Selasa, 29 Mei 2012

Trans Studio Bandung (Yamaha Racing Coaster)

Assalammualaikum dan peace yo O'O ye kan!

Ok, hari ini atok nak kongsikan dengan Ecah pengalaman atok di Trans Studio Bandung tempoh hari. Trans Studio Bandung ni adolah Indoor Theme Park terbesar di dunio. Kat dalam ni ado lobih kurang 20 jenis permainan dan hiburan. Maso atok mulo-mulo masuk tu, bayaran yang dikonokan dalam rp 200,000 iaitu bersamaan dalam rm67 duit kito. Kiro berbaloi la tu kan. Bandingkan dengan USS kat Singapore. Dalam rm150 duit kito dan tak sumo tompek boleh masuk free. Kat Trans Studio ni masuk yo colah mano yang Ecah suko. Sumo free! Trans Studio ni hak milik stesyen TV di Indonesia. Sepanjang atok kat Bandung tu, siaran ni jelah yang atok tonton di TV. Kira pemes gak lah siaran ni.


macam biaso,.....pose dulu....



Dah bersedio menyertai atok dalam penggembaraan trans studio nih? Ok sila pakai tali pinggang keledar. Ayark...

Tompek pertamo yang atok pergi adolah Yamaha Racing Coaster. Yamaha Racing Coaster ni merupakan Roller Coaster yang paling laju di dunia dengan manuver gerakan mundur yang sensasi. Aiceh...

Maso mulo-mulo atok masuk ke sini takdo raso apo-apo lah kan. Ingatkan macam permainan video tu. Kito duduk atas motor pastu depan ado skrin macam kito bawak motor kan. Ala-ala macam games motor tu. Ok, dah banyak kali haku mention perkataan games. 

ko senyum-senyum kerang busuk kan tok...sat g tak tahu apa yang menanti...
Pastu, petugas kat situ suruh atok tinggalkan Neloopah, spek mato Jaapar Tongek, wallet segala kan dalam sebuah plastik khas. Atok dah kompius la kan. Nak naik motor pun kena tanggal sumo tu.  Nasib baik tak tanggal seluar. Last-last bilo gondolan train tu dah terkatub rapat kat dada atok, baru atok perasan yang Yamaha Racing Coaster ni ala-ala roller coaster. Dah nama pun coaster kat hujung tu kan camne lah haku tak perasan mula-mula tadi. Mampos aku sat g.

Pastu, petugas ala-ala gadis litar tu jerit kat mikropen
"Ok guys, are you ready??? 1, 2 3!!!"

Mamposss....Atok rasakan jantung atok tertinggal kat belakang. Kelajuannya menyamai kereta formula 1!..Melebihi 300km sejam. Pastu bilo saatnya sampai selekoh, atok dah terasa nak tercampak ke luar jatuh ke bawah pastu berkecai ibarat pepasir di lautan. Masa 15 saat tu atok raso macam 15 tahun!!....Pastu gondolan train tadi berhenti kat landasan yang mencanak tu kalau Ecah perasan kat gambau atas tu. So, atok tergantung dalam 5 saat camtu. Yang ibaratnya 50 tahun!!

Maso tu suaro dah tak mampu nak terkeluar lagi. Mano yang jantan keluar sore betino. Mano yang pompuan, keluar sore jantan. Macam-macam berlaku maso tergantung tu. Pastu tanpa di jangko, dengan kelajuan yang samo macam tadi, train tadi bergerak lak mengundur 300++ sejam bagi atok macam kelajuan jet pejuang tentera Albania! Kalau tadi jantung tertinggal, sekarang ni dengan kepala hotak dan bijik-bijik mata nak terjatuh ke bawah. Ngeri!!

Time tulah atok terdengar orang menjerit namo omaklah. Uwan lah. Mengucap panjang lah. Macam-macam perkataan tersembul yang atok dongar maso tu. Mano pompuan yang rambut panjang tu, sebijik macam Juon kat atas tu dah. Terlibas ke dopan.

Bila selamat sampai ke tempat berlepas awal tadi, rambut pacak atok dah jadi balung ayam. Mata dah putih. Tekak dah kembang. Pastu penyepit train tadi terbukak. Perjalanan total up 35 saat tu ibarat 350 hari bagi atok. Mampos tak mau ulang siar lagi. Atok raso itulah coaster paling laju sekali kat alam semesta.....Insaf tapi mengujakan!

Kalau poie Trans Studio Bandung ni, wajib singgah try naik menatang ni. Sekali seumur hidup pun takpo....


Ok, nanti kito sambung laie perjalanan seterusnya.......Marvel Superheroes 4D!!

15 ulasan:

Diyana berkata...

acik panggil menatang sorah nyawo hidup2 bukan takat terlaju di dunio yg kek gonting tu pun lom tentu acik nak sorah nyawo!

pena rozie berkata...

dtg jauh2 nak bunuh diri (dak opis kate)...

Aziela berkata...

Tok...sepuloh kali akak baco tetiap perenggan ko tulih tu sobab asyik tergolak yor. Tak dapek kontrol laie dah. Habih satu opis panjangkan leher nengok akak golak guling2. Ko nie tok..jahanamkan KPI akak yo lah... Okeh, nak baco laie and golak laie...

Rahmah Ram Ram berkata...

Hahahaha...nak tekoncing-koncing den baco entri atok ni. Seb baik den x teberanak ajo...menitik air mato den golak. Hish atok ni mmg sadis...

dyabunga berkata...

tak sanggop dya nak naik bila baca entry atok ni...haha.. sebelum naik jantung dya dh tertinggal kt blkg..haha

Adam Haiqal berkata...

I've been there early December last year. It was very fun! Memang berbaloi-baloi.. :))

zazaw berkata...

kahkahkah
kahkahkahkah
penakut
kahkahkahkahkahkaha

Suhami Ahmad berkata...

Diyana:Pengalaman tu cik...

Suhami Ahmad berkata...

pena rozie : Hihi.... :P

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Bahaha...upsss...sowry kak....

Suhami Ahmad berkata...

Rahmah Ram Ram : Alahai....nasib baik tak tebeghanak

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Samolah ngan atok ha...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

Adam Haiqal : Sonok kannn :P

Suhami Ahmad berkata...

zazaw : Paku dulang paku seghepih, ntah2 ia takut x...upsss

Princess Nur berkata...

hahahah,,akak mmg tak sanggup naik dari mula lagi!