Isnin, 5 Disember 2011

Kerja Kerajaan vs Kerja Swasta

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Tibo-tibo telingo ni raso berdesing. Panas. Lagu hot kakak Ifa Raziah menerjah ke cecuping telinga. *cuping ke cecuping?....Jantung mengopam laju. Ini semuo garo-garo kes pasal kat bawah ni yang ponah hangat satu maso dulu. Atok dapat satu email yang berkaitan kat bawah ni





Pastu, ado pulak suaro sumbang sumbing yang reply email tu. Panasss. Raso macam dipanggang idop-idop atok baco statement nakal dia tu. Raso nak puleh yo telingo si pemreply email itu.

Klik pada gambar untuk besar
Hello! Montang-montanglah kau pakai Blackberry smartphone, suka suki kau je ngata camtuh? Kau tak tengok lagi aku pakai henset apa! Henset norkiah 3315 wokey! 1st edition. Kau ado? Ko ingat kojo kerajaan ni buek kojo sambil lewa? Kau tahu tak kat opis aku ni, pembayaran MESTI dibuat dalam tempoh 3 hari even dalam Arahan Perbendaharaan 103 menyatakan bil hendaklah dibayar dengan segera iaitu tidak lewat 14 hari. Kat opis atok nih, kalau payment tu tak dapek nak selosaikan dalam maso 3 hari tu, kompem telinga kono pulas kat bos. Kau tahu tu??


Klik pada gambar untuk besar

eH! Pasal apo sumo orang suko pakai blackberry ek? Ha, yang ni ado serang balas dari unknown. Boto ni. Atok setuju. Itu dulu. Generasi baru kerajaan sekarang dah lain. Kojo pun tak macam dulu. Bukanlah atok mengatokan senior dulu-dulu tu buek kojo sambil lewo. Tidak. Tapi disiplin kojo tu lobih diperketatkan. Kat opis atok ni mano bulih keluar waktu bekpes. Kalau nak bekpes musti sebelum masuk opis. Lunch sharp pukul 1. Masuk balik pukul 2. Keluar kojo pukul 5. Kalau Ecah buat passport sekarang pun dalam maso 2 jam dah dapek. JPJ pun sekarang dah ado kaunter drive thru. Oh ya. Ko apa tahu? Tu la ko banyak sangat makan Mekdi.
 
 
Klik pada gambar untuk besar


Sayang, sapo suruh ko makan cili? Atok tak suruh pun. Gilo ko apo time kojo nak mengunyah cili. Tak bulih la kato camtu sayang. Kau tak tengok lagi gaji kakitangan kerajaan macam mano. Ado jugak yang tak cocah seribu sebulan. Pehtu, terpakso buek part time kojo malam. Kang sekali dapek bonus setahun sekali kang, ekau bising-bising pulak. Padahal diorang dapek setengah bulan gaji yo. RM450 hengget. Itu pun kalau kerajaan umumkan ado bonus. Macam kau, sekali kalau dapek bonus boleh keluar keto viva sebijik, cash agak eh. Paling cicak pun mampu boli tv plasma 80 hinci. Staf kerajaan takdo pun nak bising-bising. Takdo pun nak keluarkan statement tak pueh hati kat surat khabar yang hantar sms caj 50 sen tu. Rejoki masing-masinglah kan. Kono rajin usaho lah. Maso atok jago bahagian HR maso praktikal dulu, atok skodeng gaji kerani baru masuk pun dah 1500 uolls. Kalau kerajaan, itu starting gaji pegawai tu. Tapi kan, dalam tak mampu beli pampers anak tu, mampu lak kau beli enpon blackberry kan. Gitu. Atok pun tak mampu uolss. Pakai enset yang uolls stok baling ayam je.

Klik pada gambar untuk besar


Ini lagi sekor. Tak paham-paham. Ekau kalau kojo sonyum 24 jam ko? Kalau sonyum manjang yo, kompem kau ni gilo gak eh. Ado enzim atau hormon yang tak balance tu. Dulu atok ponah praktikal kat swasta. Staf sanun kalau layan customer, takdo sonyum pun? Tapi dio buek kojo as a profesional lah. Maso atok kojo kat giant senawang dulu pun. Takdolah nak sonyum manjang yo maso nak scan barang orang tu. Lotih la kan. Kito kadang-kadang bekojo dari pagi sampai potang, konolah paham ponek kojo tu camno.Kalau kau nak bekojo sambil sonyum 24 jam, bulih. Kau sapukan lah gam gajah kat mulut ko tu. Tarik ke atas kasi nampak shape senyum. Tak pun ko cucuk botox. Cuba bayangkan kalau kau berado kat tempat staf tu? Perut dah berkeronyok mintak nasi, pun diorang SANGGUP berkorban layan pesakit. Kalau ekau, raso eh dah jumpo bos mintak resign.

Itu tak tarmasuk tugas sebagai Cikgu yang kono hontam pasal kojo setengah hari tapi gaji beriban. Konolah jugak tengok boban kojo eh macam mano. Kadang-kadang sampai bawak balik ke rumah tando buku anak kau.

Atok mintak mahap kalau entry kali nih agak kuang ajor. Atok tak nak menyebelahi mana-mana pihak. Tapi kita yang dah dewasa ni patutnya befikiran secaro matang lah kan. Rezeki masing-masing. Masing-masing ado tugas dan tanggungjawab sendiri. Konolah respek satu sama lain. Adolah yang koba, bilo kakitangan kerajaan dapek bonus, itu sumo guno duit dio bayar income tax. Macamlah kau sorang yang bayar income tax. Kalau tak nak bayar, kau tak payah guno jalan rayo. Tak payah anta anak sakit kat sepital kerajaan. Suruh anak ko belajar kat sekolah swasta. Ko pasang lampu jalan sendiri depan umah ko. Air paip bersih tu potong. Kau gali perigi sendiri. Minyak petrol ko bayar ikut market price. Kalau tak cukup duit, ko tuang pakai air koncing. Tak bersyukur langsung.

Akhir kato, atok  bukan hentam semuo yang bekojo swasta. Atok percaya dan yakin, bukan semuo yang berfikiran kolot macam orang kat atas tu. Dan kena ingat jugak, bukan semuo kakitangan kerajaan bekerja sambil lewa "seperti yang dibising-bisingkan" itu. Sebolum kena sambar petir, atok nak mintak mahap sekali lagi pada kakitangan swasta jiko terguris hati. Kakitangan kerajaan pun lopeh ni kono lipatgandakan usaha. Buang sikap buruk yang dulu-dulu dan tingkatkan prestasi. Buktikan yang kito ni tak macam dulu lagi dah. Takdo kojo yang goyang kaki zaman sekarang, kecuali tukang jahit. Tapi sekarang ni tukang jahit pun main picit je butang dah pakai letrik. Ko mampu? Sekian, peace yo!

Mode : Mata merah bijik saga menahan marah. Baju koyak otot-otot sedang mengembang (ok! ni aku tipoo ko)

p/s : Hundilah pilihanraya umum Apo2 Yolah untuk watak 2012 di kotak sebelah kanan ------------->



16 ulasan:

mas saari berkata...

panas hati jugak baca entri ni atok... suko2 hati je dia kutuk!

semua kerja sama je baik swasta mahupun kerajaan... tak perlulah nak banding2kan!

||aLeaSaRa|| berkata...

erkkk kite org swasta.bagi kite tak yahlah kot nak kutuk pekerja kerajaan @ swasta.semua sama2 mencari rezeki dan membantu membangunkan ekonomi negara.

jgn memperlekehkan mutu kerja pekerja kerajaan sbb tanpa diorg,kami pihak swasta pun susah nak buat sgla urusan tanpa pertolongan diorg :)

umie mia berkata...

huhuhu memang tak patut diorang kata gitu.. kita pun ada tarikh yang kena kejar.. pembayaran baik kepada pembekal, tuntutan perjalanan dan ot semua kena dengan kadar segera kalo tak kena hambut dengan orang atas.. kami semua kerja tau bukan goyang kaki.. ada masa kena gak keje lebih masa.. ermm sabar je la dengan statement diorang nih..

Asrul "iLham" Sany berkata...

sama je sebenarnya...

time gaji mashyuk

tengah2 bulan T_T

KuNanGKuNanG berkata...

sy keje swsta tp bg sy sama je sebenarnye.cuma anggapan sesetengah org masih xleh diubah.diorg dah set kat mind kalau kerajaan je mesti lambat..wal hal dah banyak pembaharuan yg dibuat..:)

mekjangok berkata...

mcm la swasta tu baguih no...sebenornya sume samo jer...baik swasta mahupun gomen..ade keburukan dan ada kebaikan masing2..bila dah kata manusia nie..baik cina ker?india ker?melayu ker?...masing2 ade silapnya..yg buat kojenya manusia..x perlu tunding jari kat sapo2...tunding jari kat diri sendiri..jika ada silap cepat2 perbetulkannya...dok gitu atok???hehehehhe

Aziela berkata...

mak oi.... sontap akak..den kojo swasta ni..tp raso eh x dolah ***** sgt nak berpikiran cenggitu...

teacher bonda berkata...

adoai...jgn diungkit2 keje swasta ke gomen..yg penting ikhlas.pans je bl dengar or g kutuk sana sini. masing2 tau tgjwp masing. TB slalu g klinik swasta even keje gomen. tp still nurse2 swasta tu xda pon senyum memanjang cm yg korang harapkan kt nurse2 gomen. membebel2 gak, masam2 muka gak, marah2 gak..TB byr mhl2 pon kena layan sm je cm g gomen. tp ttp sabar..hehehhehe

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Itulah, masing-masing ado pro and kontra la kan...

Suhami Ahmad berkata...

||aLeaSaRa|| : Semuanya saling perlu memerlukan kan.

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Mungkin dia buat kesimpulan berdasarkan segelintir kakitangan kerajaan yang bersikap sambil lewa

Suhami Ahmad berkata...

Asrul "iLham" Sany : Boto tu. Samo yo. Gaji masuk, masing-masing lebat...tengah bulan, masing2 sesak

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Diorang kono ubah mentaliti tu

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Boto2. ATok setuju tu. Pokok pangkal eh, atok kito sendiri yo tak. Ngutuk orang bukan main, tapi diri sendiri pun samo 2 x 5 tak

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Bagus la kalau camtu kak Aziela. Cumo eh, bukan semuo pekojo swasta berpikiran camtu. Segelintir ni yo lah

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Kalau dah namo eh manusio, adatlah tu kan. Kito bukannya robot. Kalau masam tu, kito tahu musti dio ponek ko apo ko kan

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih