Isnin, 6 Februari 2012

Tips bahagikan masa

Assalammualaikum Tok Wan,


Saya Zali. Tok Wan boleh panggil Zali. Saya nak mengadu kat Tok Wan. Saya pelajar sekolah menengah. Kelas dari pagi bawak ke tengah hari. Dari tengah hari sambung ke petang. Malam ada kelas seni mempertahankan diri atau tuisyen. Masalah saya sekarang Tok Wan, macam mana nak bahagikan masa sebaiknya? Mana nak buat keja sekolah lagi. Mana nak keluar bersosial dengan rakan sekelas lagi. Mana nak bermesra dengan keluarga. Mana nak spend masa untuk diri sendiri. Tunjuk ajarku Tok Wan.

Tok Wan
Waalaikumsalam Zali,

Tu diaa. Tunjuk ajarku sifu ye tak. Ala-ala ko nak jadik mentor Uwan ke hape? Uwan kalau jadi mentor garang. Silap aribulan bontot kau kena libas pakai ekor ikan pari. Ok, Uwan bergurau. Apo yang Uwan perhatikan, Zali ni mengalami masalah pengurusan masa tahap kronik.

Uwan pun pelik. Maso jaman Uwan anak dara dulu, takde pun tuisyen2 bagai ni. Tapi Uwan still dapat lanjutkan pelajaran sehingga tahap PhD di University Yale. Mampooo?? Maso jaman Uwan dulu kelas petang seminggu sekali yo. Itupun hari robu. Uwan masuk Puteri Islam. Kalau ado pun, kelas menari. Uwan amik kelas ballet. Kau mampoooo ada kelas ballet?

Sekarang ni yo Uwan kesian ngan budak-budak zaman sekarang. Sampai takdo maso untuk diri sendiri. Kito tahu bondo tu kadang-kadang berfaedah untuk mengisi masa lapang. Habeh, kalau dah dari pukul 7pagi  sampai 11 malam baru ado kat rumah balik, apa kes? Cikgu tak pandai mengajor ke sampai nak anto tuisyen bagai? Tu diaaa..panjang mukadimah haku kan.

Kalau Uwan jadi Zali, Uwan akan buat jadual untuk diri sendiri. Contoh eh, kalau hari isnin ke jumaat tu waktu pagi, Uwan akan tumpukan perhatian di sekolah. Kalau boleh siapkan kojo sekolah kat sekolah lagi bagus waktu lepas makan tu kan feeling2 rajin kat library katanya. Macam iklan sunsilk tu. 

Balik dari sekolah tu nanti, cubo luangkan maso untuk diri sendiri dalam sejam duo untuk berehat atau high tea bersama mak dan apak. Kelas ko kan bajet mak datin ada high tea. Pahtu, p lah bersukan kojap dalam sejam main bola ke kan, main bola jaring ke, renang berirama ke kan. Balik umah solat, mandi, makan pahtu sambung ulangkaji. Malam sebolum nak tido tu, luangkan maso sikit dongan keluargo menonton tibi. Kalau ado kelas teakwando atau tuisyen tu pergilah, jangan ponteng.

Hari Jumaat petang, maso untuk hygene. Mano baju, kasut sekolah tak basuh tu, copek2 basuh hari jumaat tu. Kalau dapek seterika, siap2 seterika. Kalau umah kau ado bibik, huntung la kan. Tapi yang takdo bibik ni, jangan pulak suruh omak seterikakan baju. Sian kat omak tu kan. Dah lah dio masak untuk kito segalo. Bilik kasi kemas. Kalau rajin borsih an halaman rumah. Sojuk porut orang tuo nengok. 

Hari sabtu tu boleh lah keluar dengan kengkawan. P shopping ke, p nonton wayang ke kan, makan kehepsi ke, main bowling ke. Jaman Uwan dulu kalau hari sabtu p membasuh kain kat sungai. Sobab tu atok kau berkonan kek Uwan. Rajin. Malam tu duduklah rumah, menonton ataupun makan besar bersamo keluargo bagi rapatkan ukhwah.

Ha, hari ahad tu boleh lah Zali rehatkan diri secukupnya di rumah. Mano yang kojo sekolah tak buek tu, siapkan. Kalau bosan ajak adik main games angry birds ke kan. Facebook ko. Bagi Uwan, tentatif kito tu sebonar eh mudah yo. Cumo kito perlukan percancangan yang rapi. Kalau takdo perancangan tu yang hidup kito kucar-kacir tu. So, untuk permulaan Zali kono start buat jadual peribadi seperti yang Uwan cadangkan tu sekarang. Selamat mencubo!

17 ulasan:

hawiz berkata...

yup..betol tu..ade jadualkn senang...hihi...set time tuk blaja n kuar..tp skrg budak2mmg suka kuar lepak3...style katanyer..

KuNanGKuNanG berkata...

bagus btl tip2 tok wan ni..hrp2 berguna la tuk remaja2 jaman skrg ni..

faiz berkata...

kehepsi idamanku selalau..

Azham Vosovic berkata...

Haha, I bet masa Uwan tgh tulis entry ni terkekeh-kekeh gelak hahaha

KaK LimAh Si SupiR berkata...

uwan dlu penah menang tango kan dgn atok? :P

mas saari berkata...

betul tu uwan... mak bapak sekarang lebih suka anak2 dia penuhi masa dengan kelas agama dan kelas tuisyen! tapi mereka tak sedar yang anak mereka tertekan dan perlukan masa berehat...

sebab tulah saya tak hantar anak2 saya ke kelas sebegini... saya ajar sendiri di rumah!

Ca Cik Duyung berkata...

ca adalah seorang bekas murid dan pelajar yg xpernah buat jadual sendiri..haha..men bantai je..ada homework @ assignment, buat..xde, enjoy @ tido..heh3

~SaL IjOu~ berkata...

senior sy selalu pesan.."prioritize ur work"..utamakan yg utama,pastu disertai dgn yg lain2nya~ InsyaAllah boleh bahagikan masa dgn baik~ ^^

Suhami Ahmad berkata...

hawiz : Melepak boleh tapi ado masonyo...

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Harap2...tok wan sekadar berkongsi

Suhami Ahmad berkata...

faiz : La ni heboh pasal pekerja kehepsi mengamok

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic: Harus uolss....masuk tarian ballet katanyerr

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Hah! mano tahu ni....

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Boto tu...jaman uwan dulu mak ayah yang ajar kat umah..tak tertokan n blh eratkan hubungan

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Ngeeee....haaaa...gagal untuk merancang, sobona eh merancang utk gagal nih..

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Topat sekali. Uwan setuju sangat

NurulHuda Alias berkata...

untuk yang belajar buat jadual maybe simple je...

kalau suri rumah, penuh satu kertas A3 agaknya..hehe