Jumaat, 8 Jun 2012

Baju Raya Dah Tempah lom?

Assalammualaikum dan peace ye bebeh!...eh

Tu dia. Tibo-tibo pulak tergerak jauh di sudut hati suci yang murni atok nak berbicarakan pasal baju raya nih...puihhh...Kebetulan sekarang ni atok pakai baju raya 4 tahun lepas ke kerja. So, atok sajo yo nak berbual pasal topik ni.

Baju rayo Ecah tahun ni kaler hapo?..Atok sekeluargo tak decide lagi nak pilih kaler hapo. Tapi atok dah siap-siap boli kain pasang untuk baju masa di Bandung haritu. Warna kelabu asap. Atok tak tahulah kenapo semonjak setahun duo ni atok suko dengan kaler kelabu hasap. Baju kojo atok boli untuk tempoh 2 tahun ni, dah 3 helai warno kelabu hasap.

Tapi ura-ura mengatakan kemungkinan warna tema rayo famili atok tahun ni kaler biru air laut. Warno peberet atok tu. Tutup botol air den kaler turqouise, tutup bekal den pun kaler turqouise. Pendek kato memang haghuk la dengan kaler tu.

Pastu pulak, sekarang ni kawan-kawan atok yang ompuan dah sebok nak buek baju rayo dah. Poso bolum laie, dah buek baju rayo kan. Yolah, nanti takut kalau tunggu hujung-hujung nak rayo baru tompah, alamat eh kau pakai baju tahun lopeh lah. Pun boleh, asalkan boleh guno laie kan. Lagi jimat. Macam atok ni, tak lah. Baju rayo tahun lopeh, duo tahun lopeh, tigo tahun lopeh, OMPEK tahun lopeh pun atok still guno dalam kehidupan seharian. Kadang-kadang bawak poie kojo. Kadang-kadang bawak poie mesojid ke kan.




Ompek tahun lopeh punyo baju pun atok stil muek. Agak eh tumbesaran atok dah limit kot. Tu yang saiz samo yo tu. Cumo eh, kalau atok nak boli baju rayo siap ni susah sikit lah. Pasal saiz memang tak kan samo dengan atok. Kalau atok boli baju saiz M kang, baju melayu atok nampak macam senteng. Kalau amik saiz L kang dio nampak macam baju jubah. So, saiz baju atok terletak di antara saiz M ke L. Saiz hapo tu cah?

Untuk itu, kebiasaanya atok akan menempah baju melayu sendiri. Takdo lah den tompah kat Hatta Dolmat segala. Atok tompah kat peberet tailor atok kat Somban ni. Brass's Max. Kiro eh beza atok boli baju siap dengan bajo tompah ni tak banyak sangatlah beza duit eh. Tapi kalau tompah lagi sodap pakai. So, atok pun tompah.

So, Ecah dah siap-siap buek kuih rayo lom???  *tiber

8 ulasan:

inazamri berkata...

akak baru tempah semalam..tp ada lagi nak tempah gak ni.Tema raya thn ni coklat..terpaksa coklat coz anak bongsu request sejak thn lepas lg hihi

Zul Fattah berkata...

pakai yg tahun lpas je tok.. x de bajet..

anamizu kaito berkata...

haiyo~ dah tempah baju raya??
POMPUAN mmg camtu kot atok =P



*cik ana pakai je yg tahun2 lepas =P






slm kenal,
cik ana

dyabunga berkata...

dya dah hantar tempah..dah siap dah pun..tinggal nk jahit manik.haha

Suhami Ahmad berkata...

inazamri : Wah...nampak cantik kaler tu kan...rare

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Takpo Zul Fattah , asalkan bulih guna =)

Suhami Ahmad berkata...

anamizu kaito : Ompuan dio nak baju tu fitting ngan badan kot

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Wah ada manik...kerlass Jaja

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih