Rabu, 5 Oktober 2011

Tempat-tempat menarik di Pulau Pinang Part 1

Assalammualaikum dan salam sejahtera,


Ha, mesti Jah suka kan atok tulis tajuk seperti di atas? Kelasss ko Jah. Ok, secara ringkasnya atok dan kawan-kawan telah bercoti di Penang pado 30 September 2011 sampai 2 Oktober 2011 yang lalu. Nampak macam duo bulan kan. Walhal duo ari sajok. Percutian ni bertemakan "pengangkutan awam merentasi bumi Malaysia". Tu dia. Sebenarnya aku saje je menambah perasa tema tu.

Atok dan Zaki bergerak dari Senawang ke tempat parking opis atok. Azizi dan Kamil gerak dari Melakau. Heriza, Intan dan Norlina memang stayback kat opis sampai pukul 8. Pengangkutan pertamo kami nak ialah Komuter kat stesen ktm somban ke kl central. Kami sampai lewat 2 minit Jah. pastu komuter pun berlalu. Terpaksolah tunggu lagi 20 minit. Maso menunggu tu, sesi perkenalan antara Kamil, Zaki dan Azizi bersama kawan-kawan opis atok yang trio tu.

Sampai2 yo kek kl central, atok terjumpa idola atok. Bukan idola kecil ye. Itu rancangan macam menggalakan budak2 ke arah hiburan. Idola atok ni Datuk A. Samad Said, Sasterawan Negara. Walaupun telah dilucutkan gelaran, tapi dio tatap menjadi idola atok. *walaupun atok nak karang sajak kemain bengap.


Dia memang low profile. Cakap nak bergambar, dia balas "boleh aje..."
  Selepas tu kami makan2 kat mcd kasi alas perut sobab eh masing-masing tak sompek nak candle light dinner. Tepat jam 10.45, masing2 bonti makan terus ke lane keretaapi Senandung Mutiara. Sementara menunggu tepat pukul 11 tu, kami 7 orang pose maut tengah-tengah kl central tu.



Dari kiri Anna, Isuhana, Zaki, Kamil, Azizi dan Heriza. Atok mano? Yang tangkap gambar ni laaa


Atok terus cop tempat tido. No 17. Sempena umur atok sekarang, boleh Jah? Tempat atok duduk tu 2nd class je Jah. Tak mampu nak tido katil 1st class. Kelass ko Jah. Tapi apa2 pun masih selesalah. Katil tu dua tingkat atas bawah. Tengah2 lorong orang lalu lalang. Agak2 kau takut air liur basi ko meleleh masa tertido tu, ko tutup lah katil kau pakai langsir tu. Kemudian nikmatilah pemandangan kat luar tingkap. Pukul 11 malam sharp gerak. Keretapi ni akan berhenti sekejap kat stesen tertentu. Masa dia nak gerak balik tu, nescahaya semua yang tertido akan terjaga semula sebab kejutan dari pecutan halaju keretapi yang mencanak tiba-tiba.

Pastukan, atok terus sibuk shoot seluruh pelusuk dalam keretapi tu. Sampai uncle Jepun dalam tu pandang atok pelik. Patutnya baya2 atok ni dah solat tahajud ke kan.

Sibuk nangkap gambar sampai kul 3 pagi.


Masa naik keretapi tu, atok sempat jalan2 sampai gerabak 1. Atok duduk kat gerabak 6. Wah, seram betul bila atok nak lintas ke gerabak lain sobab tempat dia open. Silap langkah tersadunglah atok kat bawah landasan tu terus kojol. Mesti ko rindu nak baca blog atok pastu kan. Puas berjalan dalam keretapi tu, atok terus balik ke katil. Pastu sambung shoot aksi orang dalam tu. Atok tak leh nak tido. 

Akhirnya atok tertido dalam pukul 3 lebey camtu. Tido2 tu terus terjaga dalam pukul 6 lebey. Terus atok capai kamera untuk shoot sunrise tepi tingkap.


Atok sodar2 yo, hari dah pagi. Pastu terus skodeng kat luar. Wahhh....santeknya pemandangan lantas atok amik dslr p shoot.


Baby besar pun dah bangun mintak susu...



Kami sampai dekat pukul 7 pagi. Kiranya atok berkubang dalam train tu 8 jam kot. Tapi tak terasa pun 8 jam. Kejap je. Pastu, apakah yang terjadi seterusnya? Pengangkutan hapo atok naik pastu? Sempat ke atok mandi pagi tu? Di manakah destinasi pertama? Sarapan di mana pagi tu? Ada ikan jerung tak kat bawah jambatan pulau pinang tu? Esok sambung lagi yo!


27 ulasan:

blog-tips-kurus berkata...

selalu berangan nak travel jauh-jauh naik keretapi.. :-)

L berkata...

waaa. sonoknya jalan2 .. huhuhu

derhaka pada ibu bapa??=)
http://lolz-l.blogspot.com/2011/10/6-jahanam-3.html

ORLANDO AHMAD berkata...

banyak la ekau punyo umor 17 puihh keh3

Aziela berkata...

alaa..apo tak citor kondisi keretapi tu... Seleso x? Err...sukolaa akak...ado gambar atok tak kono tutup mato...hehehehe

Novelgurl berkata...

hahah beby besak !

KuNanGKuNanG berkata...

bestnye atok..xpenah lg sy naik keteapi ni...

teacher bonda berkata...

i miss penang!!!!

dill berkata...

pak samad!

dill.

IMANSHAH berkata...

awat tak singgah ipoh atok

chii berkata...

seronoknya g jln2 camni..mmg adventure..

pasni atok wat la aktiviti g masuk utan ke..pastu amik gambo banyak2 ye..sure lawa kan =)

/..rasanya pagi td tgk pic atok..mata masih ok..tgk malam ni..da kena garis itam plak :p

~SaL IjOu~ berkata...

dolu selalu gak terserempak pak samad ..mmg rendah diri orgnye~

atok bikin sy jeles saja dengan aksi2 shoot tu sume..ntah bile nak dpt sejibik dslr neh~

Azham Vosovic berkata...

lawanya weh oicture kt sini....nak DSLR satu atok...hahahha

Suhami Ahmad berkata...

blog-tips-kurus : Cubo try. sonot...

Suhami Ahmad berkata...

L : Moh! moh!

Suhami Ahmad berkata...

ORLANDO AHMAD : Jelesss la tu....

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : HIhi...ok, atok dah update semulo dah

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Somel kan...

Suhami Ahmad berkata...

KuNanGKuNanG : Cubo test...beshhhh

Suhami Ahmad berkata...

teacher bonda : TB ponah belaja situ dulu ek

Suhami Ahmad berkata...

dill : Huntung atok dapek jumpo dia tau

Suhami Ahmad berkata...

IMANSHAH : Atok tak banyak maso...tu pun 2 hari yo

Suhami Ahmad berkata...

chii : Haaa...tengah bulan 11 ni atok mendaki gunung tebu kat ganu...tunggu ek

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Haaa baik boli copek...memang pueh ati

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Lawa kan...moh dapatkan satu...huhu

Jue berkata...

raget pix ko amik
aku xpnah lg pgalaman tido dlm keretapi
kpingin gak nak merasa
urm bila freee **tgh bfikir

Suhami Ahmad berkata...

Jue : haruslah nok. Apa lagi, moh lah naik ketehapi...beshhhh!! =)

Hanie_Dew berkata...

habes dah aku teroka entry penang si atok ni. ada 12 tempat kesemuanya. harap harap aku sempat pegi kesemua tmpt ni.

tak sia sia jugak atok buat sampai ber-part part kan. heheheheheheheh ...