paling panjang. Gitoo. Atok bukan hapo, banyak peristiwo berlaku sepanjang ketiadaan atok dalam arena blogging. Kateko.

Oklah, atok ado cerito yang nak story mori arinih. Tapi cito ni berlaku hari komeh yang lalu. Kejadian di dataran pahlawan Melako nun. Untuk makluman Ecah, henset samseng Neloopah atok tu kan dah rosak. Pastu atok poie hantar kat samsung sevice centre kat area2 dataran pahlawan tuh. Nak dipendekkan cerito, si samseng neloopah ni admited to hospital for 3 days start last monday. Gitoo kan. Sepaking kateko.

So, hari khamis tu dah siap. Atok pun poielah sebis senter tu nak hamek enpon. Kalau Ecah nak tau, area dataran pahlawan tu memang susah nak dapek parking. So, atok parking betul-betul dopan dataran pahlawan tu. Ntah apo namo tompek tu, aku lupo. Hilang ingatan kojap. 

Selosai urusan amik henset tu, atok terus ke mesin untuk kito bayar autopay parking tu kan. Nak balik dah ni maso tu. Maso kat mesin bayar parking tu, atok ado nampak minah ni lingkungan 20 an. Atok raso macam baru balik kojo kot. Uniform ala-ala pekojo fast food atau cleaner camtu. Atok nampak dari jauh dio macam mengalami kesukaran. So atok pun datang dokek.




mesin autopay parking nih


"Kenapo ni Cah?,"tanyo atok kening kerut seribu. Gitew kan.
"Ni mesin ni tak mau telan kad parking nih. Saya masukkan, dia keluar balik. Camne ek?,"katanya.

Atok ponah alami masalah ni dolu. Mesin tu tak boleh baco kad tu. Jadi atok sarankan beliau buek pembayaran tunai di kaunter dalam bangunan tu. Pastu dio pun menonong poie kat kaunter tu selepas ucapkan terima kasih kat atok.

Pastu atok lak nak bayar parking tu. Shrettttt.......alhamdulillah, masuk. Pastu tertera perkataan rm3. So atok kono bayar 3 hengget la kan. Masalahnya, lopeh atok buka wallet atok tu, duit singgit-singgit nan hado. Yang hado duit soploh hengget ngan syiling kateko. Dio tak terima duit soploh hengget kalau caj parking bawah rm6 kan. So atok dah menggelabah. Kad tu pulak tak boleh keluarkan. So atok stuck kat situ. Stuck kateko.




ni sisa sisa baki duit balance duit rayo tahun lopeh


Kebotolan, atok nampak minah tadi keluar dari bangunan. Agak eh dah setel bayaran parking kat kaunter. Atok pun melambai-lambaikan tangan ala-ala miss unibes. Dio datang. Pastu dio tanyo atok kenapo. Atok cakaplah yang atok nak tukar duit rm10 ni dongan singgit singgit atau 5 hengget. Pastu dio belek-belek dompet eh tak cukup soploh hengget.

Ko tau apo dio buek Cah?. Dio kato, takpalah hamek je duit rm3 ni. Tak perlu ganti. Dio senyum terus poie. Atok ucapkan terimo kasihlah kan. 

Kesimpulan eh Cah, atok bukan cakap atok baiklah kan. Kalau mano-mano orang sekalipun, kalau berbuat baik dan berkata yang baik-baik, in sha Allah balasannya yang baik-baik sajo. Dan atok puji budak tu sobab tak kiro apo pekojaannya sekalipun, tapi totap tak lokek hulurkan duit beri bantuan. Atok doakan rezeki beliau bertambah dan melimpah ruah. Amin. In sha Allah. Ketemu laie lain edisi. Papaiiii.....

4 ulasan:

Ca Ezah berkata...

cun tak tok awek tu? hahaha...

alhamdulillah..berbuat baik in shaa ALLAH mmg akan dibalas baik... :)

Mohamadazhan.com berkata...

salam atok, setuju...selalu buat baik, insyaAllah akan dapat baik. Baik dapat pahala. Jahat dosa =)

Suhami Ahmad berkata...

Ca Ezah : hamboiii....cun kew?

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan.com : Salam, alhamdulillah...cash kat dunia juga atok dapat balasan baik tu :)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih