Selasa, 4 Oktober 2011

Lagi Banyak Kita Bagi, Lagi Banyak Kita Dapat

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Ha, ada yang tanyo atok bilo nak upload dan kongsikan pengalaman bercoti kat Penang? Nanti lah Jah ye, atok punya roh ada kat Penang lagi. Masih bercoti. Esok atok buat entry sharing is caring, leh?

Hari ni atok nak cito satu perkara ni. Kadang-kadang kalau kita fikirkan kita ni sengkek macam mano pun, ado orang yang lagi sengkek. Kalau kita fikirkan kita ni banyak masalah, orang lain lagi banyak masalah. Kalau kita raso kito susah, ramai lagi yang susah.

Kejadian ni berlaku haritu maso atok p Shell sebelum highway PLUS nak isi minyak bobot. Maso atok nak isi minyak tu, atok bukak lah beg duit kan. Sepoloh hengget pun xdo Jah. So, atok terus p cucuk duit kat mesin ATM dalam tu. Maso atok nak masuk kedai Shell tu, atok terserempak dengan sorang nyonya ni. Kesian Jah. Dia duduk sorang2 je kat lantai depan kedai beralaskan surat khabar. Pastu nyonya tu tunjukkan isyarat nak minum air kat atok. Sian atok tengok. Haus agaknya. Masa tu atok tak pikir apa dah. Atok sendiri pun sengkek maso tu. Nak p cucuk lah tu. Bobot pun haus nak petrol.

Malangnya, maso nak cucuk tu mesin is out of temporary. Terpaksolah atok pusing balik ke bandar senawang. Yelah, kalau atok teruskan ke highway sah sah la bobot mati kehausan tengah jalan kan. So, atok nekad pusing balik nak keluarkan duit kat mesin ATM kat senawang tu.

Pastu dari kaca luar atok nampak nyonya tu pandang2 je orang meraih simpati. Nak minum air, nak minum air. Atok terus kesian. Mungkin nyonya ni tak sarapan lagi terus atok amik air mineral besar tu ngan roti kaya 8 tepek tu. Then p kaunter bayaran. Atok sibak-sibak balik beg duit takut tak cukup je nak bayar kan. Maso atok sibak tu, atok terkejut ado tersolit duit 50 hengget. Pastu atok diam time tu jugak. Ini bukan magic. Yelah, mungkin time tu atok tak perasan ke apa kan duit tu terselit. Tapi maso mula2 atok sibak beg duit tu, sumo muko2 duit sehingggit yo. Tak nampak pun 50 hengget!

Terus atok bayar duit air mineral tu, roti dan isi minyak rm30. Balance tu atok nak bayar tol nanti. Next perhentian bolehlah keluar duit balik. Pastu atok terus kasi kat nyonya tu. Rezeki ko nyonya. Suka nyonya tu terhangguk-hangguk dia ucap terima kasih.

Kesimpulannya, atok bukan nak nunjuk2 kat Jah yang atok ni baik hati ya. Sumpah jauh dari hati atok nak pikir cmtu. Atok cuma nak bagitahu kat Jah yang sebenarnya "lagi banyak kita bagi, lagi banyak yang kita dapat"   =)

20 ulasan:

Diyana berkata...

yo tok bagus tindakan atok tu. rezeki Allah ni bkn untuk kito sorang yokan...

~SaL IjOu~ berkata...

yg penting niat di hati~ =)
tabik atok!~

faiz berkata...

atok kalo kita berbuat baik insyaallah kebaikan akan dtg pada kita..

chii berkata...

chii setuju...kadang2 perkara mcm ni Allah byr cash kt kita..

rezeki ada di mana2..jgn kedekut

Azham Vosovic berkata...

Hehehe.entry atok ni menginsafkan huhuhuhuhu

setuju, jgn kedekut nak bersedekah ;)

dill berkata...

alhamdulillah :)

rezeki nyonya tu

dill.

Aziela berkata...

akak memang sukoo ngan hati suci borosih bakal menantu yg baik cam atok nie... hehehehe

Novelgurl berkata...

tol3..=)

Zul Fattah berkata...

tok nk duit.. tok kan baik.. hehe

Suhami Ahmad berkata...

Diyana : Kan. Kalau dapat kongsi lagi bagus

Suhami Ahmad berkata...

~SaL IjOu~ : Atok setuju,. Niat tu penting. Pedulikan kata2 nista orang lain yg kata kita menunjuk kan

Suhami Ahmad berkata...

faiz : Boto faiz. Atok setuju ngan statement faiz

Suhami Ahmad berkata...

chii : Lagi banyak kita bersyukur n sedekah, lagi banyak kita dapat =)

Suhami Ahmad berkata...

Azham Vosovic : Haaa....Azham kedekut x?

Suhami Ahmad berkata...

dill : Suka atok tengok dia makan

Suhami Ahmad berkata...

Aziela : Atok raso orang lain pun buek bondo yang samo kak kalu jumpo nyonya tu..huhu

Suhami Ahmad berkata...

Novelgurl : Kan.

Suhami Ahmad berkata...

Zul Fattah : Chaittt...ni da larik topik ni

Jue berkata...

aku bc dua kali entry ko tanpa sebab
yg ptg hati ikhlas

Tuhan kalau nak mbalas, cepat atau lambat tiada siapa yg tahu =)

Suhami Ahmad berkata...

Jue : Kan Jue. Lagi satu janganlah menderhako pado orang tuo. Tuhan bayar cash tau. No cek cek!

PENAFIAN

Blog ini merupakan blog peribadi penulis untuk berkongsi apo2 yolah dengan mereka di luar sana. Blog ini tidak mewakili mana-mana parti politik, organisasi, NGO mahupun tempat penulis bekerja. Hasil penulisan di dalam blog ini merupakan pandangan peribadi penulis sendiri melainkan dinyatakan sumber diperolehi. Penulis tidak bertanggungjawab atas masalah yang kronik bagi sesiapa yang mengunjungi blog ini. Terima kasih