Khamis, 12 April 2012

Tempat-tempat menarik di Kuala Terengganu Part 3

Assalammualaikum dan peace yo!

Ok bebeh, kito sambung penggembaraan Upin dan Ipin seterusnya. Lopeh yo kami melawat Taman Tamadun Islam di Kuala Terengganu tu, kami terus bergerak ke Muzim Negeri Terengganu. Macam biaso, pose cantek dulu.....tadaaaaaaaaaaaaa

bergambau bersama sebahagian peserta rombongan cik kiah di hadapan pintu masuk muzium

Muzium Negeri Terengganu adalah muzium yang terbesar di Asia Tenggara. Antara tinggalan sejarah yang terdapek di dalamnya termasuklah Batu Bersurat. Muzium ni berhampiran dongan Perkampungan Keropok Lekor dan Taman Tamadun Islam.

Kalau nak teroka keseluruhan muzium ni akan amik maso berjam-jam. Sampai Ecah muntah hijo pun tak tentu abes pusing laie. Antara gelari-galeri yang terdapek dalam muzium tersebut termasuklah
  1. Galeri Tekstil
  2. Galeri diRaja
  3. Galeri Kraf
  4. Galeri Senjata
  5. Galeri Sejarah
  6. Galeri Petroleum
  7. Galeri Islam
  8. Galeri Ilmu Kejadian
  9. Galeri Pelayaran & Perdagangan
  10. Galeri Perikanan & Taman Laut

Ini sampan antik nih


Tak banyak sangat yang atok dapek share kan kat sini sobab kamera tidak dibenarkan bawak masuk ke dalam. Huntuk maklumat lanjut sila ke link ni http://museum.terengganu.gov.my/


Ini gambar ponuh pintu masuk ke muzium. Santek kan. Ada nilai seni ketimuran

12 ulasan:

mas saari berkata...

lama gak nak teroka muzium ni ye..

umie mia berkata...

besar kan muzium ni dan binaan dia cantik ^_^

Mr.She berkata...

atok konapo asek pomot ganu manjang neh? pomot la kelantan pulak :P

dyabunga berkata...

dya tak pernah masuk lagi..huhu

Woofer Storm berkata...

cantik ni kalau dapat shoot..ehheee

liyana berkata...

atok!
lame dh x snggh sini..
nice!..nnti wat pasal kelate plak yer...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Lama, itupun atok tak abeh teroka

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Besar ummie....paling besar di Asia Tenggara

Suhami Ahmad berkata...

Mr.She : Atok tak poie kelantaan laie...nnt dah poie atok pomot ek

Suhami Ahmad berkata...

dyabunga : Haaa, pasni leh masuk

Suhami Ahmad berkata...

Woofer Storm : Santek. Memang sesuai untuk awak cu...

Suhami Ahmad berkata...

liyana : InsyaAllah, bilo atok sampe kelate nnt, atok buek ek...