Isnin, 13 Februari 2012

Tempat-tempat menarik di Pulau Langkawi part 3

Assalammualaikum dan peace yo!


Okeh Cah, kito sambung percotian bersama atok di Langkawi part 3. Kalau nak skodeng part 1 (episod konduktor bas), sila klik [SINI]. Kalau nak skodeng part 2 (wajah Mak Jemah didedahkan), sila klik [SINI]. Ok, part ketigo ni atok nak kongsikan dengan Ecah tempat menarik di Pulau Tuba. Iaitu betul-betul bersebelahan dengan Pulau yang atok menginap, iaitu pulau dayang bunting.

Acik Awe merangkap tuan rumah telah mengajak kami bersantai dan ronda-ronda kat pulau tuba tu. Tentatif asalnya hari pertama tu kami ingatkan nak mandi di tasik dayang bunting. Tapi terpakso ditunda ke hari isnin pasal bot takdak. So, mak cik Awe bawaklah kami ronda-ronda. Kami berlapan termasuk acik Awe naik 4 motor. 2 bijik kepunyaan acik Awe, 2 lagi kami sewa. Sehari tu soploh hengget.

Ini maso nak meniti jambatan ke pulau seberang....atok siap2 tukar gear 1 pasal bukit ke jambatan tu mencanak
Meniti jambatan yang menghubungkan kedua buah pulau dalam 200 meter. Maso kat tengah-tengah jambatan tu atok cuak gak lah. Yelah, kau merempit 40km sejam. Pahtu angin dari laut tiup rambut kau. Nak tergolek ke sebelah rasanya. Nasib baik badan aku anak gajah. 

Kamil dan Azizi pose titanic kat tengah jambatan
Sebaik sajo kami menjejakkan  kaki ke sana, mata atok terus terpukau melihat keindahan pulau tuba. Lokasi pertama Acik Awe berhenti di Jeti. Macam-macam aksi kami buat sampaikan orang kampung pandang pelik.

Cuber kau teka...apa gaya gimnastik yang diorang buat?
Kat atas tu betul2 kat jeti pulau tuba. Kalau Ecah pandang sekeliling ado pulau. Memang cantik. Sebaik sajok kami pose bagai nak rak kat jeti tu, cik Awe terus bawak kami ke lokasi seterusnya. Iaitu kat sebuah pantai. Sebelum sampai ke pantai tu, ado sekelompok pokok cantik seakan di Korea musim winter sonata. Jadi, kami pun terus turun motor dan bergambar di tepi jalan. Dengan cik Awe sekali bergambar.

Suma buat gaya budak tadika...mak cik Awe je steady...ko mampu?
Lepas ja bergaya tu sakura tu (sakura la sangat), kami terus kan ronda-ronda di sebuah pantai. Er...pantai tu air pasang surut. Jadi tak tak berapa nak santek view kat situ. Tapi kami poie sampai ke tengah lah. Ada nampak ketam batu, ikan jos dan lain-lain kat dasar pantai tu.


Oklah, nanti atok sambung lagi. Pasni atok kongsikan kisah di pantai sebelah sana lak. Tanjung ape ntah atok lupo. Ado scene ala-ala Ombak Rindu, scene preload Juara Lagu, Scene Awan nano....ni dah lewat dekat pukul satu dah ni. Esok kojo. Baju kaler pink panther tak gosok laie. Sambung lagi yooooo. Tataaaa....



25 ulasan:

Fyqa berkata...

serius t'ign nk g sana !

Ahmad Sabree berkata...

wah2... syonok nye.... rase macam teringin pulak nak g sane.... best3.. like :) nice ")

~SaL IjOu~ berkata...

ronda2 ngn moto.bestnye!~ ^^

mas saari berkata...

tak pernah jejek lagi kaki kat pulau tuba ni... nanti nak pergilah!

misz_eyza berkata...

ehehehe...byk ker soping sana tue?

Ca Cik Duyung berkata...

serius kat jeti tu cantik!

gaya gimnastik tu buat word TUBA kan? hehe...atokkkk..bawak ca pegi.... :( bestnyerrr...dh lama teringin nak pi pulau....

Munnafendy berkata...

alorr tak g pulau tuba haritu..g dayang bunting je

LadyBird berkata...

haha.. gaya yg last skali tu cantik..

liyana berkata...

x pnh pergi lg langkawi tok...

Azham Vosovic berkata...

hehe..atok tinggal homestay eyh? boleh bgtau berapa harganya x?

Zakaria's daughter berkata...

fuyoo.

besttttt rrr dapat lelepakk gituu.
jeless jeles.

tak ajak punggg

faiz berkata...

gembira sakan atok kat langkawi...

Suhami Ahmad berkata...

Fyqa : Wajib poie....~ngeee

Suhami Ahmad berkata...

Ahmad Sabree : Mai la singgah =)

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Memang best =)

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Wajib p! =)

Suhami Ahmad berkata...

misz_eyza : Atok soping sudu, kain batik, ngan sikolat je

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Haaa....boto2...TUBA...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Haaaa...rugi...hihi

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Gaya burung helang...hik hik

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Alaaa....ruginya...nanti p eh...

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Atok tak tinggal kat homestay ni. Atok tinggal kat umah biaso

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Camno atok nak ajak..nanti Pak Zakarianya marah...

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Memang seronok faiz

blog-tips-kurus berkata...

kim slm kat awek oyen tuuuuuuuu.. :-)