Sabtu, 2 Jun 2012

Fakta Menarik

Hanya 5% bayi yang lahir pada tarikh EDD (estimated due date) mereka. Kebanyakannya lahir antara minggu ke 37 dan 42 kehamilan.


Hanya 1 daripada 10 wanita mengalami pecah air ketuban sebelum proses bersalin bermula, kebanyakannya wanita hanya akan mengalaminya apabila mereka telah bersedia untuk meneran bayi keluar.

Badan manusia hanya mampu menanggung kesakitan sehingga 45 Del. Tetapi semasa bersalin ibu akan mengalami kesakitan sehingga 57 Del yang bersamaan dengan 20 tulang dipatahkan serentak.

Apabila seorang ibu mula sakit henak bersalin, tercatatlah pahala jihad baginya.

Apabila seorang ibu hendak melahirkan anak, terhapuslah dosa-dosa lepas wanita itu.

Ibu bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa.

Setiap kesakitan pada satu uratnya, Allah akan menghadiahkannya pahala menunaikan haji.







Sumber : SINI





12 ulasan:

Cik Yuyu berkata...

wahhhhhh.. ibu sangatlah perlu dihargai. orang puteh kate appreciate! redha Allah swt terletak pada redha ibu bapa. :) eh, ustajah plak yuyu. hehe!

~SaL IjOu~ berkata...

teringat sorang mak sedara ckp,"sakit betul waktu nak melahirkan..xsanggup nak tgk bila tiba giliran anak sendiri nak bersalin"

& sgt sayu bila mengenangkan mereka yg xde rezeki dpt anak..~~

Aien Alien berkata...

masa kak long nak bersalin dulu, mak lerrr insan yang paling risau tak senang duduk....mak pun cakap macam mak sedara ~SaL IjOu~ cakap...

Woofer Storm berkata...

tanpa ibu siapa kita..ermm rindu kat mak.

#sy pena tgk ibu bersalin masa praktikal kat hospital dulu..menitis air mata melihat kepayahan mereka..ermmm

Hanie Dew berkata...

tak sabar aku nak jadi ibu..phew..

umie mia berkata...

pengalaman yang dirindui

Suhami Ahmad berkata...

Cik Yuyu : Tu dia...ustajah Yuyu berkata-kata

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Ibu mana yang sanggup tengok anaknya sakit kan. Mulianya hati seorang ibu

Suhami Ahmad berkata...

Aien Alien : Betapa lembutnya hati seorang ibu kan

Suhami Ahmad berkata...

Woofer Storm : WS kerja dalam bidang perubatan ek

Suhami Ahmad berkata...

Hanie Dew : Gitew kekdahnya

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Yang 2nd bilo laie umie?