Selasa, 7 Februari 2012

Seremban Banjir

Assalammualaikum dan peace yo!

Masa Ecah baco blog ni, atok sodang bercoti di Langkawi. Ini entry atok siap2 buat ari Jemahat aritu. Gitu kekdahnya. Nanti atok citokan trip kali ini k. Ok,lah. Tak mau cito pasal Langkasuka. Atok nak cito pasal kejadian banjir yang berlaku kali pertamo di Seremban pado tanggal 2.2.2012 yang lalu.

Maso tu atok dah siap2 nak balik jam 4.30 potang dah start hujan. Maso tu hujan terlalu lobat. Tak pornah lobat macam tu sebolum ni. Bila dah nak sampai pukul 5 potang cmtu, staf kat opis atok kecoh-kecoh. Suruh alihkan kenderaan kat tapak parking bawah opis. Atok pun cuak lah kan. Nak alihkan apesal lak, dah nak balik pun.

Bilo atok sampai kat tompek parking tu, dah macam sungai rajang sudah. Habeh bawak tu acup. Nasib baik tak bawak bobot kan. Atok bawak adam hitam. Kesian Adam Hitam kesejukan. Atok terus bawak ke kawasan yang tinggi. Maso nak bawak tu (tak start motor tapi heret), atok tersungkam kat jalan tu pasal licin. Adoiyai, mendapat luka kat lutut ngan lengan. Nasib baik slua kojo atok tak koyak.

Dah parking Adam Hitam di tempat yang selamat tu, atok terus poie ke depan opis. Budak2 opis dah beratur kat depan tu. Atok tergamam kojap. First time dalam sejarah hidup atok nampak Somban banjir kilat. Keto yang besar2 je boleh harung sungai tu such as Hilux, bas.....even bas pun atok tengok tersomput-somput. Tapi , setengah jam lopeh tu hujan berhenti tibo-tibo. Air masih lagi melimpah ke jalan. Atok risau lah nak balik kan. Buatnya ada buaya gigit kaki aku masa nak tukar gear ke kan. Agak-agak dah selamat tu, atok terus pecut motor balik ke rumah. Pasal langit dah mendung balik.....




Ini pandangan kat depan opis atok

Ini pandangan dari Terminal 1
Maso perjalanan balik ke rumah tu, banyak kenderaan tersadai. Mana yang kemalangan tu kemalangan. Mana yang tak boleh start tu, tersadai. Itulah, Allah baru je cuit kita sikit je kan. Dah kabut...macam mana agaknya bila saat Sangkakala ditiupkan nanti?

27 ulasan:

little daisy berkata...

nasib baik tak bawak bobot kan tok. klau tak atok ngan bobot skali tersadai kat situ... semoga cepat sembuh! ^_^

Chenal berkata...

wehh atuk..!
pasal apo air kolam x ekot samo naikk?? Ko cumo jalan jer?? ker jalan dah tukar jadi laluan sungaiii?

Ca Cik Duyung berkata...

bobot tu ape? nampaknya ca lom tahu ni..reader lain da tau..hihi

kita kena sentiasa beringat la kn tok.bencana alam skang da ada kat mana2... :(

dill berkata...

Ya Allah..semban banjir. fuh

dill.

Cik Yuyu berkata...

bila sangkakala ada nanti, musnah segala isi dunia.. takot la plak.. wuuuu.

~SaL IjOu~ berkata...

wah..dasyat gak tu..kesian atok luka~

LadyBird berkata...

atok.. dahsyat jugak ek banjir tu tok..

xdapet nak bygkan..

tp dah pernah lalui dah.. :D..

mas saari berkata...

first time tengok Seremban banjir, teruk jugak ek..

Azham Vosovic berkata...

fuh, hujan lebat!

alhamdulillah Atok selamat...siap boleh pergi Langkasuka lagi hehe

Zie berkata...

As salam atok....bila pembgnan dah tk terkawal maka banjir kilat lah jwbnya,termasuk lah apa yg berlaku kat kajang hari tu disbbkan sungai dh tk terlarat maka banjir lah jwbnya

KaK LimAh Si SupiR berkata...

kesian atok luka2..dh ok dh atok?

blog-tips-kurus berkata...

longkang sumbat le tu makanya jadi banjir kilat..

*kena selalu doa supaya kita selamat semasa hari kiamat nanti..

mekjangok berkata...

pembangunan pesat..tp pembentungan tak di amik kira...camno tuh?..tp pape pun atok selamat..siap nak gi langkawi lagi..hehehehehe...

Aziela berkata...

soromban ko nie...? Mak aiihhhh!!!

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : kalau bawak bobot, x tahulah atok nak cakap cmno

Suhami Ahmad berkata...

Chenal : Air kolam tu x tahu la dek atok. Agak eh sungai yo kot pasal tersumbek

Suhami Ahmad berkata...

dill : Dasyat kan

Suhami Ahmad berkata...

Cik Yuyu : Saat itu sudah pasti

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Sampai sekrang berbekas

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : banjir kat mano?

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Atok pun pestime. memang dasyat

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Langkasuka? Opss

Suhami Ahmad berkata...

Zie : Wasalam. Itulah bahananya. Pembangunan tak terancang. Hok tu alam mengamuk tu. Baru sikit tu

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Masih laie berbekass...

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Amin. Atok berdoa semuonya dipermudahkan

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Pembangunan? pembentungan?l.a.n.g.k.a.w.i?? Opsss

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Iyo lah kak. Somban ni