Ahad, 11 Disember 2011

Jom Ganyang Aedes

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Bila terbaca tajuk di atas, tiber-tiber teringat kisah kontroversi Malaysia vs Indonesia tahun lopeh. Jom ganyang Malaysia!! Siap lempar taik kat bangunan kedutaan Malaysia di Indonesia. "Hello uolls, daripada ganyang Malaysia, baik lor ganyang aedes,"kata Kak Milah penuh tertib dan muslimah.

Untuk pengetahuan cucu2 den yang baco blog nih, atok pernah kehilangan kawan disebabkan aedes berdarah bertahun yang lalu. Lebih malang arwah pun ada penyakit paru-paru berair. Masa tu arwah meninggal dunia pado usio yang sangat mudo. Kalau tak silap baru 18 ke 19 tahun camtu. Minggu pertama arwah meninggal, dia muncul dalam mimpi atok. Muka arwah pucat tapi dia sempat menghadiahkan senyuman. Barangkali sobab atok sedokahkan Al-Fatihah masa dengar berita kematiannya. Al-Fatihah untuk mereka yang telah pergi.

Macam tu sekali bahayanya. Mangsa aedes ni tak kira umur. Dio tak pilih bulu. Dio tak pilih kaler rambut. Even kau baru lepas kaler rambut coklat lumpur ala-ala baru lepas mandi air berkarat pun dia akan gigit jugak, kalau nak gigit. Betulah perumpamaannya. Kalau nak tahu, yang gigit ni nyamuk betina sajok. Macam-macam da klua kat iklan, pamplet, poster segala. Siap ado lagu tu pasal denggi. So, jangan baca saja, BERTINDAK! Oleh itu, atok ingin mengajak kalian bermuhasabah sebentar bersama iklan ni. Tadaaaa.....



                                                                   
"Jangan baca sahaja, BERTINDAK!"

Edisi khas, Pesanan Kak Milah
"bukan selalu aku jadi tetamu jemputan uolls,"Kak Milah


PETUA ELAK GIGITAN NYAMUK
* Semburkan racun serangga (aerosol) untuk menghapus nyamuk aedes macam iklan Abang badan kekar sembur nyamuk. Auwww
* Pasang jejaring nyamuk pada tingkap.
* Guna kelambu semasa tidur. 
* Ketika berada di luar rumah terutama pada awal pagi atau lewat senja uolls perlu :
- Pakai baju berlengan panjang dan seluar panjang (bukan legging!!)
- Guna ubat serangga (insect repellent)

Ok, Kak Milah sila pergi jauh-jauh. Ini turn atok lak. Sejauh mana ilmu kita pasal demam denggi ni? Jah tahu info pasal nyamuk aedes ni? macam mano nak cegah? berapa lama kitaran hidup dia? macam mano dia membiak? Berapa bijik telur sekali bertelur?...atok dah jawab teka teki tu, dapat 12 out of 13. Kiro A++ la tu an. Meh uji pengetahuan Jah pasal nyamuk aedes ni kat sini http://www.gayahidupsihat.my/ atau klik iklan atas/kanan blog jika muncul. Boleh juga nonton iklan tv pasal eades kat situ dan sedikit info untuk pengetahuan kito bersamo. Sharing is caring. Tataaaa....wink wink.

24 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

tajuk tu salah eja le atoknya. banyak sangat makan daging korban le tu!!

LadyBird berkata...

makonyo.. jagolah kebersihan alam sekitor.. terutamonyo di kawasan sekitor rumoh kito.. buang air2 yang bertakong lamo.. cuci bersih2 supayo bebas daripado telur2 edis..

dill berkata...

bahaya denggi ni. boleh membunuh.

jaga kebersihan kawasan persekitaran.

dill.

zoe berkata...

hahahaha. jangan pakai lenggings time tido ek? hhehe. kalau kelambu mcm susah je.. kang esok pagi tengok kelambu dah tercambut sy tido ganas. haha.. lagipun memang bahaye la aedes ni, silap haribulan x ikut umo pun boleh meninggal dunia.. huhuhuh/

chii berkata...

memang bahaya...chii ada gak kenalan lama yang meninggal sebab denggi berdarah..jaga persekitaran..jangan biarkan air bertakung...jangan sampai ada jentik2

Hanie_Dew berkata...

blog partner aku baru je baik dari demam denggi atok. nasib baik cepat dirawat.

atok.atok buat la vlog. ramai cucu nak tgk zaman atok mudo mudo dulu.

faiz berkata...

ganyang jgn tak ganyang..sekarang ni mmg musim org kena denggi..hati2..

Ali Kanchan aka Pirate berkata...

Nak ngadu nie Atok... skrg nie muka dan seluruh anggota badan ai yang terdedah ittew semuanya berbintik merah2 akibat diserang nyamuk gatal di kampung... Itu nyamuk apakah ittew atok

little daisy berkata...

ayah daisy pon penah kene denggi gak 2,3 tahun lepas. nasib la bukan denggi berdarah. cuak juga la dibuatnyer. lepas pada tu jer, mmg tido pakai kelambu!

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Hihi, atok dah betui kan dah =P

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Tu dia. Sekali LB speaking negori, dengan atok2 sekali dok paham

Suhami Ahmad berkata...

dill : Kebersihan tu dituntut dalam Islam

Suhami Ahmad berkata...

zoe : Wah, kalo tido ganas ni atok tak leh tolong nih. Kono sombor an pakai ridset gak

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kalo sesapo ado jejentik kat kolam air umah dio, kita jentik dia kan

Suhami Ahmad berkata...

Hanie_Dew : Kalau atok buek vlog, kompem bergegar 1 malaya. Sumo muntah hijo

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Musim ujan kan. Tu dia berpesta tuh

Suhami Ahmad berkata...

Ali Kanchan aka Pirate : itu nyamuk bernyawa. Baik2, kono pakai kelambu time tido tu

Suhami Ahmad berkata...

little daisy : Bahayo tu. Kalo nak selamat, baik tido pakai kelambu kan. Bersihkan tempat2 yang kotor segala

LadyBird berkata...

hehehehe..
xyh pahamlah..
lady pun x paham :P

Mohamadazhan.com berkata...

aedes memang bisa membunuh...bahaya atok....

Cik Rimau berkata...

umah cik rimau xpe.. hak3.. tiap2 minggu ade org sembur asap tu.. ngeh3..

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Hik hik...

Suhami Ahmad berkata...

Mohamadazhan.com : Makanya kito kono halang aedes daripado membiak

Suhami Ahmad berkata...

Cik Rimau : Huntung laaa