Rabu, 21 Disember 2011

Kau ingat kau artis?

Assalammualaikum dan peace yo!

Ini cerito lamo. Atok sajo biarkan cerito ni basi kat draft baru publish. Walhal aku takdo cerito lain nak kongsi. Bermulanya satu hari tu, atok baru lepas dapat gaji la kan. So, destinasi utamo atok semestinyalah Giant nak boli barang keperluan. Nak poie Alamanda/KLCC bagai, manalah aku mampu kan. So, atok pun poie lah Giant nak beli susu anlene dan quaker oat.

Maso nak bayar kat kaunter bayaran tu, atok terperasan akak ni. Dia ni dulu supervisor atok maso atok bekerja di Giant Hypermarket Senawang maso mudo-mudo dulu. Lingkungan lewat 30 an. Motep aku panggil akak walhal umur aku 84??....Dulu, dio ni pekerja lain tak berapa nak berkenan sangat pasal perasan macam bagus. Tapi dengan atok, bulihlah dikatakan rapat. Namo apak pun samo, tu yang dia feeling aku ni adik angkat dia kot. Nak nak masa tu muka atok jambu suwit 8 teen kot. Kot la kan.

Bila dah tiba giliran atok nak bayar kat akak tu, atok pandanglah dio lamo-lamo kan. Dengan niat dia perasan lah kat atok. Siap berdehem-dehem lagi. Nasib baik "hak' tuih" tak tersembul kan. Pun takdo action dari akak tu. Pastu atok terus tegur dia.

"Kenal saya tak?"

Kau tahu apo dio jawab Ecah?

"TAK!"

Merah padam muko atok maso tu. Kalau tak ingat pun, tak perlulah cakap sepatah pastu dengan nada yang kuat macam tu. Bercakap pun tak pandang atok. Dio sibuk scan anlene ngan quaker oat atok tu. Nasib baik takdo orang kat belakang. Malu aku kejap. Atok tak puas hatilah kan. Mungkin akak tu gurau ngan atok, so atok tegur lagi.

"Ala...dulu saya pernah kerja kat Giant Senawang kejap"

Diam. Dia terus scan barang. Tett! tett! bunyi scanner. Kalau ado cengkerik, bunyi cengkerik pun boleh dengar. Menyesal aku tanya. Lepas atok bayar duit, terus atok blah. Dalam hati atok berkata, itulah bila tak tegur kang dikatanya sombong. Bila aku tegur, kau pulak menyombong. Kau ingat kau sapa?  artis??




Rasulullah s.a.w bersabda yang bermaksud: “Tidak akan masuk syurga, siapa yang di dalam hatinya terdapat seberat zarah kesombongan.”

p/s : MasyaAllah, mintak-mintak atok dijauhkan sifat yang sombong dan angkuh.






Kau baru tahu ke nok? Mak memang ARTISSSS


44 ulasan:

zoe berkata...

wah... hurm.. macam2 hal perangai orang skrgnih kan??

Fyqa berkata...

dia igt atok nk ngorat dia kot.

b'lagak kemainn,,

pasni atok tembung kte kompem kte peramah.

ahaaxxsss

Papa PUSS berkata...

Ish teruknya berperangai camtu..
hurmm

Miziey berkata...

Bajet retis lah supabizer atok tuh. Atok sila selotepkan muke beliau tuh. Biar nampak 'Gaga' ckit. Kah3.
xD

mas saari berkata...

sombongnya! jawaplah tak perasan ke atau tak cam ke kan?

tak kemana orang sombong ni tok!

Munnafendy berkata...

hek eleh..bajet retis la tu

mekjangok berkata...

ala tok..pompuan kalau acuh tak acuh tu biasa la..bendera sedang berkibor..kena pulok first day..hormon tak berape nak okess tuh..hahahaha....sabo yer tok..tua2 x elok memarah cenggini..hehehe

p/s: sentiasa bersangka baik..

Aien Not Alien berkata...

dongan atok pun dio buek dono yo...dongan den laie la..

nak2 den kojo sobagai cleaner yo kek giant senawang dulu2...dalam mimpi pulak tu..kompom tak konal...hekhek...

faiz berkata...

dia betul2 tak kenal ke buat tak kenal tu..

Novelgurl berkata...

hahha..

~SaL IjOu~ berkata...

kot ye pun tga pms..biar ado budi bahaso jugak kan tok..~

KuNanGKuNanG berkata...

atok ni..kalau menulis mmg klakar..sy bace gelak sorang2..mmg xpatut akak2 wat camtu..xelok btl perangai.huh!.
sy rase gambar bawah tu lg best kalau letak muka atok.kikiki.

Aziela berkata...

memang dia perasan tu tok..kompem!

Mohamad Adli Bin Desa berkata...

mcm2 org kan

mylovely-cats.blogspot.com berkata...

Wah kelas kau JAH!...hehehe anyway nice story mory...ada story kasik tau lagi ya...

BTW kami dah follow, jangan lupa follow blog kami plak ye.. :-)

www.mylovely-cats.blogspot.com

umie mia berkata...

akak tu tgh moody kot.. tp sepatutnya yang keje dgn public ni kena tolak masalah peribadi masa keje.. tp tak tau la kot ms tu penat sgt tu yg dia buat2 tak kenal...

LadyBird berkata...

dahsyat giler,...

kalu lady mesti lady jwb.. 'kenal kot.. tp x ingat eh.. kat mane yer..'.. hehehe.. ayat org peluper..

chii berkata...

dia lupa kat atok kot..almaklumlah..:p

teacher bonda berkata...

hamboi..belagak kemain chek no...i lg retis tau!hehehhe

dill berkata...

die hilang ingatan tu

dill.

Chenal berkata...

ado ker dio tak kenai atok! lahaweii...dio datang bulan kot!

blog-tips-kurus berkata...

entah2 supervisor dia tengah monitor dia...

*jangan minum anlene la tok!!

Suhami Ahmad berkata...

zoe : Boto tu. Itu baru sikit

Suhami Ahmad berkata...

Fyqa : Ish, tak mau lah atok ngorat dio

Suhami Ahmad berkata...

Papa PUSS: bajet artis gred A kan

Suhami Ahmad berkata...

Miziey : Selotep muka ke selotep ***** miziey? ATok tahu kepala ko kuning seket kennn

Suhami Ahmad berkata...

mas saari : Atok raso dio sakit ati atok resingn camtu yo.

Suhami Ahmad berkata...

Munnafendy : Kan, walhal muka desa...upss

Suhami Ahmad berkata...

mekjangok : Bendero Jopun??

Suhami Ahmad berkata...

Aien Not Alien : Alahai , cleaner dalam mimpi. Kot atok pun pojam colik pojam colik nak ingat

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Atok tak pastilah. Raso eh dio konal tu

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Apo yang golak nya NG..huhu

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : pms tu apakah?

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Aiyooo, muko atok?? pengsan kang...hoho

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Perasan artis kan.

Suhami Ahmad berkata...

Mohamad Adli Bin Desa : Macam macam orang, macam macam ragam

Suhami Ahmad berkata...

mylovely-cats.blogspot.com : Kelasss kan Jah.....harus mak melopong terkesima

Suhami Ahmad berkata...

umie mia : Atok pun ponah gak kojo cashier cenggitu. Tapi masih ado maso jawab teguran kawan.

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Yela, atleast jawab la kan.

Suhami Ahmad berkata...

chii : Dio dah tuo? huhu

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : Harusss...TB lagi retiss..

Suhami Ahmad berkata...

dill : Ish, cenggitu ke?

Suhami Ahmad berkata...

Chenal : Hontahlah, agak eh dio datang bulan sabit kot

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Kenapo tak bulih minum anlene?