Khamis, 9 Februari 2012

Tempat-tempat menarik di Pulau Langkawi part 1

Assalammualaikum dan peace yo!


Untuk makluman Ecah, atok dan beberapa orang kawan atok telah bercoti ke Langkasuka atau nama manjanya Pulau Langkawi pado 3hb 2 sampai 7hb 2, 2012 yang lopeh sempena brain wash hotak yang dah jem masa penutupan akaun yang lalu. Atok poie berenam. Atok, Heriza, Intan Suhana, Ana Norlina, Kamil, Azizi dan kemunculan bakat baru, Firdaus. Okeh, bertujuh!

dari kiri Intan Suhana, Ana Norlina dan Heriza....yang lain sogan nak bergambau.


Trip kali ni yang pertamo untuk tahun 2012. Last trip ke Pulau Pinang. Tema pengangkutan trip kali ni adolah bas double decker, feri, keto sewo, bas lompat-lompat (bas lompat-lompat bukannya bas itu melompat, sebaliknya bas tu perjalanannya singkat dan akan bertukar dengan bas lain apabila tiba ke destinasi tertentu). Atok naik bas durianburung jam 11 malam. Topat 11 malam, atok bertolak dari Seromban. Pertama kali dalam sejarah seumur atok naik bas lobih 3 jam berturut-turut. Kompem meletop ponggong. Macam cacing kepanasan tak leh duduk diam dalam bas durianburung ittew.

budak ni tengah gayat naik bas tinggi

Sampai ke Terminal Sahab Perdana, Kedah lebih kurang jam 6 pagi. Selepas je solat, gosok gigi tanpa mandi segala, kami terus mencari restoren yang bertuah untuk mengisi perut. Atok makan nasi lemak berlauk dan 2 bungkus nasi lemak 6 kupang berserta air teh O. Macam mana badan tak gajah. Memang sedap dan murah!. Atok dan geng amik bas ke Pekan Rabu sebelum terus ke Jeti Kuala Kedah naik feri ke Langkawi. Maso kat pekan rabu tu, atok naik bas lompat-lompat. Ada pakcik tiket uolls. Lama atok tak jumpa pakcik tiket. Pakcik tu mengusik kitorang. Salah seorang dari geng kami tanyo berapa tambang bas.

     "Pakcik, berapa tambang bas ke jeti kuala kedah untuk 7 orang,"kata geng atok.
     "Satu kepala 10 hengget, 7 kepala 70 hengget lah,"katanya selamba. Atok dah cuak. Baik haku naik teksi. Sekepala RM2.50. Perasan dengan perubahan muko kami, pakcik tu tergelak sakan.
     "Satu kepala 1 hengget. 7 kepala 7 hengget,"balasnya tersengih-sengih.
Mencik tau! Suka nyakat anak muda pakcik ni. Masalahnya muda ker??
Nilah pakcik tiket tu. Bas kau hado??


Pahtu sampai ke Jeti Kuala Kedah bersiap untuk naik feri. Pstttt...Untuk pengetahuan Ecah, itu 1st time haku nak feri wokey. Gila gayat hokey. Naik feri sempit. Mencik. Mentang-mentang badan haku dah standardise anak gajah. Memang tak selesa naik feri labuan tu. Sepanjang dalam feri tu, atok dibuai ombak rindu laut dalam didendangkan oleh bunyi enjin kasar dari feri sampailah terlolap. Sejam lebih lepas tu, atok terjaga dari mimpi. Mimpi la sangat. Pandangan atok terpaku. Dalam lingkungan 2km dari deri tu, atok dah nampak bayang-bayang pulau berdiri gagah keliling lautan di depan. Atok macam berado kat tempat asing. Cantik sangat!...10 minit lepas tu feri 'besar' tu pun benti kat jeti. Jem bontot aku.
Inilah feri 'besar' tu...mencik!
Sampai ke jeti, kami terus cari van sewa ke pekan rabu, langkawi pulak. Situ ada jeti kecik. Atok dan geng naik bot kecik untuk ke tempat penginapan. Dalam bot tu atok terserempak Mak Jemah. 15 minit lebih kurang camtu, atok pun tibo ke jeti pulau tuttttttt...Terus pose bagai nak rak masing-masing.


budak ni kompiden pose model afrika walaupun seharian x mandi....lokasi kat jeti kg tuttttt......

