Khamis, 29 September 2011

Tempat-tempat menarik di Pulau Pinang

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Tu dia. Atok nak habaq mai kat hampa, bahawasanya atok nak p bercuti kat Penang minggu ni. Boleh ka??Plisss...boley la...plisss. Ok, aku gedik kat situ! Atok p dengan kawan-kawan opis atok. Team power lone ranger. Kau ado? La ni kami 7 orang ni dah plan untuk bercuti ni sejak atok dalam kandungan lagi 3 bulan yang lepaih. Pastu minggu ni atok ngan klik cubo shortlist balik tempat-tempat yang menarik. Dan yang pasti, makan pun menarik! Aiyooo char kueh teow, persamboq, nasik kandaq, laksa penang, mee goreng mamak, suma2 tu bermain-main dalam kepala ni aihh...jap! mee goreng mamak??!

Percutian atok dan team lone ranger ni bertemakan pengangkutan awam. Sobab apo atok koba an pengangkutan awam? Sobab masa trip tu nanti, kami akan naik 5 jenis pengangkutan awam. Kami hok plan bertolak dari Seremban pukul 8 malam ari Jumaat nih. Makan makan kat sekitar Somban tu dulu sebab masing2 dari opis. Agak2 perut masing-masing dah bulat tu, kami terus berlari-lari manja ke stesen komuter Somban naik komuter. Di jangko sampai ke KL Central dalam pukui 9.30 malam. Pastu jadik tugu negara sampai pukul 11 malam. Bley Jah?

Atok naik keretapi sampai Kuala Lumpur, nyonya bangun pagi terselit bawah dapur. Eh! Apa aku merepek nih. Atok naik keretapi ke Penang pukul 11 malam. Senandung Express kalau tak silap. Hok dijangka mai Penang dalam pukui 6-7 pagi camtu. Pastu atok sarapan la kan. Sobab perut dah kembali kempis malam tadi. Agak agak atok nak sarapan char kueh teow bley tak? Tekak aku suma benda boleh masuk. Cuma tolak kayu ngan batu je. Dah sarapan tu, atok n the team naik feri ke pulau pinang tu. Sana ada keto sewa menunggu. Pastu jalan2 la sekitar Penang tu sampai ke malam. Dah malam tu check in kat B-Suite sebab kami semua sweet2. Bley?

Keesokan harinya, atok n the team usha2 jeruk, hot stuff, cenderamata, cenderahati, cenderajantung, n jalan2 sekitar Bayan Lepas. Then pulangkan kunci kereta sewa terus naik flight pukul 3 petang balik ke Somban. So, jumaat sabtu ahad ni atok off duty la ye. Blog tak hapdet. Haaa...lagi 1, sesapa yang asal penang atau penah bercuti kat Penang tu, cubalah tolong atok tempat mana yang best nak dilawati dan makanan apa yang best?? Plissss........(buat muka seposen)



Update



JADUAL TEMPAT-TEMPAT MENARIK UTK DIKUNJUNGI DI PENANG

(SABTU 01/10/2011)

Jadual Siang (start 9.30am) – aktiviti ini bermula selepas serahan kunci kereta diterima.

1) Masjid terapung (free)
2) Syed Al-Attas mansion (free)
3) Cheong Fatt Tze (free)
4) Masjid kapitan keeling (free)
5) Jalan Campbell (free)
6) Fort Comwalls (free)
7) Bukit Bendera (price adult RM4.00)
8) P.Ramlee House (free)
9) Suffolk House (free)
10) Pinang peranakan mansion (free)
11) Toy Museum (price adult RM10.00)


Check in Hotel B-suite 6.30pm

Jadual Malam (start 8.00pm)

1) Batu Feringgi
2) Kek Loi See
3) Jambatan Pulau Pinang

Check Out Hotel B-suite (tak confrm lagi)


(AHAD 02/10/2011)

Jadual Siang (Start 9.00am)

-Aktiviti membeli belah (Beli Asam Jeruk jgn lupa ye ehheehh)
-Aktiviti Bebas

BALIK KE KL (TERMINAL BAYAN LEPAS) 1.00PM

Harap maklum…. Go..go penang tripppppp heheheheh

(ini atok kopipes dari email yang diterima dari kawan opis atok. Intan Suhana Ahmad)


Pesan Atok : Bagilah cadangan tempat menarik dan tempat melantak paling besh...plis plis plisss....kamu jangan nakal...erk!

40 ulasan:

chii berkata...

aisey..atok cuti2 mesia kt penang ke? kalo tau.leh chii ikut mak chii ikut rombongan cik kiah ke penang this week..kalo x leh jumpa atok..minta amik gambo posing2 ke kan..ehehe

have a safe journey n trip eh tok

liyana berkata...

nak ikut tok..bestnye atok....
lame x jenguk sini tok..
rindu blog atok...

Aziela berkata...

Ponah poie 2 kali yo. Tapi mcm short period sangat. So, menunggu komen dari atoklah nnt..heehheheh. Cumo...kok boli joruk tu...boli sekali minyak balm buah pala cap burung kaler putih...boghi kek ibu mengandung...omak2..makcik2...konpem sumo eh sayang kek atok...

RATU QASEH SAIFUDIN berkata...

1: waahh!!...best nyaa!!...p penang naa?..syok!!!...=)

2: haa!!!...tu diiaa!!!!...atok dok cakap utara tu!..hahaha!!...=P

3: enjoy ur holiday atok!..=)

LadyBird berkata...

bestnye atok.. nak join jugak.. dah lama tak gi sana..

blog-tips-kurus berkata...

semoga selamat naik & turun pelbagai jenis kenderaan itu.. :-)

umie mia berkata...

gunakan perkhidmatan awam sepenuhnya.. sure tak sabar kan.. memang seronok tok.. lg2 naik ketapi.. atok ambik seat ke katil? kalo katil bleh tido dgn selesa hehehehe err cuma nak ke toilet je la kurang selesa ^_^

~SaL IjOu~ berkata...

da lama x sampai penang~

Novelgurl berkata...

bestnya la..smt bercuti !

faiz berkata...

atok...mane puas cuti sokojap sgt..

::budak:: berkata...

tudia, atok g cuti2 malaysia..cucu usha dr jauh jela..siap ckp utara campoq somban lg tu..hehe

ORLANDO AHMAD berkata...

carik open house tok, makan free save bajet

Hanie_Dew berkata...

adei.cucu ni tak penah pegi lagi kat penang tu. teringin nak pegi tah bile la.bagus jugak atook ni list kan jadual. adala idea skit nak plan trip.hihihi..

xpe la tension dpt kawan sengal macam jue tu. at least bole mngubat kesakitan hati ni.

sahromnasrudin berkata...

ingat atuk gi kursus kat cane huhuhhhhh

dill berkata...

syoknye jenjalan g penang!

dill.

IMANSHAH berkata...

rindu cek kat penang..dulu mengaji kat USM

Umie Artoqiemie berkata...

Carik kenduri kawen jugak, dapat makan free hahaha

teacher bonda berkata...

TB dh lama x jengah Penang. dl study kt USM. seronot berlegar2 sound pulau. mcm2 ada...:)

little daisy berkata...

wah...sakan atok jalan2 kat Penang! lepas nih tak cakap loghat nogori dah kot... hehehe :D

KuNanGKuNanG berkata...

wah..ni btl2 bercuti sakan ni..buah tangan jangan lupe ye tok...:)

Suhami Ahmad berkata...

chii : Hihi...aisey, klu tak leh jumpa dah chii

Suhami Ahmad berkata...

liyana : Itulah, lama tak datang. Pueh atok nunggu tepi tangga.
*gitu

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Atok ado jumpo minyak tu. Tapi yang jenis ubat sapu macam vicks tu eh?

Suhami Ahmad berkata...

RATU QASEH SAIFUDIN : Tu dia. 3 in 1. Kelass maria. Thanks qaseh =)

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Kan. Atok pes time p sana

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Huhu, time kasih cucu james bone atok =)

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Haah umie, dia punya toilet...haiyoooo....pengsan atok nak explain

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Moh moh ...joint atok sekali =)

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Mokasih NG

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Tahu xpo faiz, nak buek cmno...atok cuti tak banyak

Suhami Ahmad berkata...

::budak:: Utahga mix nogori, patah lidah atok memspeaking

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Coii....raya da abes la

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Kan. ATok pun dah buat research 3 bulan dah nak p mana.

Suhami Ahmad berkata...

sahromnasrudin : Jabatan atok dah xdop duit dah nak sponser p kursus

Suhami Ahmad berkata...

dill : Moh la dill ikut atok

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Atok nampak USM gak. Kecik je ek

Suhami Ahmad berkata...

Umie Artoqiemie : Hey...tak mau atok aih...nanti kena sambar petir

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Paling penting wajib naik bukit bendera kan

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Haish, mano bulih...lidah ni dah serasi bersamo cakap loghat negori

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Ala...atok lupo nak beli buah tangan =(