Selasa, 28 Februari 2012

Tarian Piring

Assalammualaikum dan peace yo!


Tarian piring. Apakah ittew tarian piring. Awas, piring di sini bukan bermaksud piring terbang UFO yo Cah. Jangan main gila. Tarian piring merupo an seni tarian milik orang minangkabau yang berasal dari Sumatera Barat.  Pado asalnya tarian ini memiliki gerakan para petani semaso bercucuk tanam, membuek kojo menuai dan sebagainya. Kat Malaysia ni, tarian piring ni diposombah an ketiko majlis perkahwinan terutamo bagi golongan berado, bangsawan dan hartawan di sesebuah kampung. Kebotolan  atok ado job di Rembau minggu lalu dan berkesempatan melihat sendiri dengan bijik mato atok sendiri.

Walaupun atok anak jadi nisMILAN dan memang keturunan minangkabau, tapi atok tak tahu sangat pasal tarian ni. Lupa daratan kan uolls. Jujur eh, itu kali pertamo atok nonton tarian piring. Jakun tak jakun. Maso malam berinai tu, pengantin takdo upacara topung tawar. Sebalik eh diganti dongan tarian piring yang diiringi bunyi rebana dan kompang.

Menarik eh, tarian piring ni ditarikan oleh ahli keluargo pengantin tu sendiri. Ecah paham-paham la bila penari tak berapa profesional joget, habis tarian piring terus jadi tarian mangkuk belanga segala. Sumbang mambang langkah. Tapi suasano kelakar itulah yang meriuhkan dan memeriahkan majlis malam tu. 

Ado sekali tu, adik bongsu pengantin perempuan ni menari tarian piring. Atok dapek tahu dio ni paling pendiam dalam rumah. Atok dapat perkhabaran jugak, maso majlis kahwin akak sulungnya nanti, dio nak buek tarian piring. Start dari aritu dio berlatih sensorang dalam bilik air. Yo, dalam bilik air katanya. Maso dio menghadap pengantin tu, atok buat biasolah kan. Pose cantik tengah orang ramai tu. Pahtu, bilo kompang dan rebana siap dipalu, atok tergolak tak kering gusi tengok lenggok tarian adik pengantin tu. Tarian piring mix dangdut Inul. Kau mampu? Beriya atok golak malam tu sampai somput-somput. Nasib baik napas aku panjang lagi kan.

Ko tengok budak ni.....meriah suasana malam tu  pasal dek dio


Ni mak serantin pompuan.....terkojut deh tengok anak bujang pendiam eh aktif tibo-tibo
Apo-apo pun, atok seronok malam tu. Satu pengalaman baru buat atok. Atok banggo masih ado laie segelintir masyarakat melayu kito yang masih amalkan adab dan tinggalan nenek moyang kito walaupun dunio semakin maju. Cumonya atok kompius bagi sesetengah artis kito yang banggokan dengan perkahwinan ala-ala garden tiru omputeh tu. Atok terkesima.

26 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

ke atok jeles??

entah2 sok atok kawen lagi dasat!

Miziey berkata...

Atok pliss belajar asas tarian piring nih. Boleh menguatkan kekuatan tulang dan memastikan gusi kekal sihat. Mihmihmih.
Btw, asal atok x aplod video?? dpt la tompang gelak sekaliiii. Hihi.
xD

faiz berkata...

atok...series xpernah tgk tarian pring ni...ade ke org nogori bueik..

Ca Cik Duyung berkata...

menariknya wedding kat kat sana..lain dr lain.. :)

atok mmg lupo daratan....haha

sabry oppa berkata...

nice ") nice ") like :) like :)

http://shaberry92.blogspot.com/2012/02/apa-persamaan-mereka-berdua-sheila.html

mas saari berkata...

menarik! masih menyanjung seni tarian asli..

Zakaria's daughter berkata...

ehh. haha.
tarian piring pinggan mangkuk segala.
hebatttt betul semilan.
3 in 1.
agaga.
tok prektis le.
t cucu kawen cu nak jempot atok plak joget joget.

:D

Munnafendy berkata...

bagusnya...ada lain yg buat eh? salute lah =)

Jue berkata...

aku sgt myukai semua tarian traidisional weh
jd kalau p mn2 wedding, aku sgt mharapkan ade mende gini instead of poco2 ><~

LadyBird berkata...

atok, lady tgk dan baco entry atok ni pun tersengeh2 ni.. nanti atok kawin buat mcmni jugaklah.. pasti merioh kan atok?

Cik Anis berkata...

meriah nye

Zul Fattah berkata...

wahh.. siap dgan tarian lg..? tak pernah den mnengoknye tarian piring.. cer atok demo..?

umie mia berkata...

nak lg best tarian piring diiringi dengan caklempong ^_^ artis biasa le nak berebut wedding of the year la tu wt ala2 taman kan..

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Ontah bilo jaman eh tu kan...

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Alaa, atok tak sompek amik bidio...

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Ado, selalunya belah Rembau, Kolopilah buek

Suhami Ahmad berkata...

Ca Cik Duyung : Atok cumo tak didodah an...hihi

Suhami Ahmad berkata...

sabry oppa : Mokasih...

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Itu sajalah peninggalan nenek moyang kita =)

Suhami Ahmad berkata...

Zakaria's daughter : Kok jomput atok kang, atok joget tarian shuffle T_T

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Ado yang masih buek lagi...hehe

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Bagos...berjiwa seni

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Pengsan

Suhami Ahmad berkata...

Cik Anis : Meriah kan =)

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : ATok demo kang jadik tarian tapaware

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Kita terlalu agongkan budaya luar