Masa kat jeti tu, mata atok terpaku pada keindahan salah satu antara 99 buah pulau di Langkawi tu. Keliling pandangan atok pulau-pulau kecil bersusun. Tengah-tengah tu laut tenang berwarna hijau. Nun ke depan pandangan ada perkampungan. Tepi-tepi pantainya bersusun bot-bot dan sampan kecil. Atok dongak ke langit, ada wau! Ada budak main wau kat kampung tu.

Jeng jeng jeng...Ok, cer teka pulau apa? Mana gambarnya? Siapa tuan rumah yang menyambut kami nanti?Then kebetulan dalam bot tadi, atok terserempak dengan Mak Jemah. Siapakah Mak Jemah?? Nantikan episod seterusnya wokey....

31 ulasan:

mekjangok berkata...

wah2 atok..sempat lagi update blog..tp kan tok, kalau dari kuala kedah perjalanan dia jauh skit kan...den pun nak pogi gak nie..ujung bulan nie...tp nak naik dari kuala perlis..copat skit sampai..member den la yg kabonya...den nie bukan buleh lama2 dlm bot..mabuk!..

anymz berkata...

copek sikit update tok,akak dah lamo tak poi langkawi,ingat duo minggu lai nak bercuti ke sanun..kiro anak akak yg bongsu yg dah 16 tahun tu ambik cuti sekolah sendiri..omak ee pontengkan sek ee...sbb maleh nak poi maso cuti sek..ramai na org...poning...:D

umie mia berkata...

akhirnya sampai langkawi yo utk buang jem dlm kpala ^_^ apala nama pulau tuttt tu agaknye ^_^

Aziela berkata...

akak pooonnnnnnnnnn poie gak.... Eh...1st time naik feri..? Ok..ok... Atok mmg jakun.. Larikk!!!!

mas saari berkata...

wah, seronoknya atok bercuti! ada coklat untuk saya tak? heheheee

saya pun suka pi langkawi, boleh shopping coklat banyak2... bulan 10 nanti akan ke langkawi buat kali ke-3!

Chenal berkata...

pegi mengembaro cari sedaro ker atokk?

Munnafendy berkata...

pulau dayang bunting kah?

Azham Vosovic berkata...

Ala atok ni...bikin saspens plak! cepat hapdet...nak baca lagi ni haha

cimöt berkata...

coklat plissssssssss..

hehehe..

ingat gua lg tak tok oiiiii???

sahromnasrudin berkata...

kuala kedah jauh la tok..nape tak pi kuala perlis huhuhhhhh

KaK LimAh Si SupiR berkata...

atok di tag!
http://www.tynpateyhah.blogspot.com/2012/02/tentang-dia-saya-dan-mereka.html

LadyBird berkata...

atok..
bestnye dpt geng sekepalo..
dapet gi jalan2 plak tu..

chii berkata...

seronoknya dpt cuti2 mesia..ikut plan aritu..nak g next week...tp nampak gaya kena postponed lg la gamaknya =(

dill berkata...

pergh! syok gile

dill.

Muhammad Saiazuan Norhalik berkata...

langkawi best :D

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Itulah, tapi maso tu atok dah terboli tiket dr somban ke sahab perdana

Suhami Ahmad berkata...

anymz : Hihi...okey2, atok akan hapdet dalam minggu ni berturut-turut...

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Namo pulau tu, pulau dayang bunting...hihi

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Hahaha...akak kenakan atok yoo!

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Atok haritu peruntukkan duit boli sikolat dalam rm50 jok

Suhami Ahmad berkata...

Chenal : Atok sajo yo bercoti2..

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Upssss....hihihihi

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Hihi...yelah, atok akan hadpet setiap ari

Suhami Ahmad berkata...

cimöt : Harus atok ingat dik non...peserta ANTI kan

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Maso tu atok dah terboli tiket ke sahab perdana

Suhami Ahmad berkata...

KaK LimAh Si SupiR : Omaigot. Nanti free2 atok buek ek

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Memey best!

Suhami Ahmad berkata...

chii : Laaa...await pospone?

Suhami Ahmad berkata...

dill : Memang syiok!

Suhami Ahmad berkata...

Muhammad Saiazuan Norhalik : Langkawi terbaek!

blog-tips-kurus berkata...

psssttt!!!
tok, kalau p langkawi ikot darat, biasanya kompem tak smpt mandi. lain le kalau fly... ;)

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih