Selasa, 25 Oktober 2011

Tips Untuk Si Anak Suka Tinggal Di Rumah

Tok Wan
Assalammualaikum,
Tok Wan, saya Apipah. Saya mempunyai seorang anak bujang berumur 15 tahun. Baru habis PMR. Masalah yang saya dan suami hadapi adalah, anak saya ni jarang berada di rumah. Lebih-lebih lagi waktu malam. Kita suma tahu, "rumahku, syurgaku" kan Tok Wan an? an? So, napa anak saya tu jarang nak melekat kat umah ye Tok Wan? Bagilah tips supaya anak saya dapat luangkan masa bersama kami sekeluarga.

Waalaikumussalam,
Ye Pelepah. Eh! Apipah. Seporti yang kito tahu, umahku syurgaku. Dari anak ko "dok melepak tempat bukan2, pastu p jaja kisah orang" tak leh jalan gak kan. Sia-sia pahala ko tu transfer kat orang tu. Opss. Ok, bagi Uwan maso berpikir kojap. Ok dah pikir dah. Macam ni, cubo Apipah dan suami kenal pasti balik di mana silapnya sehinggokan anak tu jarang melokek kat rumah? Adokah kerana kesilapan Apipah sendiri? Mungkin Apipah sebolum ni terlalu sibuk dengan kerjaya sehingga mengabaikan anak? Ok, uwan tak mau tuduh2 ko lagi. Ko amik tips dari uwan ni.

1. Masak lauk sodap-sodap untuk anak. Kalau anak kau mintak masak spagethi, ko buatkanlah. Kalau anak kau mintak tolong masakkan mee meggi, ko masakkan jugaklah. Masak yang best-best. Kompem lepas anak kau candle light dinner dengan kau sekeluarga, dia tak sempat keluar umah dah. Pasal dah jadi ulo sawe menanti tido.

2. Pasang muvie yang best-best kat umah. Jika sbolum ni, ekau suami isteri sibuk buek muvie, apa kato lopeh ni lopeh makan malam tu, ekau pasanglah muvie citer P Ramlee ke, citer hindustan ke, porang2 ke kan. Selain merapatkan ukhwah, anak kau suko duk umah nanti.

3. Hadkan duit saku. Apipah jangan selamba badak je kasi wang saku kat anak kalau dio mintak. Sobab ado duitlah dio p merayau keluar rumah. Cubo duit takdo, kompem aktiviti harian dio buek taik mato. Kalau nak kasi wang saku gak, kau suruh anak kau basuh keto, cuci umah ko, lap lantai ko, cuci jamban ko, pastu kasilah upah 2 hengget. Malam tu kompem dia tak dapek nak klua laie sobab keponekkan.

4. Kerapkan sesi komunikasi antara keluarga. Lopeh yo makan malam tu, apa kato ko laki bini ajak anak ko tu duduk berborak kojap kat depan beranda umah. Korang citolah pengalaman ko bercinta dulu ke kan. Pengalaman ko masa kecik-kecik main guli ke kan. Mesti anak ko seronok.

5. Kalau Apipah dah cuba gak keempat-empat kaedah di atas tapi tak jalan gak, cuba ko guna cara ni....










Ko tambat dia!!

21 ulasan:

||aLeaSaRa|| berkata...

selamat pagi atok "burppp" awat atok sendawa bau maggi kari ni?meh cucu hantarkan nasi lemak nak tak?


owh yelah bila anak2 mula tak melekat kat rumah...itu tandanya mak kena kreatif.masakkan lauk kesukaannya,rumah hdklah sentiasa kemas dan selesa,rancang aktiviti berfaedah setiap hujung minggu seperti housekeeping :)dan sentiasa solat berjemaah.tk dpt setipa waktu,cuba solat jemaah masa solat maghrib.bila rumah selesa,jiwa tenang maka harmonilah keluarga tu ye tak?

opppsss bos cucu dah masuk ni.nanti cucu jalan2 sini tgk atok ye :)

Zul Fattah berkata...

cara last tu memang terbaik r... haha.. lawak r tok wan ni... dah krepot.. tp jiwa tetap muda..

Rahmah Ram Ram berkata...

Assalammualaikum atuk..ayu sungguh gambar tok wan tu..tertarik saya. :)

chii berkata...

cara ke 4 agak menarik..sebab nya kadang2 anak2 kuar pun sebab dia nak berborak2 ngan member2 dia. kalo takat makan2 ngan tgk movie..jarang sket nak melekat...

lagi satu..kena terapkan perkara ni sejak kecil lagi. kalo da besar panjang baru nak tegah..memang tk pat la :)

budak hitam berkata...

klu ank x mau melekat kt umah, mak bapak la kuar pg cari. heret bwk blk umah..

tp yg no 4 tu mmg btl. srnok je dgr cite lame2 dr mak ngn ayh ms zaman diorg kecik2

p/s: BH x ske kuar umah smpi jiran sblh pun x knl. hahaha

dill berkata...

menarik cadangan uwan tu. hehe

dill.

LadyBird berkata...

kebiasaannye sebab parents xde ms tuk anak.. sebba tu anak sellau keluar...

faiz berkata...

boleh jadi pakar motivasi ni..

Rumah Dijual berkata...

yah makasih atas tipsnya ?

Azham Vosovic berkata...

hehehe....macam ada pengalaman keluar umah malam2 je ni heheheh

Suhami Ahmad berkata...

||aLeaSaRa|| : Aiyo, sapa yang sendawo, sapo yang bau meggi ni? ntah2 aleasara x? kui kui...betul apa yang cu cakap tu, atok setoju

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Haruss...Uwan berjiwa kental

Suhami Ahmad berkata...

Rahmah Ram Ram : Uwan dah lamo menjando. Upss

Suhami Ahmad berkata...

chii : Kalau dah bosar panjang susah gak kan. dah jadi buluh

Suhami Ahmad berkata...

budak hitam : Ha?? jiran tetanggo pun tak konal? ni dasat nih

Suhami Ahmad berkata...

dill : Apo laie dill, leh cubo tu

Suhami Ahmad berkata...

LadyBird : Silap dari umah gak kan. Benda ni kito kena pupuk sejak dari kecik lagi dan dari umah

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Faiz ni nak kono babab ni. Uwan kan memang pakar motivasi. Haish

Suhami Ahmad berkata...

Rumah Dijual : Sama2 =)

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Tak baik tuduh2 uwan. Uwan ni wanita muslimah. Duk umah tolong buat keje dapur je. Alkisahnya...

Tanpa Nama berkata...

Great post. Some of us believe that guest posting is dead but it isn’t. Guest posting on other blogs is such a great pathway to make a relationship with fellow bloggers. Blogging needs lots of hard work and pure dedication and having a strong bonding with other bloggers will surely help every blogger to pursue their dreams.
Poker Online
One again thanks for sharing this with us. Keep writing. Waiting for your next posts.

Have a good day!