Selasa, 3 April 2012

Tugas seorang ibu

Assalammualaikum dan peace yo!


Tugas seorang ibu. Itu topik yang atok nak perbincangkan hari ini. Ini atok nak cerito tugas ibu yang bergolar surirumah yo. Tugas seorang ibu bukan setakat memasak, manekan membasuh, mengemop lantai, melipat baju, menari poco-poco waktu petang, memberi kucing makan, mengemas bilik, menghampagas 1 rumah...eh?.....malah tugas seorang ibu adalah untuk mengonline fb. Ok last sekali tipo ko.


Berat tugas sebagai seorang ibu ni. Duo minggu lopeh, atok feeling orang kelas atasan makan mekdi walhal duit paras hidung. Melantak bege yang 4 lapis tu. Masa tengah feeling pose titanic tu, atok terpandanglah  seorang ibu dengan anak lingkungan umur 3 4 tahun camtu.

Ibu berbangsa Cina ni tadi membawa anaknya ke pertandingan melukis kat mall tu. Atok pun tertarik lah kan. Yelah, atok tengok mostly peserta pertandingan tu anak berbangso Cino la kan. Mak dia datang sempoi yo. Macam kita punya pakaian golek2 kat rumah tu. Terlalu simple. Nama pun surirumah kan. Bawak anak-anaknya tadi ke pertandingan melukis tadi. Atok kagum lah kan. Mungkin si ayahnya sibuk mencari rejoki, si ibunya pulak sibuk menguruskan anak-anak.

Nampak tak kat situ? Pembahagian tanggungjawab bersamo. Ayah bekojo, ibu uruskan anak-anak. Yang menariknya lagi, masa pertandingan tu ada disertakan sekali aktiviti makan. So, budak2 ni tadi sibuklah makan. Lepas ja makan, ado nasi separuh. Tahu tak apa yang si emak ni tadi buat? Dio bungkus nasi tu, pastu dio jinjing bawak balik. Kalau kito?...kalau kito dalam tong sampah diamnya kan?...Nampak tak point kat situ?

Beza kan? Bukan Seng Heng saja berbeza. Kaum lain pun beza kan. Makanya, persoalan atok dah terjawab. Tidak hairanlah masa atok pose ombak rindu masa kat pantai terengganu haritu, kebanyakan rumah besar-besar yang berada sederet di tepi pantai tu ada tergantung tang long. Kerete bosa-bosa. Pembantu rumah sampai 2 3 orang. Bangsa apa tu kalau bukan............?   =)



p/s : Esok, 4 orang cucu atok yang terawal bagi komen akan memenangi poskad dari Ganu yang atok dapek masa masuk Muzium Terbesar di Malaysia tu tempoh hari......

18 ulasan:

deno berkata...

jasa ibu tiada tandingan....

Miziey berkata...

Pembahagian tanggungjawab bersamo? yo ko ayah bekojo? hahah.

Poskad Ganu? hehe. Niceee~

~SaL IjOu~ berkata...

kaum mereka selalu nampak..untung..untung..untung..~ ^^

da x sempat nak komen entry atok awal2..huhu~

walopun jarang dtg, jgn dilupo cucu atok yg sorang ni yo~ jago diri tok~ ^^

Noor berkata...

mmg susah nak jumpa ibu yg betul2 ibu lani..

sahromnasrudin berkata...

saya sayang ibu saya heheheeee

Zul Fattah berkata...

lumrah dunia.. bangsa kita yg banyak songeh tak tahu nak bersyukur..

dyabunga berkata...

saya pun sayang ibu saya juga..besar pengorbanan seorang ibu

Zakaria's daughter berkata...

sobss.
layannn entry ambil terhingat lagu
kasih nan abadii.
wuwuuu.

umie mia berkata...

suri rumah skang ni advanced dan berpendidikan.. jgn pandang surirumah sebelah mata skang ni.. makanan memang tak elok dibazirkan.. diorang tak bazirkan makanan tu yg kaya raya ^_^

Suhami Ahmad berkata...

deno : Dan tidak terbalas...

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Selalu eh bangso cino camtu lah...

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Sobab nampak untung2 tu la dio kayo rayo kan...

Suhami Ahmad berkata...

Noor : Ibu3 dolu kalau buai anak mesti dengan selawat nabi kan...sobab tu anak-anak maso dulu kurang nakal

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Atok pun...huhu

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Kita cuai

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : jasa ibu takkan terbalas

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Lagu sapo tu

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Lagi 1 yang atok perhatikan, diorang ni suko menggunakan sesuatu sampai rosak baru tukar yang baru.