Ahad, 22 April 2012

Tempat-tempat menarik di Terengganu part 4

Tu dia. Lama kan atok tak hapdet pasal percotian ke Terengganu yang lalu. Kali ini atok mau kongsikan dengan Ecah tempat menarik seterusnya di Terengganu, iaitu Pasar Payang. Haa...sebut betul-betul, Pasar Payang. Bukan Pasar Bayang! (tiber teringat kawan atok dengan kompidennya menyebut "eh! aku nak beli keropok kering kat Pasar Bayang!"). Pastu jalan ke depan menonong.

Ini yolah gambau yang atok sempat snap. Yang lain tak hingat pasal hilang ingatan soping satu pasar payang.

Pasar payang nama asal eh perahu payang, sejenis perahu nelayan yang memasarkan hasil tangkapan depa kat pasar tu. Pasar Payang ni merupokan tempat perniagaan tradisional yang popular dikalangan pelancong ke Terengganu.

Ini pandangan hadapan pasar payang. Atok curi dari hakak gugel

Pasar Payang ni terdiri daripado bangunan kompleks 2 tingkat. Di bahagian bawah gerai basah dan menjual pelbagai kuih-muih tradisional Ganu. Dan tingkat atas ado jual pelbagai barangan termasuk baju batik, songket, cenderamato, jeruk, kopok lekor kering dan lain-lain. Kat atas tu jugak ado food court.

Antara produk yang dijual. ~atok curi gambau hakak gugel lagi
Barang kat sini memang murah dan berkualiti. Boleh tawar-menawar. Kalau tak dapat tawar-menawar, Ecah pegi kedai lain. Banyak lagi pilihan. Tapi awas, makanan kat food court sana agak mahal. Kawan atok makan nasi campur + sotong goreng + sambal belacan =rm9. Harga mampo ke mamposs? So, hati-hati. Tanya dulu harga baru boli. Tapi atok makan murah lah. Tengok kodai jugak.

Pasar Payang ni berdokatan dengan....dengan......ok fine, Ecah boleh gugel maps kendian.   T_T
Untuk maklumat lanjut jugak, kat pantai sepanjang depan Pasar Payang tu ado mini i-city tau. Macam kat Shah Alam tu. So, macam sapa-sapa rasa nak pose kat i-city shah alam tu, leh mai sini gak. So, tempat ni atok bagi 4.5 bintang. Wajib poie!.....sobab....












Sobab disinilah permulaan jejak kasih 1 famil bermulo....eh?







17 ulasan:

diana amin berkata...

ado laie yg mnarik lah tok. atok lupo neh. UMT. ish3

diana amin berkata...

hahahaha

Mr.She berkata...

nk bangga buleyy? kiteww dh penah pegi jugak kt situu atok. kehkeh

*tp x kena ngn jiwa :P

Zul Fattah berkata...

trengganu dkat je.. slalu g..

anak patung kura2 tu cute r..
haha

Novelgurl berkata...

nak p rh..atok sponsor tok..haha

little daisy berkata...

penah pegi gak pasar payang ni. tp dh lame dulu...time skolah rendah! heheh

mekjangok berkata...

banggonya den..terimo kasih tok coz promo tompat den...hehehehehe...

dill berkata...

oh! rindu nak g terengganu. nnt nak ajak sesape g sane la ^^

dill.

Hanie Dew berkata...

perrghhh..atok ni pegi jenjalan kat t'ganu tak ajak

Suhami Ahmad berkata...

diana amin : Ish ish...haah la atok lupo...huhu

Suhami Ahmad berkata...

Mr.She : Ganu best an...

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Patung kura-kura tu kepunyaan atok tau!....err..ank buah atok...

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Moh-moh, nanti atok buek laie percotian ke sana leh joint....hihi

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Aiyooo...lamo gak tu kan

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Hihi...sesamo mekjangok

Suhami Ahmad berkata...

dill : Ajak siapakah ittew

Suhami Ahmad berkata...

Hanie Dew : Hik hik...len kali atok ajak ek...

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih