Selasa, 10 April 2012

Tempat-tempat menarik di Kuala Terengganu Part 2

Kito teruskan perjalanan di tempat menarik sekitar Kuala Terengganu. Lokasi seterusnya yang sompek atok singgah ialah Taman Tamadun Islam.

Ini peta laman keseluruhan
Ha, macam biaso pose cantek dulu....nah
Bergambar di salah satu monumen masjid di China. cantek??
Ok, let start bebeh. Taman Tamadun Islam ni menempatkan monumen Islam di seluruh dunio. Terlotak di Pulau Wan Man, Kuala Terengganu, taman ini seluas 23 hektar dan menompatkan 21 replika bangunan berkaitan sejarah Islam dunia.


Replika Dome Of Rock, Palestin
Antaro replika atau monumen Islam yang terdapat di sini adalah
  1. Masjid Negara (Malaysia)
  2. Dome of Rock (Palestin)
  3. Masjidil Haram (Arab Saudi)
  4. Al-Hambra Citael (Spain)
  5. Taj Mahal (India)
  6. Mimbar Kalyan (Uzbekistan)
  7. Makam Abu Nasr (Afghanistan)
  8. Mimbar Berputar Samarra (Iraq)
  9. Masjid Mohd Ali (Kaherah)
  10. Masjid Besar Qairawan (Tunisia)
  11. Masjid Besar Agedez (Nigeria)
  12. Aleppo Citael (Syria)
  13. Masjid Kul Syarif (Russia)
  14. Mimbar Xian (China)
Cer teke belakang tu monumen hapo?

Kalau nak melawat setiap monumen tu ado diberi pilihan samada nak jalan kaki atau naik mini train tu
Waktu operasi pado 10 pagi sampai ke 7 malam (Senayan hinggo Komeh), 9 pagi sampai ke 7 malam (Jemahat n Sabtu). Kemasukan akhir pao jam 6.15 potang.


Taman ni ditutup pado hari Selasa kecuali Cuti Sekolah dan Cuti Umum. Yuran masuk sekitar RM15 hengget dewasa, kanak-kanak rm5 hengget klu tak silap.



Ha, Ikon bagi Taman Tamadun Islam ni ialah Masjid Kristal, yang menjadik mercu tanda baru bagi Kuala Terengganu. Masjid unik ni dipebuek dari kristal kaca dan besi yang telah dibuka secara rasminya oleh Seri Paduka baginda YdPA Tuanku Mizan Zainal Abidin pao 8 Februari 2008.



So amacam? welcome to Terengganu   =)




12 ulasan:

mas saari berkata...

tak pernah sampai sini lagi.. tapi masjid kristal tu memang cantik!

Aziela berkata...

Kristal eh ado kek ataih puncak menaro 4 ponjuru to yo... Atok tak naik river cruise ekk? Huishhh...rugiii tokk...

umie mia berkata...

penah gi area ni tp tak masuk sbb nak ngejar river cruise ^_^

little daisy berkata...

ni yg best nyer pegi tempat yg ada monumen mini. sekali pegi jer boleh tengok semua! jimat masa n duet... hehe

Zakaria's daughter berkata...

atok mayap lagikkk.
ciss.

dyabunga berkata...

dya tak pernah masuk kat taman tu..tpi masjid kristal penah..hihihi

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Atok ingatkan masjid tu beso, tapi saiz ok2 la. Tapi memang santek

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Atok tak naik river cruise tu, sobab maso tu nak copek. Tambahan pulak river cruise tu lambek laie dalam setengah jam

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Best tak naik river cruise tu umi?

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Tahu xpo...Ha...poie jangan tak poie...huk huk

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Hik hik...jeles lettew...

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Haaa, nanti masuklah taman tamadun islam tu. Memang berbaloi