Isnin, 11 Jun 2012

Asas kamera DSLR (Aperture)

suhami ahmad

Salam sahabat!
Arini am nak share dengan korang pasal apeture pulak. Tau ke apeture tu ape? Aperture tu adalah bukaan diafragma yang ada pada lens kamera DSLR korang. Bukaan lebar aperture di tentukan dengan jumlah F yang dinyatakan pada lens kamera korang. Lagi besar indeks aperture, lagi kecil bukaan diafragma lens korang. Jadi kesimpulannya, lagi besar bukaan diafragma, lagi banyak cahaya yang masuk.
Indeks Aperture yang ada
Bagi yang mahir dengan kamera DSLR ni, aperture ni dorang gunakan untuk menentukan Depth Of Field (DOF) kualiti gambar yang bakal dihasilkan. Depth of field ni nampak jelas bila korang ambil gambar secara zoom. Korang perasan tak, kalau cameraman yang pro, gambar yang dia zoom memang jelas, hingga selain gambar yang difokus, memang nampak blur je.
Tengok gambar yang di atas ni, gambar di atas dia gunakan aperture yang rendah, jadi DOF dia besar, so keseluruhan gambar akan nampak jelas, walaupun secara kasarnya cameraman tu memfokuskan pada bahagian tengah gambar tersebut. Gambar di bawah pula menggunakan aperture yang tinggi, so bila cameraman zoom bahagian tengah gambar tu, bahagian lain memang jadi kabur dan tak jelas.
Harap penerangan mengenai aperture pada bahagian kali dapat korang fahami. Rasanya ini yang penting mengenai aperture pada kamera DSLR ni. Kalau ada yang masih tak faham, tanya la k. Papai!!

9 ulasan:

pena rozie berkata...

byk kene belajar ni seblm beli....

Zul Fattah berkata...

masih banyak yg kena blajar ni..? aku banyak yg tak tahu lg pasal camera!! jom outing r!!

dyabunga berkata...

byk dya kne bljr ni..

Hanie Dew berkata...

bagus jugak atok bole share pengetahun DSLR kat sini.cayalah atok. dpt pahala..#tone upin ipin.

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Takpo, ilmu dah cukup didado baru ado kompiden nanti kan :)

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Jom! jom!....hik hik

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Xpolah dyabunga ...slow2 k

Suhami Ahmad berkata...

Hanie Dew : Sekadar berkongsi ilmu :)

Tanpa Nama berkata...

hye...sya ade prob...camera sya ble zoom..gamba jd sgt blur..klu btul dsbbkn aperture ni..mne nk cari setting??huhuhuhu
sya gne nikon d3200